Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zajímaví článek, až na tu část, kde doslova romantizujete Saddáma Husejna, on byl klasický diktátor s kultem osobnosti, který tvrdě potlačoval jakoukoliv opozici, osm let válčil z Iránem a okupoval Kuvajt.

0 0
možnosti

P63e52t69r 11B90a66j77n95a94r

24. 6. 2014 11:57

Já jsem ho neromantizoval. Že byl krutý ničema nepopírám, to je fakt. Pouze jsem chtěl zmínit i jeho méně známou tvář. O tom, jak likvidoval Kurdy a Šiíty bylo již napsáno dosti.

0 0
možnosti

Vaše these o sestupnosti civilisace je chybná.

V Sumeru byly pečlivě odkryty všechny vrstvy jednotlivých měst (nejstarší z nich je Uruk) a do předměstského stadia a všzude byl vývoj vzestupný - od primitivního k méně primitivnímu až k civilisovanému.

A s tím Chamurapim je to také jinak. Před jeho zákoníkem platilo právo msty (vendeta). A msta je vždy tvrdší než mstěný skutek. Ukradl ti krávu? Zabij mu syna. Zabil ti syna? Pobij celou jeho rodinu a vypal jejich dům.

Chamurapi se pokusil tuto spirálu zla ze msty zastavit a nastolil "rovnovážnou" spravedlnost - tedy nesmíš se pomstít více, než jak ti bylo ublíženo. To je ono "oko za oko a zub za zub". Nastavil milosrdnější (a společensky šetrnější) systém. Samozřejmě se setkal s odporem a musel to prosazovat silou, což ovšem mohl, neboť diktoval svou vůli dobyvatele poraženým nepřátelům a podrobeným územím.

0 0
možnosti

P26e71t67r 73B24a10j47n14a71r

24. 6. 2014 11:55

Já si za svoji tézi stojím. Texty na sumerských tabulkách naznačují sestupný vývoj civilizace ve smyslu duchovním-nemluvím o rozsahu staveb, ten vždy nejde ruku v ruce s duchovním vývojem (viz vyspělé stavitelství Říma a jeho dekadenci). V době Chamurappiho již však měla za sebou stovky let úpadku a tak jistě srovnáme-li zákonodárství v sumerských městech té doby posledních cca 600let a Chamurappim můžeme hovořit o vzestupu.

Krásným příkladem sestupu je Egypt. Pyramidy postavené na počátku civilizace byly dokonalé stavby, které už žádné pozdější netrumfly. A mohl bych pokračovat Baalbekem a dalšími starověkými stavbami, které jsou i dnešní technologií jen s velkými obtížemi, ne-li nereprodukovatelné.

1 0
možnosti
  • Počet článků 607
  • Celková karma 2,69
  • Průměrná čtenost 1405x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.