Už jsem napekla 30 druhů cukroví a uklidila 300 metrů čtverečních

a nebo také ne. Přiznám se, že vánoční úklid neprovádím, když je dům uklizen pořádně přes celý rok, nevidím důvod se měsíc před vánočními svátky honit s Panem Properem po domě a dělat vánoční úklid. Věřím, že Father Christmas k nám trefí, i když budou okna ne zrovna čerstvě umytá. A pečení? Ale ano, budu péct, ale tak týden dva před vánocemi a rozhodně ne oněch 30 druhů cukroví či víc. Nebudu ale cukroví kupovat, to kupované prostě není ono. I když Angličané nedělají tradičně vánoční cukroví jako v Česku, baví mne upéct pár druhů.

Do vánočního pečení zapojím dětičky. Sice je nepořádek (možná ten vánoční úklid nakonec budu muset dělat aspoň v kuchyni), ale děti rády pomáhají, uždibují kousky těsta a poté obdivují svoje mistrovská díla, samozřejmě to tatínek slyší asi 150x, že ten vanilkový rohlíček upekly právě ony. Právě i v tom pečení spolu je kus pohody, té rodinné pohody, která k vánocům patří. Z českých receptů mám ráda vanilkové rohlíčky, s lískovými nebo vlašskými ořechy či mix obou, linecké cukroví, perníčky. Nejsou moc náročné na práci a chutnají všem našich známým. Každý rok tvrdím, že udělám vosí úly, ale nikdy se mi nakonec do toho nechce... Nejsem zastánce kupovaného cukroví, prostě to není ono a kuchyň provoněná vanilkou a cukrovím evokuje vánoce víc.

 

A to uklízení? Inu, to patří snad k generaci našich maminek a babiček. Vánoce jsou takové, jaké si je uděláte. Nejsou o počtu dárků a velikosti stromku, ale o rodinné pohodě, tedy pro mě to není ani tak náboženská událost, jako spíš svátek pro děti a svátek klidu.

Snad už brzy zmizí ty zástupy žen, které cídí rodinné poklady, voskují parkety, umývají okna, pečou 50 druhů cukroví, aby se mohly později předhánět, kdo čeho má víc a kdo je víc unaven. Dřív byl symbol vánoc kapr, kila bramborového salátu, 100 druhů cukroví, ověšený stromeček, vycíděný byteček, ve kterém se mísila vůně čisticích prostředků a vůně jídla a tomu vévodila unavená paní domu, která často i brblala, jak to nikdo neocení a jak se moc nadřela. Dneska by vánoce měly být o něčem jiném. Co vy na to?

Autor: Ivana Ashby | čtvrtek 25.11.2010 10:11 | karma článku: 16,14 | přečteno: 1724x