Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

Paeris Kiran

9. 5. 2012 21:43
"Toho jídla které zbytečně vyhodíme..."

To je důsledkem především naprosto zbytečných zemědělských dotací. Pokud se to jídlo vyhazuje nemá ani být vyrobeno. Už to je plýtvání spotřebovávající paliva, hnojiva a zbytečně zatěžuje prostředí.

To chce omezit dotace do zemědělství jenomže tím značně klesne počet zemědělců kteří jsou dnes v Evropě po přímých státních zaměsnancích minimálně z poloviny opět živeni formou "hladové zdi".

0 0
možnosti
VH

Stará kára

9. 5. 2012 14:01
Jen bych chtěl upozornit

že bez půjček budeme muset v tom novém státě snížit výdaje o dalších 100 mld. (za předpokladu, že prostě existující dluh zcela pomineme - a že nám to věřitelé nevrátí jinak).

0 0
možnosti
VH

Stará kára

9. 5. 2012 13:59
Stát by měli řídit volené orgány?

Ony ho neřídí?   Jak si představujetu tu volbu? Budou stát řídit populisté, nebo odborníci (jak se volbou stanoví, kdo je odborníkem?)?    Když říkáte že by volené orgány měly řídit stát, myslíte tím co?  Vládu?  Fabriky? (To už tady ovšem bylo.)  Něco jiného?

  Takže: Jak se budou vybírat (odborní?) kandidáti? Jak budou řídit stát?

0 0
možnosti
PB

poutnikus

10. 5. 2012 8:51
Re: Stát by měli řídit volené orgány?

Pokud by stát řídili moudří odborníci i když nevolení bylo by to skvělé. Jenže stát ve skutečnosti řídí v podstatě mafiáni z vyšších finančních kruhů a nadnárodních firem, kteří řídí celé státy.

Jinak ono ten výběr souvisí zase s tou morálkou ve společnosti. Bez ní to prostě nepůjde NIJAK.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

9. 5. 2012 13:55
Nádherné prohlášení:

"Hodnota majetku by měla odpovídat reálné hodnotě a ne manipulaci spekulantů."     Jak se prosím stanoví "reálná hodnota"?

0 0
možnosti
PB

poutnikus

10. 5. 2012 8:54
Re: Nádherné prohlášení:

Nejsem ekonom ani právník. Ale aby o osudu celých států rozhodovala hrstka spekulantů sedících u počítače A KLIKAJÍCÍCH MYŠÍ s tím by se mělo něco dělat.

0 0
možnosti
P9

pavel 99

9. 5. 2012 11:35
Tomu hlasu by chtělo doplnit

"....a nastává čas pořádně padnout na ústa....":-/

0 0
možnosti
R

rito

9. 5. 2012 9:50
K zamyšlení stojí ještě jedna věc.

Proč se do roku 1998 držel státní dluh na pomalu stejné úrovni a proč od této doby  neskutečně narůstá? To není jen o krizi za poslední roky, ale o úplně něčem jiném! Nežili jsme náhodou tuto dobu z podstaty minulého režimu, která se rozkradla a nová nevznikla? Nejdříve tři roky, pak ruksaky a nakonec balíčky tomu jen nasvědčují. Velmi chladně vykalkulovaný dnešek, ne nějaké náhody.:-/

1 0
možnosti
G

Gašpo_3

9. 5. 2012 10:03
Re: K zamyšlení stojí ještě jedna věc.

Odpoveď je pomerne jednoduchá. Nabehli sme na systém, ktorý funguje na princípe "pyramidy", alebo ak chcete "letadla". Tie princípy zákonite spejú ku kolapsu a po geometrickej krivke. Ostatne graf nárastu zadĺženia v blogu o tom jasne vypovedá. Spočiatku je to dobrý, ekonomika stíha svojím rastom unikať zadľženiu, až sa dostane na strmý svah, keď sa celý vývoj zrýchľuje a následuje voľný pád.

Kapitalizmus vo svete funguje už dlho, tak prečo teraz?

Spomaľovačmi boli svetové vojny a to, že vačšinu produktívnej populácie tvorila zložka produkujúca reálne hodnoty. Tá bola schopná udržať nárast zadĺženia na uzde. Potom sa ale spoločnosť začala meniť. Výrobná sféra sa presťahovala do ázie a v západnom svete začala nabobtnávať umelá zamestnanosť a sociálny systém. V súčasnosti tvorí vačšinu zložka, ktorá reálne hodnoty nevytvára. Vznikla nám aj v súkromnom sektore silná odnož žijúca z prerozdeľovania, dotácií, toxických ziskov atd.

1 0
možnosti
P

Pola

9. 5. 2012 9:24
Oprava

Jen maličkost. Předseda americké centrální banky (Fed) se jmenuje Bernanke.

0 0
možnosti
A

abire

9. 5. 2012 8:55
Vcelku zajimavý a dobrý článek

Snad jen závěr je postaven na přílišném optimismu, že lidé se začnou chovat skutečně rozumně a nestararat se pouze o svůj prospěch.

0 0
možnosti
G

Gašpo_3

9. 5. 2012 8:44
Ja s Vami súhlasím

až na ten záver ohľadom morálky. Ľudská podstata sa tisíčročia v podstate nezmenila. Chcieť aby teraz došlo k radikálnemu zvratu je strašne naivné. Ľudská spoločnosť funguje v nejakých mantineloch a tie určujú ako vypadá i funguje. Celé je to teda v nastavení systému politického, finančného, právneho i ekonomického.

Robiť si ilúze, že "pravda a láska" zvíťazí len tak, že ľudia sa raz prebudia ožiarený nejakým kozmickým dobrom patrí do ríše rozprávok.

Chcieť po ľuďoch aby začali žiť skromne, zatiaľ čo ich "elity" rozkrádajú a rozhadzujú na čo prídu je nezmysel. Postatou sociálnych nepokojov nie je ani tak stav núdze, ale hlavne pocit nespravodlivosti.

2 0
možnosti
PB

poutnikus

9. 5. 2012 9:14
Re: Ja s Vami súhlasím

Já myslím, že se změní. Bude to kombinací těžkých zkušeností, které ukáží na bezvýchodnost systému založeného na egoismu a změna kosmického vlivu spojená s nástupem věku vodnáře a nového platonského roku, který začne 21.12. 2012. Ta bude naprosto zásadní a výrazně ovlivní myšlení člověka.

0 0
možnosti
  • Počet článků 609
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1390x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.