Co o statistice úmrtnosti na Covid-19 vědět nechcete

V současnosti statistika nuda je a tak jak se teď počítá úmrtnost u Covid-19, nám nedává žádné relevantní údaje. A očistit ty data v průběhu pandemie je značně složité. 

Problémem v současnosti není jen skutečný počet nakažených v reálném čase (době výpočtu), teď když ty informace potřebuji. To kolik lidí se nakazilo a nemoc prodělalo se bude moci odhadnout z výzkumu promoření v budoucnu.

   Další údaj počet úmrtí se též zjistí až po skončení pandemie a i ten se bude muset doplnit o nadstandardní úmrtnost oproti průměrné úmrtnosti z předchozích období. Již dnes v Itálii je statistika běžné úmrtnosti , bez započítání obětí nemoci Covid-19 výražně vyšší než v předchozích obdobích.

   Největší problém současné statistiky je v tom, že se v ní nikdo nezabývá časovým posunem mezi nakažením a úmrtím.  Nemůžeme totiž dávat do vzorce včerejší údaj celkového počtu úmrtí v ČR, kdy počet byl 161 obětí s počtem nakažených k včerejšímu dni, který je 6111. Neboť je to nesmysl zvláště v době, kdy počet nakažených roste takovým tempem. Z toho co se dá zjistit na internetu je doba úmrtí od prvních symptomů mezi 6 a 41 dny s průměrem 14 dní. Takže zkuste zjistit počet nakažených přibližně před dvěmi týdny a uvidíte úplně jiná data. Pokud bychom chtěli výsledek odpovídající realitě potřebovali bychom znát u obětí dobu nakažení v době úmrtí. 

Věříte tomu, že Vám vyjde dříve deklarované jedno procento?

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Bacík | středa 15.4.2020 19:01 | karma článku: 13,81 | přečteno: 1051x
  • Další články autora

Pavel Bacík

Probuďte Blanické rytíře!

19.3.2020 v 20:22 | Karma: 7,99

Pavel Bacík

Co je smyslem života?

22.2.2019 v 11:01 | Karma: 10,43