Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Pokud se zaměřím na pouhou jednu kapitolku, a sice "Geologie a citlivci", pak je zde několik problémů. Především proutkařský experiment neprobíhal v Dolním Slavkově, ale v Horním Slavkově (slovo Horní vyjadřuje "hornický"). Výsledek mapování proutkaře Dr. Evžena Andrese lze označit za poněkud sporný (nejednoznačný). Především "mapování" probíhalo na území o délce pouhých sto metrů a o prostoru se vědělo, že je doslova provrtán starými důlními díly, a to ve více než pěti horizontech. To znamená, že kdokoli by tudy prošel a řekl: "tady je štola a tady je štola a tady je taky štola", tak by měl pravdu. Jeden ze závěrů navíc zněl, že objem původních důlních děl (tedy dutých prostor) je na úrovni 30 až 40 procent původního stavu. Jenže na takový výsledek by přišel kdokoli. Většina středověkých důlních prostor je prostě zavalena. A to nejen v Horním Slavkově, ale také kdekoli jinde, kde se ve středověku něco těžilo. Navíc vrtné práce, měřické práce i proutkaření tehdy probíhaly zároveň. Pokud se proutkařením ušetřily nějaké náklady, tak je bohužel nikdo nevyčíslil.

Netvrdím, že proutkaření je nesmysl. Jde o zajímavý fenomén, ale polovičaté informace o nejednoznačném experimentu nejsou důkazem ničeho.

To se týká také informací, které uvádíte o schopnostech tzv. "citlivců". Cituji Vás: "Citlivci mají více než jiní schopnost mimosmyslového vnímání. Jejich vjem vzniká přímo v příslušné oblasti mozku."

O jaké "příslušné oblasti mozku" hovoříte? Ono to zní učeně, ale o mozku to neříká vůbec nic. Stejně jako je naprosto plytký jazyk, kterým se vyjadřujete. V těch dvou větách jste totiž řekl, že "vjem schopnosti mimosmyslového vnímání vzniká přímo v příslušné oblasti mozku". Doufám, že je zřejmé, jaký je to naprostý stylistický i logický nesmysl.

Kdybyste například napsal, že na energetická pole vyzařovaná Zemí reagují specifické oblasti mozku, pak to sice stále ještě nezní vědecky, ale alespoň to má logiku.

A tak je to bohužel s celým Vaším textem.

0 0
možnosti
PB

Děkuji za upozornění na chybu. Ano byl to Horní Slavkov. Zdroj ze kterého jsem čerpal je http://vtm.e15.cz/setkani-s-proutkarem-stredoveke-chodby-a-draci-oka

Co se týče mimosmyslových vjemů, tak se domnívám, že vjem vzniká přímo v příslušné oblasti mozku, která zpracovává běžně daný smyslový vjem ze smyslového orgánu. Nemusí se jednat jen o zrakový vjem, ale třeba i čichový-existuje jasnočich. Nejsem odborník na mozek, takže jaká konkrétní část mozku to je přesně nevím.

0 0
možnosti
  • Počet článků 607
  • Celková karma 2,69
  • Průměrná čtenost 1405x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.