Osud?

Vymlouváte se rádi na osud, protože nevíte co máte dělat s tím co se stalo?  Smíříte se lehce s tím co se Vám stalo, protože je to jednodušší? Pak raději dál nečtěte, mohly byste začít pochybovat.

 

Co je to osud? Osud je jak filozofický, tak i náboženský koncept, který vyjadřuje myšlenku, že události v životě člověka a světa jsou předem určeny a celý život je tedy daný.  To by však znamenalo, že nemá cenu se jakkoliv snažit o změnu, protože pokud změna má přijít, tak přijde i bez naší snahy.

Jemnějším vyjádřením osudu je úděl (deterministický pohled na svět), tedy přesvědčení,  že každá událost nebo stav věci, včetně každého lidského rozhodnutí, je důsledkem předchozích událostí a stavů věcí, které zároveň nemohly způsobit nic jiného. Znamená to, že vývoj světa je dán jeho současným stavem (případně jeho stavem v kterémkoli bodě v minulosti) a absolutně platnými přírodními zákony. Existuje tedy pouze jedna možná budoucnost, a ta je teoreticky zcela předvídatelná.

Od výše uvedených pohledů skočím rovnou k tomu na co se chci v příštích článcích soustředit. A to našemu všeobecnému pohledu, že se náš život odvíjí od naší svobodné vůle a to v každém okamžiku a kdekoliv se nacházíme.

A zde začíná náš boj o vaši budoucnost a záleží jestli chcete nechat naplnit svůj úděl a nebo se vydat vlastní cestou za svými sny a cíly.

Proto za úděl budeme považovat  výsledek zkušeností, toho co jste zažili, toho co zažili lidé v našem okolí a přenesli na Vás. Vlastně úděl je spíše omezenost daná zkušeností,  na základě toho co se stalo předpokládáte a žijete vědomě budoucnost.

Pokud tedy chcete a máte ještě sílu a vůli můžete spolu se mnou rozvíjet svou fantazii a vydat se ve svém životě vlastní cestou za svými sny.

Pokusím se Vám ukázat životní situace, kde se naše životy rozhodují, kde jsou křižovatky a kde místo toho abyste šli rovně jak nám říká zkušenost se pokusili odbočit a najít svojí cestu za štěstím.

Vím, že to není mnoho co jsem napsal, ale možná vám to už teď dalo naději, že vše lze dělat po svém a snad si budete chtít přečíst další článek.

Hezké a klidné Vánoce, teprve začínají. Pavel.

 

   

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Bacík | neděle 24.12.2017 21:59 | karma článku: 10,38 | přečteno: 503x
  • Další články autora

Pavel Bacík

Probuďte Blanické rytíře!

19.3.2020 v 20:22 | Karma: 7,99