No, není to zvláštní?

Ve včerejším zpravodajství České televize objasňovala novinářka Bára Nováková onu nešťastnou událost na nádraží ve Frankfurtu nad Mohanem (a rovněž se tam pokusili s panem Řezníčkem nastínit řešení).

Samozřejmě mne obrovsky uklidnilo, že se v žádném případě nejedná o nějakou tenzi mezi původními obyvateli Německa a imigranty.  Spíše že se to celé posouvá do debaty o zvyšování bezpečnosti (nejen na železničních nádražích) formou zvyšování počtu sledovacích kamer.
Nicméně jsem si povšiml zajímavé rétoriky soudružky novinářky, když prohlásila, že: Shození z nástupiště pod vlak na německých nádražích se v minulosti vždy ukázalo jako čin psychicky nemocného člověka
Dobrá, odhlédněme od toho, proč pouze na německých nádražích (jako by na jiných nádražích světa snad vždy šlo o pubertální výstřelky nebo místní tradici).

Já jsem si ale v tu chvíli vybavil jiné události na železnici v Německu. Jako např. útok sekerou v Düsseldorfu, kde pachatel rovněž trpěl psychickými problémy. Nebo článek o agresorovi, který byl opilý a psychicky narušený. (Je v něm i odstavec s malou rekapitulací čtyř dalších multikulturních obohacení Němců v jediném týdnu.) Ale nejsou to jen útoky na železnici; stejnými problémy trpěl i chudáček z Nice. A když už není útočník přímo narušený, tak je alespoň psychicky labilní.
Skoro mi těch útočníčků začíná být líto: Ať už jsou z Manchesteru, z Hurgady, z Lübecku, z Hamburku, z Mnichova, z Londýna, z Chalon-sur-Saône... 
Přičemž spousta dalších útoků je popsána pouze jako krátká zpráva, ve které ani není označen pachatel, tím méně jeho psychický stav. I v případech útoků na kostely autor v článku uvádí: Ve vzácných případech, kdy na veřejnost unikne informace, že pachatelé jsou muslimové a imigranti, jsou pachatelé prezentováni jako duševně nemocní lidé. 
Také já se přikláním k názoru, že tohle všechno snad nemohou páchat normální a příčetní lidé, nýbrž jedinci zralí na dlouhodobou hospitalizaci v ústavu pro duševně choré.
Jenže ouha - nikdo je nehospitalizuje. Naopak, nechávají se volně pobíhat po Evropě. A je-li spáchán brutální zločin, tu se (pakliže to jen trochu jde) vytáhne ze šuplíku žalostný psychický stav jako polehčující okolnost pro útočníka. Snad abychom jej jakože omluvili.
Zatímco ty, kteří si na internet dovolili napsat, že tihle útočníci opravdu nepatří do ulic Evropy, nejen že dosud byli mazáni, nyní budou rovnou odsouzeni za předsudečnou nenávist aniž by se jakkoli přezkoumávalo, zda brutální činy útočníků nemohli ty pisatele rovněž nějak psychicky frustrovat. 

No zamyslete se sami: není to zvláštní?

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Babica | středa 31.7.2019 16:00 | karma článku: 41,67 | přečteno: 1599x
  • Další články autora

Karel Babica

Blog vánoční

24.12.2023 v 7:00 | Karma: 14,84

Karel Babica

Má pravdu ten chlapec

11.12.2023 v 13:00 | Karma: 41,60