Co je smyslem života?

Touto otázkou si láme hlavu mnoho mudrců, filozofů i obyčejných lidí. Pro pochopení podstaty je možná potřeba si otázku položit trochu jinak,  třeba ……….

Možná to zní stejně, ale otázka „Co je to smysl života?“ už bude pro nás  mnohem uchopitelnější a na základě jejího zodpovězení se nám bude hledat odpověď na výše uvedenou otázku snadněji.

 Zní to legračně, ale smysl života si můžeme představit jako „osobní problém“  buď jako  celoživotní nebo jako problém určitého životní období.

Tento osobní problém má však svá specifika, zejména jeho řešení nám musí dělat radost i každý posun směrem k cíli nám musí dělat radost a celkově ten problém musí být na druhou stranu zdánlivě neřešitelný nebo dokola opakovatelný.

U někoho může být smyslem života poskládat největší sbírku známek na světě, pro někoho může být smyslem života zachraňovat lidi, někdo muže chtít udržet čistou přírodu, někdo může pracovat na udržení míru.

Za smysl života určitého životního období můžeme považovat vystudování vysoké školy, vychování dětí nebo práci na nějakém časově ohraničeném projektu.

Celkově možná cítíte, že ten problém také přesahuje náš osobní život.

Uvedl bych k tomu ještě takové podobenství možná vtip.

Prý se jednou Michelangelo při kontrole stavby baziliky svatého Petra ptal řemeslníků,  co to vlastně dělají. Kameník odpověděl, nevidíš mistře, opracovávám kámen. Tesař odpověděl, opracovávám strom na trám. A pomocný dělník, který tam zametal hobliny, mu odpověděl, nevidíš mistře, stavím katedrálu.

Mnohdy je nalezení smyslu života jen v nalezení podstaty práce,  kterou s radostí děláme. Učitel neučí jen děti číst, ale umožnuje dětem se doživotně vzdělávat a umožnuje dětem něčeho nečekaného dosáhnout. Vedoucí na táboře učící děti mýt nádobí, je učí i zacházení a šetření s vodou a může tak zachránit celé přehrady vody. A takový pomocný dělník s ostatními staví katedrálu.

Jaká je vaše odpověď na otázku „Co je smyslem vašeho života?“.   Jste kameník co opracovává kámen nebo stavíte katedrálu?  

Pavel

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Bacík | pátek 22.2.2019 11:01 | karma článku: 10,43 | přečteno: 249x
  • Další články autora

Pavel Bacík

Probuďte Blanické rytíře!

19.3.2020 v 20:22 | Karma: 7,99