Nic jsme neprožrali

Nic jsme neprožrali, protože jsme nic neměli. Jednoduše jsme si žili na dluh a to je něco jiného, než sežrat všechny výdělky nebo možné úspory. Měl stát vyrovnaný rozpočet nebo snad do té doby nějaké přebytky? 

Do roku 2008 také nešlo o žádný růst, ale o neřízené nepřirozené přehřívání ekonomiky podporované dluhy. Byla to zlatá éra nestřídmého investování. Každý komu se zdál malý příjem šel do banky půjčil si miliony a koupil bagr nebo výrobní linku na okna či rovnou se zněj stal developer a myslel že zbohatne. Banky půjčovaly jak o závod. Nikoho nenapadlo, že když je v jedné vesnici deset bagristů a městě 20 developerů, nebude pro ně brzy práce a byty uprostřed pole nikdo nebude chtít.

Vidina velkých zisků zaslepila i velké a stabilní firmy a ty se vrhly do ještě okázalejších investic a tak se na jednom místě stavělo za miliardy tisíce bytů, výrobní linky na desetitisíce aut a podobně.  Specialitou je u nás také rozvoj nákupních center, každý si udělá představu o tom kolik musí vydělávat nebo jaká je kvalita výrobků, když z jednoho kruháku můžete odbočit do tří super nebo hyper marketů. A zblblí politici  toto nesmyslné investování ještě podporovali investičními pobídkami, také za desítky miliard a také na dluh.

V roce 2009 nepřišla žádná krize, ale doba kdy se nesmyslné investice měly začít splácet a to včetně těch státních. Takže jsme nic neprožrali, protože jsme nic neměli. A vytloukat dluhy dalšími dluhy je stejné jako nahrazování kolků novými kolky. Je jen věcí času, kdy si zase budeme muset půjčovat a tisknout nové kolky.

Jediné možné řešení je odepsání těchto nesmyslných investic. Musíme se s tím vyrovnat a začít znovu. Ale musí to být dříve než finanční trhy nesmyslnými investicemi zničí i doposud zdravé malé a střední firmy, které se doposud chovaly střídmě.

Bankovní domy budou muset odepsat nesmyslné virtuální zisky a zvyknout si na normální růst v jednotkách procent. Jinak nadále pokvetou finančně nesmyslné investice typu Facebook.       

Autor: Pavel Bacík | sobota 22.9.2012 15:03 | karma článku: 23,63 | přečteno: 1295x
  • Další články autora

Pavel Bacík

Probuďte Blanické rytíře!

19.3.2020 v 20:22 | Karma: 7,99