Demonstrace nebo provokace?

 Co je skutečně sledováno avízovanými akcemi hnutí Milionu chvilek dne 10.prosince 2019? Kdyby to měla být demonstrace, stačí snad Václavák. A pokud nestačí Václavák, pak postačí Letná, no ni?

Už jsem zažil pár demonstrací. Většinou se pořádaly o víkendech, protože tehdy mají lidé čas se jich účastnit a konaly se na nějakém větším prostranství. Protože ti demonstrující potřebují prostor, kde by mohli rozvinout své transparenty a ti, co se demonstrace neúčastní, zase chtějí být tou demonstrací co nejméně omezováni. To je (či alespoň bývalo) logické. Zdá se však, že zavál nový, svěží vítr a přes přilepování se aktivistů k magistrále přejdeme k vyšším metám, jakými se stane zablokování metra, obsazení frekventovaného podchodu v centru města, vlakového nádraží či jiných důležitých míst pokud možno ve frekventovanou dobu.

To vše s posvěcením z míst, která by měla mít zájem na bezproblémovém průběhu a minimu konfliktů, které mohou takové akce provázet. A světe drž se, zdůvodněním pro porušení těchto zásad má býti argument "aby akce byla co nejvíc vidět, slyšet a oslovila co nejširší počet lidí"

Takže ony nestačí přímé televizní přenosy? Informování v médiích (Tedy jak u kterých akcí, že. U těch nesprávných musíte projít několik zdrojů, než si o nich přečtete pár dehonestujících vět.) či podrobné analýzy z úst nejpovolanějších?

Za účelem oslovení co nejširšího počtu lidí bude v plánu vyrobit nějakou výživnou provokaci? Nebo snad se přímo počítá s nějakým majdan-scénářem a toto bude způsob, jak jej zdařile zrežírovat?

A kecy o tom, že tam bude antikonfliktní tým složený z dobrovolníků hnutí? Tak teď se tomu říká Antikonfliktní tým? Už ne Ordnertruppen nebo Sturmabteilung. Tak to mi odlehlo.

Řeknu už jen jediné: Babiš není mým šálkem kávy či čaje. A rád bych na jeho místě viděl člověka, kterému půjde o zájmy státu více než o zájmy nějakých mocenských struktur či vyvolených osob. Avšak tahle sorta aktivistů (ale hlavně lidí stojících za nimi) to není a nikdy nebude.

 

[1] https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Hluk-malovani-transparenty-A-kdyz-nekdo-nebude-souhlasit-Milion-chvilek-o-akci-proti-Babisovi-606316[2] https://echo24.cz/a/Sxk56/minar-babis-nebude-riskovat-ztratu-penez-radeji-polozi-vladu-nez-agrofert

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Babica | pondělí 9.12.2019 12:20 | karma článku: 40,87 | přečteno: 1737x
  • Další články autora

Karel Babica

Blog vánoční

24.12.2023 v 7:00 | Karma: 14,84

Karel Babica

Má pravdu ten chlapec

11.12.2023 v 13:00 | Karma: 41,60