Násilná demokratizace

Je západní demokracie pro obyčejné lidi takovým přínosem, že stojí zato celá léta trpět a teď i umírat? 

Jsem si jistý, že hned po úvodu mě většina čtenářů pošle žít do Ruska, ale právě pro ně mám pár otázek a na závěr i tu co se nás hodně týká.

Ukrajina vzhledem k tomu, že je v Evropě, je asi nejlepším příkladem pro položenou otázku. Než si odpovíte vezměte v úvahu. Napadlo Vás po zabrání Krymu, že na východě Ukrajiny bude zuřit opravdová válka? A myslíte si, že ti lidé všichni chtějí být součástí EU? Když má ukrajinská armáda 40 tisíc vojáků a tisíce tanků,  tak proč je už třetí mobilizace pokud za celou dobu padlo jen 1100 vojáků? Nemůže být pravda, že ti vojáci opravdu dezertují? Jsou to také ruští agenti? Boje nejsou u konce a pokud bude chtít Kyjev vyhrát tak to bude muset se spojenci vybombardovat. Má demokracie pro tyto cca 3 miliony lidí takovou hodnotu, chtějí to vůbec za tuto cenu?  Jak dlouho bude trvat obnova té oblasti a kolik let tam ti lidé budou žít v chudobě a doslova ve sračkách?  Dnešní generace zdejších šedesátníků se obnovy ani nedožije.

Ještě hůře jsou na tom v Libyi, tam se také snažili spojenci o demokratizaci a teď tam umírají lidé stále po tisících a nikoho to nezajímá a to co tam teď ti lidé mají, tak to jistě nechtěly, nebo si to snad někdo nemyslí. Pokračovat dále ve výčtu lokalit, kde byla snaha pomoci snad ani nemá cenu. Zajímavostí je, že angažovanost je výrazně větší ve státech s rozsáhlým nerostným bohatstvím.

Závěrečná otázka. Chtěli byste, aby se nás v roce 1968 po obsazení varšavskými vojsky snažili západní mocnosti zachránit a demokratizovat, samozřejmě za cenu toho, že by se tu všechno asi rozstřílelo a zbytek vybombardoval?

Současnou situaci na východě Ukrajiny, snad nelze považovat za nic jiného než za masakrování ukrajinského ruskojazyčného etnika. Putin tu nebude věčně a tak do dvaceti let by se to srovnalo, proto si myslím, že je to vše zbytečné.  A současné ničení všech stávajících hodnot a živého je naopak jen marnění času.

Poslední otázka. Proč ty sankce jsou tak slabé a proč jsou zavedeny až když už je východ Ukrajiny téměř zničen?

Autor: Pavel Bacík | pátek 1.8.2014 20:02 | karma článku: 22,06 | přečteno: 908x
  • Další články autora

Pavel Bacík

Probuďte Blanické rytíře!

19.3.2020 v 20:22 | Karma: 7,99