Diskuse

Husův odkaz

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LV

lubanek

6. 7. 2012 17:06
Hezký článek.

Jenom si upravte den narození.R^

0 0
možnosti
C

carolusI

6. 7. 2012 15:11
.

R^R^

Lež tvoří základ většiny reklam, předvolebních slibů politických stran.

Dovednost lhát je hlavní dovedností požadovanou u většiny dnešních

inzertních nabídek zaměstnání...      !!

1 0
možnosti
FH

Bouše

6. 7. 2012 13:03
Článek jak má být - jasný, stručný a je v něm všechno.

R^ R^

0 0
možnosti
ZMAP

Z mechu a pazdeří

6. 7. 2012 12:56
Ještě k včerejšímu "svátku"

0 0
možnosti
ZMAP

Z mechu a pazdeří

6. 7. 2012 13:01
Re: Ještě k včerejšímu

Včera svátek žádný nebyl. Jednak ti dva sem nepřinesli křesťanství, tu tu bylo díky misii už dříve. Přinesli spíš jen vliv Byzance oproti dosavadnímu vlivu latinských kněží. Tuhle nacionalistickou hru bych chápal u pravoslavných a ne římských katolíků. Potomu je více legend než známých faktů. A vůbec, svátek na tento den není na ničem založen. Jediný důvod byl překrýt památku Jana Husa. Dát to den předem, aby lidé slavili a na Husa neměli pomyšlení. Pokud Wojtyla myslel rehabilitaci Husa vážně, měli ten včerejší svátek zrušit nebo dát na jiné datum. K tomu datu totiž chybí jakékoli jiné pojítko, než že jde o předvečer výročí uplálení M. Jana Husa.

Autor o Husovi napsal v podstatě správně. V mnohém o něm psali správně i za bolševika, kdy ovšem jeho postavu jen zneužívali a snažili se to celé posunout. On ten Hus zavedl i jiné věci. Jako rektor univerzity byl velmi významnou osobou, byl předchůdcem německé reformace a mj. např zavedl i změny v pravopisu (háčky místo spřežek)

0 0
možnosti
P

pesimistafurt

6. 7. 2012 12:45
Ten obrázek má být MJH?

Vždyť ten byl tlustý a plešatý. Zase jeden blud.

0 0
možnosti
ZMAP

Z mechu a pazdeří

6. 7. 2012 12:55
Re: Ten obrázek má být MJH?

Kde to píšou, že byl Hus tlustý a plešatý? Zas nějaká pomluva z dílny kardinála Vlka či spíše Halíka, který mu to připravoval. Stejně jako rád opakoval, že nemá rád Jiráska? Pokud jde o plešatost, tak ta patřila ke katolickým kněžím té doby. Mniši a kněží měli předepsanou tonzuru, Nezáleželo, jestli dotyčný měl pleš přirozenou či ne, díky tonzuře měli lysinu na hlavě všichni.

Navíc to zostouzení někoho kvůli vzhledu či handicapu je vrchol primitivismu. Bohužel, katolická církev se od něj neodvrátila. Naoko bývalý papež Husa rehabilitoval, nicméně takoví lidé jako Halík či Vlk ho dál budou zostouzet. Jak to Jirásek píše v jednom románu, kde probošt mluví o "kulhavém Wyclefovi, které se smaží v pekle". To je to pojetí lásky těchto lidí jako Halík či Vlk.

Bavme se ale o skutečných problémech katolické církve. Co takový Graubner, arcibiskup, který kryje pedofilní kněze. Vím minimálně odvou, které takto leta kryl. Lhaní, zapírání - to je taky ta láska?

1 0
možnosti
VH

poyut

6. 7. 2012 12:41
Narodil se v 1870

upalili ho v 1415;-D

0 0
možnosti
AN

ort

6. 7. 2012 13:07
Re: Narodil se v 1870

Každého normálního člověka napadne, že se jedná o chybu, jen nadčlověk se chybě chechtá na diskusi.

0 0
možnosti