Být či nebýt šťastný?

To je to, oč tu běží? Kde je zakopaný pes v této otázce? Je štěstí jen muška zlatá? A přemýšleli jste, jak ji chytit?

      Štěstím se zabývají lidé, psychologové i filozofové celé věky a stále nenacházejí jednoznačnou odpověď. Ani Vy nečekejte, že ji teď spolu najdeme. Pak je otázkou proč číst dál. Možná je otázkou, proč jste vůbec tento blog číst začali. Tak snad něco k otázce, jak být šťastný.

     Dnešní poznatky o štěstí naznačují jednu věc a to, že štěstí není emoce, ale pocit. No jaký je v tom rozdíl? Emoce je okamžitý stav mysli, takže pokud v nás něco vyvolá radost, tak teprve po tom můžeme zažívat pocit štěstí. Podobně se dá říci, pokud v nás něco vyvolá stav ohrožení, teprve potom se bojím. Tím se oklikou dostáváme k tomu, že životní štěstí je naplňováno radostí ze života. Tedy radujeme se z toho, že žijeme život jaký si přejeme.

    Chápu, že to jsme se dostali z bláta do louže, ale ......

    Takovou radost ze života lze čerpat z minulosti, přítomnosti a hlavně budoucnosti.

    Z minulosti se můžeme radovat z toho, čeho jsme dosáhli. Většinou o tuto radost přicházíme tím, že se bojíme o to co jsme nahromadili. Je celkem jedno jestli se bojíme o majetek, slávu či postavení. Přitom si stačí uvědomit, že hodnota není v tom co jsme nahromadili, ale v nás. Vaše hodnota je v tom, že vždy můžete získat to, co už jste jednou získali.  

   V současnosti se můžete radovat z toho, že vaše činy vedou k tomu, že v budoucnosti budete mít radost a dobrý život.

    A radost budoucnosti je skryto v tom, jak již bylo naznačeno, že se těšíme na to jaký život nás čeká.

Chápu, že většině z vás je to jasné a jen si říkáte, jak toho dosáhnout. Pokud nemůžete radost z života čerpat ani zjedné úrovně, tak nezbývá než jít zlatou střední cestou. Naplánovat budoucnost a právě teď jí začít realizovat. Uvidíte, že se vám hned večer bude lépe usínat.

                                                                                                                                          Pavel Bacík

 

Autor: Pavel Bacík | neděle 22.9.2019 14:15 | karma článku: 0 | přečteno: 109x
  • Další články autora

Pavel Bacík

Probuďte Blanické rytíře!

19.3.2020 v 20:22 | Karma: 7,99