Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Nevím, z jakých zdrojů čerpáte, ale můžete je zahodit. V době, kdy se Egypt dostal pod Byzantský vliv, bylo místní obyvatelstvo již staletí a zcela dobrovolně převážně křesťanské. Také není pravda, že Byzantská říše potlačila původní egyptské hieroglyfické písmo. Přechod na řecký systém písma (a později i římský) se odehrával postupně nejméně od roku 331 před naším letopočtem, kdy se Egypt stal součástí Alexandrovy veleříše, tedy nejméně sedm set let před datem, který uvádíte Vy. Vždyť i Septuagintu, tedy řecký překlad hebrejské Bible (Tóry) nechal zhotovit egyptský král řeckého původu Ptolemaios II. Filadelfos už ve třetím století před naším letopočtem.

Dále píšete, že "vláda netolerantního křesťanství v Egyptě netrvala dlouho a že muslimští Arabové byli obyvateli Egypta vítáni jako osvoboditelné z byzantské tyranie."

Tak to jste se opravdu hodně spletl. Arabský dobyvatel Egypta jménem Amr Ibn al-Ás zcela vyvraždil obyvatelstvo Behnesy, Fajjúmu, Aboitu, Nikie a dalších měst. Nechal zabít úplně všechny, včetně nemluvňat. Muslimští Arabové dobývali Egypt tak, že téměř zcela vyhladili původní egyptské obyvatelstvo, tedy Kopty. Byl to jeden z největších masakrů v dějinách, který plně snese pojem genocida. Křesťané se od té doby staly v Egyptě doslova lovnou zvěří. Také dnes je koptský kněz v Egyptě rizikovějším povoláním, než čínský horník. Každoročně je v Egyptě zavražděno několik koptských mnichů, a to nemluvě o masakrech křesťanských svateb nebo účastníků mší v kostelech.

Právě proto, že muslimští Arabové bleskovým tempem téměř zcela vyhladili původní egyptské obyvatelstvo, byla tak rychle zapomenuta starobylá egyptská kultura.

1 0
možnosti
PB

P45e47t46r 47B30a20j44n34a14r

17. 10. 2014 8:13

Informace jsem čerpal z wikipedie:

V roce 395 byla Římská říše rozdělena na západní a východní část. Egypt připadl k východní části později nazývané Byzantská říše. Ta Egypt využívala i nadále jako zdroj hospodářských příjmů.

V této době byl Egypt úplně pokřesťanštěn a pohanské kulty byly zapomenuty, včetně znalosti hieroglyfického písma.

V roce 622 se začal na Arabském poloostrově šířit islám a Mohamedovi nástupci, chalífové, vytvořili novou světovou říši, která začala expandovat. Byzantský Egypt padl již roku 641 do rukou arabským oddílům, vedeným vojevůdcem Amr ibn al-Ásem. Z jeho vojenského tábora vznikl Fustát, první arabské město v Egyptě, základ pozdější Káhiry.

Obyvatelstvo nekladlo dobyvatelům téměř žádný odpor, protože v nich viděli své osvoboditele od nenáviděné Byzantské říše.

V podrobnější stati se zde píše:

V prosinci 639 postoupilo vojsko 4000 Arabů, vedených Amr ibn al-Asem a vyslaných chalífem Umarem, z Palestiny do Egypta. Arabské vojsko si rychle podrobilo deltu Nilu. Císařská posádka však ustoupila za hradby měst, kde se dokázala úspěšně bránit déle než jeden rok. Arabové ale vypravili do Egypta posily a v dubnu 641 padla Alexandrie do jejich rukou. Většina egyptských křesťanů své nové vládce uvítala. Nástup nového režimu pro ně znamenal konec náboženských perzekucí a tvrdého daňového útisku ze strany Byzantinců. Císař Konstans II. sice vyslal do Egypta ohromnou flotilu s cílem dobýt jej zpět, přičemž se Byzantincům v roce 645 dokonce podařilo dobýt Alexandrii. Avšak již v následujícím roce muslimové město znovu opanovali, čímž úspěšně završili své podmanění Egypta.

0 0
možnosti
Foto

Pěkný článek.

Egypt byl skoro vždy důležitá země, ač ne vždy svobodná. Na rozdíl od některých jiných arabských zemí Egypt nemá ropu a  z ní plynoucí bohatství. Přesto je Egypt asi stále politicky nejdůležitější arabská země.

Dějiny Egypta jsou nesmírně zajímavé. Tu hypotézu o telekinezi a stavbě pyramid jsem neznal. Během mého studia (exaktních věd) v 60. a 70. letech letech jsem se trochu zajímal i o parapsychologii a psychotroniku. Jeden můj kolega a přítel mi tehdy řekl: "Pokud telekineze existuje, tak ať pomocí ní stěhují piána, to je jinak strašná dřina". :-)

0 0
možnosti
JS

Egyptské hospodářství stojí na pěti pilířích:

1. Suezský průplav. Každá loď, která nechce obeplouvat Afriku, musí využít Suezský průplav. Je to největší zdroj příjmů Egypta, ačkoli průplav nevybudovali Arabové.

2. Ropa a zemní plyn. Egypt nemá tak obrovské zásoby těchto surovin, jako jiné země, přesto dnes v Egyptě pohodlně natankujete za v přepočtu deset korun za litr.

3. Asuánská přehrada. Tu vybudovali především země bývalého socialistického bloku v rámci internacionální pomoci. Asuánská vodní elektrárna zajišťuje nejenom podstatnou část výroby elektrické energie, ale zásobuje také podstatnou část Egypta pitnou vodou.

4. Turistický průmysl. Mnoho obyvatel Egypta na turismu přímo závisí, proto se také vleklá nestabilní situace podepsala na dramatickém poklesu životní úrovně obyvatel.

5. Práce gastarbeiterů, tedy lidí, kteří pracují v zahraničí a vydělané peníze posílají domů. Jinak se tam moc nepracuje. Ideálem mezi mladými muži je být bojovníkem za správný islám, přičemž nikdo tam zcela přesně neví, co to je, takže si to vyříkávají na náměstích ručně.

Z ekonomického hlediska lze považovat takové ekonomické pilíře za ekonomickou katastrofu. Egypt vlastně většinou žije z peněz, které se vydělaly mimo Egypt. Egypt má obrovské nerostné bohatství a nesmírný lidský potenciál, ale má také islám. A islám je schopen doslova přebít jakýkoli pozitivní efekt lidské tvořivosti i touhy po svobodě. Všude je nepředstavitelný nepořádek, nejen ten fyzický v podobě obrovských hromad odpadků přímo v centru města, ale také ve zdravotnictví, sociální oblasti, školství, v dopravě. Prostě ve všem. Jediné, co tam funguje jako hodinky, je do omrzení pravidelné kvílení muezina z veřejného rozhlasu: Alláááááááhu Akbar...

0 0
možnosti
JT

Pekny clanek, az na prilis tendencni zaver - Sny Arabského jara  o svobodném Egyptu byly pohřbeny. Ve skutecnosti armada zachranila Egypt od muslimske tyranie.

0 0
možnosti
PB

P35e75t29r 43B14a16j71n56a57r

16. 10. 2014 17:21

Já bych neřekl, že egyptskou armádu by jsme měli opěvovat. Nebezpečí islámských fanatiků nemůže být ospravedlněním  zvěrstev proti občanům vlastní země.

KÁHIRA -Loňské zabití nejméně 817 demonstrantů egyptskými bezpečnostními složkami, ke kterému došlo v protestním táboře v Káhiře, bylo plánované, nařízené nejvyššími představiteli země a nejspíš naplňuje podstatu zločinů proti lidskosti. Tak zní závěr ročního vyšetřování lidsko-právní organizace Human Rights Watch.

Zdroj:http://www.lidovky.cz/egyptska-armada-lonske-krveproliti-predem-planovala-tvrdi-zprava-100-/zpravy-svet.aspx?c=A140812_150520_ln_zahranici_msl

0 0
možnosti
  • Počet článků 608
  • Celková karma 2,02
  • Průměrná čtenost 1391x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.