Válka bude, víc vám neřeknu.

Pro svůj dnešní blog jsem si půjčil známou hlášku z pera Jaroslava Haška. Nic bych si nepřál méně, než aby nedocházelo na slova rýpalů. Nicméně náčelník Řehka otevřel okno pana Overtona pěkně dokořán.

Již po nějakou dobu mám rozepsaný blog, který měl být pojat jako přehlídka dosažených úspěchů naší současné nejlepší a nejzodpovědnější vlády. Takových, že kdyby šlo o sportovní disciplíny, zajistilo by nám to v nich prvenství, místo na bedně a olympijské medaile nádavkem.

Výsledkem blogu měl být postřeh, který mi z toho všeho vycházel a o který jsem se s vámi chtěl podělit.

Proč jsem dosud otálel s jeho zveřejněním? Inu proto, že jejich výčet mi stále připadal takový málo reprezentativní. Ostatně posuďte sami:
- máme zlatou v disciplínách nejdražší elektřina a nejdražší plyn 
- stojíme na bedně za jednu z nejvyšších dosažených inflací v EU [1]
- máme zlatou za podporu Ukrajinců v přepočtu na hlavu (fakt si to můžeme dovolit?)
- máme nejvyšší zadlužení státu v jeho historii s jeho nejrychlejším nárůstem  
- zadlužení Česka se loni zvýšilo nejvíce v EU [2]
- staneme se státem s nejvyšším dosaženým věkem při odchodu do důchodu
- máme bezkonkurenční nedostupnost základních léků v rámci EU

Jak vidíte, výčet zdaleka není úplný, přesto jsme si z žádné olympiády nedovezli tolik medailí, kolik jich za své krátké působení vybojovala vláda fialové pohromy. Jako by motto této vlády bylo:
‚Zvýšíme vám daně, zdražíme jídlo, zvedneme odchod do důchodu a osekáme veškeré bonusy. Pozveme sem cizí vojska, budeme živit a postaráme se hlavně o Ukrajince a když se to povede, tak si všichni pěkně zastřílíte.’
 Opravdu si myslíte, že takto se má chovat vláda, která se zodpovídá svému elektorátu? Nebo je takové chování na místě, pokud by se řekněme do roka mělo semlít něco natolik zásadního, že takovéhle "lapálie" budou upozaděny a zapomenuty? Chování této vlády mi zatím připomíná neřízenou střelu. Což mne přivádí na myšlenku: Jestliže pětidemolice s fialovou pohromou v čele takto spravuje stát s péčí řádného hospodáře (jako by jim už nezáleželo na zítřku), není na stole něco, s čím se nám z vrozené skromnosti nechtějí chlubit?

Pokud jste se prokousali až sem, nabídnu vám nyní slova, která (oproštěna od balastu) zazněla v pondělí 29.května na zasedání bezpečnostního výboru: 
‚Válka NATO s Ruskem je reálná varianta budoucího vývoje. Naše armáda se připravuje na konflikt s technologicky vyspělým protivníkem, protože od první minuty vypuknutí konfliktu jsme aktivním účastníkem.’ [3]

Nevím jak vám, ale mi to dokonale zapadlo do mozaiky. Obávám se, že ten můj postřeh (vysvětlující dosavadní "vysílání signálů" jakož i chování této vlády národní zkázy) byl slovy náčelníka (který pár dnů zpět ještě pomýšlel na svou rezignaci) definitivně potvrzen. Co dodat závěrem? Ještě jednou si přečtěte nadpis.

 

[1www.e15.cz/inflace-v-cr-a-ve-svete-ceny-graf[2www.novinky.cz/zadluzeni-cr-se-zvysilo-nejvice-v-eu[3www.youtube.com/watch?v=1UTK8gKtNF4

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Babica | úterý 30.5.2023 13:45 | karma článku: 31,27 | přečteno: 809x
  • Další články autora

Karel Babica

Blog vánoční

24.12.2023 v 7:00 | Karma: 14,84

Karel Babica

Má pravdu ten chlapec

11.12.2023 v 13:00 | Karma: 41,60