Malá poznámka k vyhynutí

dovolím si upřesnit: jde o poznámku k extinction (vyhynutí, vymření) rebellion (povstání, vzpoura), ve volném překladu rebelii proti vyhynutí. Tato rebelie poutá naši pozornost snahou svých aktivistů okatě až okázale vymřít...

Normálně bych se asi rozepsal o podivném přístupu ke svobodě slova v justiční kauze Waltera Krafta, ale vzhledem k existenci neexistující cenzury svobodného slova a varovnému mlčení hlavních zpravodajských médií jsem se rozhodl raději se k nim také připojit a nevyjadřovat k tomuto novodobému politickému procesu. 

A tak raději než bych projevil nesouhlas s podivnými praktikami v naší křehké demokracii (nebo něčím, co se jejím pláštíkem snaží zahalovat), ponechám v tom protagonisty samotné [1] [2] [3] [4] a raději podpořím nový, progresivní směr, který (zdá se) trnem v oku našemu mainstreamu není.

Proto píši o svých sympatiích k aktivistům, kteří si vkládají na krk oprátku stojíce přitom na kostce ledu nebo se přilepují k silnicím se silným provozem. A hned v úvodu zdůrazním, že mi tito aktivisté nevadí, naopak jejich diametrálně odlišný názor jako správný demokrat vítám. 

O to víc mi ale vadí přístup policie, která jim do jejich (u)vědomě(le) prováděných praktik opakovaně hází vidle. Stručně řečeno: Nevadí mi jejich přilepování, vadí mi jejich odlepování. Pokud někdo skutečně chce protestovat a vybral si tento způsob, ať si protestuje. Policie může v dané lokalitě (např. v ulici U Stadionu [5]) vyčlenit místa vhodná k přilepení aktivisty. Možná by také bylo vhodné přijít s novou dopravní infoznačkou (pozor, přilepení aktivisté) nebo tyto překážky zahrnout do extravilánu a pojmout je jako jízdu zručnosti, s tím, že se ale předem vymezí pravidla: počet trestných bodů při nedodržení pořadí překážek při průjezdu, dále trestné body při poškození překážek, případně zajišťování autorit pro dohled nad regulérností takovýchto jízd.

Pokud by se to zařadilo mezi divácky atraktivní podívané, bylo by dobré to nějak ošetřit i pořadatelsky. Diváci si za vzrušující podívanou jistě rádi připlatí na vybraných stanovištích, která budou nabízena pro omezený počet zájemců. Myslím, že tohle by aktivity Extinction Rebellion zpopularizovalo mnohem víc, než dosavadní přístup našich chrabrých složek z kmene Pomahačů a chráničů.

A již nyní se těším na další akce, s kterými nám Extinction Rebellion zpestří tu šeď našich životů.

 

[1https://www.parlamentnilisty.cz/Poradce-poslance-Foldyny-odsoudili-za-clanky-o-migraci[2https://www.parlamentnilisty.cz/Kdybych-zabil-babicku-co-voli-Zemana-Ta-rychlost-Oznameni-dukazy-vsechno[3https://www.protiproud.cz/rozum-i-pravo-kapituluje-justicni-hanba-ceske-republiky-obhajoba-opet-soucasti-obzaloby[4https://www.vidlakovykydy.cz/clanky/premyslim-jak-mam-postupovat[5https://www.idnes.cz/praha/zpravy/aktivistka-lepidlo-silnice-zachranna-sluzba-mlada-boleslav

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Babica | pátek 18.6.2021 18:30 | karma článku: 18,90 | přečteno: 617x
  • Další články autora

Karel Babica

Blog vánoční

24.12.2023 v 7:00 | Karma: 14,84

Karel Babica

Má pravdu ten chlapec

11.12.2023 v 13:00 | Karma: 41,60