Veletoče

Schopnost běžných lidí přijímat současně dvě protikladná tvrzení poprvé označil kouzelným slovem „doublethink“ (podvojné myšlení) George Orwell. A tak se ptám: kde má asi dnes své pokračovatele?

Pokud jsme ochotni akceptovat, že dění ne starší jednoho měsíce, které však má při svém trvání přesah více než jeden měsíc (a pět let se tváří, že víc bude), dovolím si prohlásit, že z pětiletého pohledu by mohlo jít i s tím dnešním prakticky o souběžná dění...

Po tomto kostrbatém úvodu si dovolím uchopit jakéhosi zástupce řady článků [1] [2] [3] [4] z období druhé poloviny ledna, v nichž se řádně ráchá kandidát za větu na billboardu Nezavleču Česko do války. [5] Je zde i přepis televizního rozhovoru, z nějž si dovolím vyjmout tato slova mírového štváče:

Moderátor: Ale víte, na čem je založená kolektivní obrana NATO. Jeden pomáhá druhému v případě, že je napaden.
Babiš: Já vím, ale my máme zabránit válce. Vy chcete válku? To vypadá, že vy dva chcete válku. Já nechci válku. Já chci mír.
Moderátor: Já se ptám, pokud, opět opakuji, pokud by bylo napadeno Polsko nebo pobaltské státy, to je jednoduchá otázka.
Babiš: Nebude napadeno, musíme tomu zabránit.

Ano, až takto podle a nezodpovědně strašil tento kandidát válkou. Podobně jako tento ptáček [6]. Dnes jsem však narazil na další článek, který ovšem rozhodně není strašením. Přesto na mne působí jako blesk z čistého nebe. Náčelník generálního štábu Řehka se totiž nechal slyšet: [7]

• V případě konfliktu mezi NATO a Ruskem by bylo v Česku velké množství legitimních cílů, které jsou už teď v dosahu ruských zbraní.
Rusko nebude čekat, až se zorganizujeme a odjedeme někam na bojiště zabíjet jeho vojáky. Bude reagovat hned. Život každého vojáka i občana České republiky se okamžitě obrátí na ruby, všechno bude jinak.
• Stát by musel přistoupit k nějaké formě mobilizování materiálu i lidí. Je zvláštní, že se nad tím vůbec někdo pozastavuje.

Stojím nad těmito sděleními v tichém úžasu - tohle všechno jsou fakta, která nemohla být před ani ne měsícem zřejmá? Dokonce ještě před týdnem nám nic nehrozilo a kdo chtěl tomu nic nehrozícímu zabránit, strašil válkou. Zcela náhle čelíme hrozbám, na které se Česko musí připravit. A tohle salto mortale mám našim médiím věřit? Nebo si nás někdo takto vodí na vařené nudli? Určitého podezření už nabyl i tento pán. [8]

Doplnění v 13:25: Řehka označil jediný způsob, jak se válce vyhnout:  musíme se připravovat na možný střet mezi Ruskem a NATO. [www.idnes.cz/zpravy/ceska-armada-cile-na-rok-2022-zhodnoceni-rehka-cernochova] Zdá se i, že mír je válka.

[1] denikn.cz/do-boje-pujdou-vsichni-psal-driv-babis-ted-spolu-s-dezinformatory-vini-armadu-ze-strasi-valkou/[2www.idnes.cz/babisem-volby-prezident-pavel-valka-billboard-kampan-usa-putin
[
3www.parlamentnilisty.cz/Pan-Babis-strasi-valkou-CT-se-ptala-deti-Prekvapili-i-duchodci[4www.novinky.cz/volby-prezidenta-babis-na-billboardech-strasi-valkou-kterou-ale-prezident-nevyhlasuje[5www.novinky.cz/volby-prezidenta-babis-jsem-to-opravil-media-strasi-treti-svetovou-valkou[6https://babica.blog.idnes.cz/Poplasna-zprava-jako-vino/[7www.seznamzpravy.cz/rehka-pokud-bude-valka-mezi-ruskem-a-nato-budeme-ucastnikem-od-prvni-minuty[8https://janbarton.blog.idnes.cz/Rusko ma na fronte 350000 vojaku poplasna zprava

Autor: Karel Babica | úterý 21.2.2023 12:00 | karma článku: 17,60 | přečteno: 639x
  • Další články autora

Karel Babica

Blog vánoční

24.12.2023 v 7:00 | Karma: 14,84

Karel Babica

Má pravdu ten chlapec

11.12.2023 v 13:00 | Karma: 41,60