Cenzura valí v Česku ostošest. Totiž o 107.

Už čtvrtý den zkouší nemnozí jedinci opakovaně, jak přesně ta cenzura funguje. Na alternativních webech to komentují. Mainstreamu a zdejším blogerům celá kauza kupodivu zjevně uniká. Je přece tolik důležitějších událostí...

Představte si, že jdete na poštu poslat dopis. Paní na přepážce se na vás usměje, dopis převezme a předá kolegyni, která váš dopis rozlepí a přečte si jej. A běda vám, jestli jste v něm použili jména Těch, o nichž se nemluví. V tom případě letí celý váš dopis bez náhrady do koše. Ne pošťáckého, ale toho odpadkového. Co myslíte, kdyby se objevil takový případ, psali by novináři o otřesném chování poštovních zaměstnanců?

A psali by o tom i tehdy, odehrávalo-li by se to celé pod záštitou státní moci? V tomto případě si tak moc jistý už nejsem.

Nicméně jde o bezprecedentní cenzuru a současně o flagrantní porušování listovního tajemství, které je jedním ze základních lidských práv a svobod. K tomu porušování několika paragrafů nádavkem. A hlídací ratlík naší křehké demokracie si zatím odvážně poblafkává ve sklepě na sousedovic myšky...

Nyní vás konečně uvedu do děje: Napíšete-li ze svého mailu kamarádovi, přítelkyni či rodinným příslušníkům na nesprávný poštovní server (který ale oni bohužel používají) a uvedete-li v něm nesprávné (nikoli však vulgární, nenávistné či jinak závadné slovo), bude vámi zaslaný mail celý zlikvidován. Útěchou vám pak může být, že se to nikdo nedozví. Přesněji se o tom rozhodně nedozvíte vy ani adresát, kterému je mail určen. Takto je u nás dnes dodržována listina základních práv a svobod. A zákon. 

Pokud vás zajímají ta závadná slova, jedná se o seznam vybraných závadných serverů. A která že pověřená instituce zodpovědně vybrala ona nesprávná slůvka? Zdá se, že za seznamem 107 názvů webů se skrývá zopár slovenských chalanov [1], kteří se rozhodli sami posuzovat a rozhodovat, co je a co není dôveryhodný web.

A na základě tohoto jejich doporučení (členovia našej komisie majú pochybnosti o dôveryhodnosti a kvalite obsahu webu) pak stačí, abyste ve svém mailu ten název webu použili a - voila - váš mail se též stane závadným a nedoručeníhodným. Za tímto vaporizováním vašeho emailu pro změnu stojí firma pana Bakaly nebo jeho Economií outsourcovaná bezpečnostní firma Excello. 

Jednatel této společnosti, pan Charvát webu root.cz v rozhovoru řekl: Služba Virusfree.cz provádí antispamovou a antivirovou kontrolu vydavatelství Economia...Pokud dojde ke korelaci špatné reputace z více zdrojů, e-mail je hodnocen jako spam. [2]  

Já také používám mailovou schránku, také se mi v ní hromadí spam (a hromadná pošta) a občas do spamu spadne i mail, který tam nepatří. Ale je ponecháno na mně, abych vyhodnotil, zda to skutečně spam je. Pokud pan Charvát (či kdokoliv jiný) chce činit rozhodnutí za uživatele a rovnou vyhazovat maily, v nichž jsou závadná slova dle vyhodnocení nějakého jiného soukromého subjektu, přijde mi takováto činnost jako.. ..jako velmi svérázná až nežádoucí.

Weby snad nejsou viagra (mimochodem toto slovo jím nastavené filtry nemažou, takže se pro mne jeho vysvětlení stávají "lehce nedůvěryhodná"). Proto mi nějak uniká ten důvod, proč maily s pouhými názvy (odkazy) webů "se závadným obsahem" nutno rovnou vyzmizíkovat. Respektive mne ten důvod napadá, ale pak musím dodat: takovou (plošnou) cenzuru soukromé pošty tady ani bolševik neprováděl.

Až takto daleko jsme pokročili u nás (ale i na Slovensku) při zavádění té správné demokracie. 

[1] www.konspiratori.sk[2] www.root.cz/clanky/centrum-cz-a-atlas-cz-filtruji-zpravy 
[3] www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Lide-Zdenka-Bakaly-chteji-umlcet-ParlamentniListy[4] aeronet.cz/news/v-ceske-republice-byla-oficialne-spustena-cenzura 
[5] aeronet.cz/news/vime-prvni-bakaluv-freemail-centrum-cz-maze-a-blokuje 

Autor: Karel Babica | pátek 16.2.2018 6:30 | karma článku: 39,91 | přečteno: 2365x
  • Další články autora

Karel Babica

Blog vánoční

24.12.2023 v 7:00 | Karma: 14,84

Karel Babica

Má pravdu ten chlapec

11.12.2023 v 13:00 | Karma: 41,60