Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Trochu zjednodušujete, to však v jednom krátkém článku na takovéto obšírné téma ani jinak nejde. V principu ale s článkem souhlasím.

Existují různá práva a různé dohody. Nakonec však často rozhoduje právo silnějšího, v tomto případě toho vojensky nejsilnějšího. Než si stejně jako dříve Napoleon, Nacistické Německo a Sovětský svaz atd. vytvoří hodně nepřátel a nespokojenost doma, že jeho říše padne nebo se alespoň rozpadne.

....

Zjednodušeně řešeno jsou dva druhy velkých imperialistických říší.

1. Řím, Carské Rusko, Francie za Napoleona Bonaparta, Nacistické Německo apod., kde byla jedna centrální vláda pro celou říši.

2. Sovětský svaz a současné Americké impérium, kde centrální vláda byla nebo je jen pro vlastní říši. Vazalské státy si formálně vládnou sami. Sovětský svaz resp. USA však jim do toho mluví, "pomáhají jim" a mají velký vliv na to, jak to ve vazalských státech funguje a kdo v nich vládne. V nejhorším případě, když se to v nějakém vazalském státě hroutí nebo vyhlédnutý stát se nechce stát stát vazalský, tak se mu - třeba i vojensky - "bratrsky pomůže".

Imperium a jejich vazaly formálně spojuje dobrovolně zvolená nebo vnucená ideologie. Sovětský svaz a USA rozhodují, kdo se jejich ideologií správně řídí a kdo ne. Sovětský svaz si myslel a USA si myslí, že jejich ideologie je ta nejlepší a časem by měla POD JEJICH VEDENÍM být používána na celém světě.

....

Pochopitelně toto je jen analogie, a jako každá analogie platí jen do určité míry. Nechci srovnávat např. SSSR za Stalina a USA v historii či nyní.

Zajímavý je i případ Ruska. Carské Rusko bylo impérium prvního typu. Sovětský svaz typu druhého. Po rozpadu SSSR bylo pár let bezvládí a chaos. Putin se opět snaží vybudovat imperium. Celkem se mu to zatím daří, tím neříkám, že se mi to líbí a to schvaluji. Jaký typ imperia Putin chce mít, to ví jen on sám, a možná ani on to pořádně neví. Možná ví, co by chtěl, ale neví jistě přesně co je reálné dosáhnout a jak toho dosáhnout.

1 0
možnosti

J68a79n 82R78á94ž

13. 9. 2014 16:22

V Afganistanu Američané  vyzbrojili a vycvičili mudžahedíny pod velením bin Ládina. Ti přenecvhali zemi Talibanu a jako projev díků za pomoc USA v boji proti Sovětům,  zbourali New Yorské obchodní centrum.

V Iráku Američané odzbrojili vycvičené  Sadámovy vojáky a policii, kteří s islamisty uměli zatočit a vyzbrojili plebs z ulice a domnívali se, že z toho bude armáda. Ti odzbrojení Husajnovi profesionálově se znova ozbrojili americkými  moderními zbraněmi, které jim plebs velmi rád předal a prohlásili velkou část Iráku za muslimský Chalifát. 

Sýrie dnes: Assád je větší kámoš s Putinem než s Obamou a tak Američané prý budou (doufám, že ne!) vyzbrojovat bojovníky Chalifátu, kteří chtějí Assáda svrhnout ve jménu Alláha! Ale ti za odměnu už nepůjdou na New York, jako Al Kaida,  ale  na Londýn, Paříž, Stockholm a další evropská města, protože tato města dobře znají!

A to nemluvím o Lybii, Mali, Sudánu a dlaších zemích, kde chtěli Američané zavádět demokracii a vidíme dnes jak to tam dopadlo.

Nemohu si pomoci, ale kde "Amíci" chtějí instalovat demokracii a pořádek, vznikne teror nejhoršího kalibru, chaos a hospodářský úpadek. Výsledkem jejich exportu demokracie v praxi tak  je, že v cílových zemích jejich "pomoci" lidé místo "Thanks" volají  "Ami go Home".

0 1
možnosti
  • Počet článků 607
  • Celková karma 2,69
  • Průměrná čtenost 1405x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.