Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

V dnesni dobe tzv. rodaci temer neexistuji. Uz od valky se deti rodi v porodnicich - az na zanedbatelny pocet vyjimek. Drtiva vetsina Cesek a Cechu jsou tedy naplaveniny - pojem v jinych civilizovanych zemich naprosto neznamy, stejne jako i cesko - slovenska specialita narodnost - jinde totozna se statni prislusnosti. Kazdy, kdo ma napr. franzouzske nebo nemecke obcanstvi je Francouz popr. Nemec a obyvatel Parize nebo Berlina je Parizan popr. Berlinan. Pro zajimavost uvadim jmena nekterych naplavenin v Praze: Jiri Suchy, Jiri Slitr, Miroslav Hornicek, Frantisek Filipovsky, Karel Höger, Hana Hegerova, Milan Chladil, Vladimir Mensik,

Eva Pilarova, Karel Gott, Marta Kubisova ...

1 0
možnosti
Foto

Mně říkají náplava, i když to tak vlastně není. Bohužel těch dvacet let mimo asi platí nejvíc.:-P

1 0
možnosti
Foto

I53v25a40n 13V15e79s95e70l41ý

27. 11. 2017 17:50

Já tedy naplavenina nejsem, narodil jsem se a žiji celý život na jednom místě (od jara jsa důchodcem). Poznal jsem ale dva základní způsoby chování lidí, kteří někam přijdou. Jedno zda do nového kolektivu v zaměstnání či do nového bydliště.

První jsou ti, co přijdou a snaží se získat přehled o fungování a zvycích v místě a přizpůsobí se. Když po čase zapadnou mezi ty dříve "místní" tak mohou i přispět ke zlepšení čehokoliv protože jsou rychle bráni za místní.

Druzí jsou ti, co po příchodu se okamžitě začnou chovat jako by vše mělo být jinak, nechtějí respektovat šéfa ( můj zážitek s jedním člověkem který po nástupu na pracoviště, kde jsem já šéfoval, začal machrovat a odmítat téměř vše) či se přistěhují a nesnaží se pochopit místní zvyklosti a chovají se podle svého (zažil jsem také, ani zákon nemínili dodržovat a po upozornění reagovali verbálně až agresivně). Tito budou naplaveninami věčně.

Určitě bude dost "podtypů" chování příchozích, ale tyto dva jsou takovým zjednodušujícím popisem.

2 0
možnosti
Foto

Děkuji za názor. Já jsem zapadla dobře a jsem brána jako místní. Do svého rodného hnízda se stále moc ráda vracím. Připomenu si tam dětství a zvláštní pocit nostalgie a bezpečí.

0 0
možnosti
Foto

;-DR^Taky jsem už víc jak třicet pět let naplavenina a máš pravdu, dávali nám to hodně najevo. Ale naplavenina zrovna u nás, byl téměř každý;-)

1 0
možnosti
Foto

Jitko to tak někdy je :-)

0 0
možnosti

Lidé se prostě rádi povyšují. Já jsem chytřejší než ty, bohatší, krásnější, úspěšnější... A někteří holt mají jenom rodokmen nebo rodáctví.

Druhý problém je "xenofobie". Co nám nový příchozí přinese? Prvoplánově se očekávají problémy a nováček musí dokázat opak.

2 0
možnosti
Foto

Tak to máte úplnou pravdu:-)

0 0
možnosti

Uz praotec Cech byl naplava pani Jano. Uz Palacky napsal, ze zijem v zemich "Markomanuv a Kvaduv" a uz pred nimi tu nekdo zil atd.atd.

1 0
možnosti
Foto

Ano, ano, na Palackého jsem úplně zapomněla co napsal.

0 0
možnosti

Náplava je přece každý, kdo se na české vsi nenarodil. To už byste mohla pochopit. I z tohoto důvodu se chováme jinak, než třeba v USA a zaměstnavatelé nedokážou pochopit, proč se nestěhujeme za prací. No proto, abychom nebyli náplavy.

1 0
možnosti
Foto

Nestěhujeme se za prací, ale spíše za manželem ;-D A já z Čech na Moravu. To jsem naplavenina pořádná ;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 147
  • Celková karma 17,62
  • Průměrná čtenost 955x
Cesta ke šťastnému životu vede přes vědomé prožívání. Stačí se dívat okolo, užívat si příjemné aktivity a ty špatné chvilky je nutné filtrovat ven. Jsem už babičkou, studuji na universitě, věnuji se své práci, také bylinkařím, píši do časopisů...

Seznam rubrik

Oblíbené stránky