Ty závidíš! Ty žárlíš! Sonda do českých argumentů

Příklad?     Názor: Karel Gott je komunistická přidržtaška, která sice zpívat umí, ale není až tak výjimečný, jak si sám o sobě myslí. Možná ho mate to jeho příjmení. Jmenovat se Bůh asi není lehké. A ty jeho hity, půjčené ze zahraničí? Jako symbol morálky a přínos pro českou zem? Tuhle cenu neměl dostat. Argument: Ty mu závidíš! Jinak bys nemohl napsat nic takovýho. Další argument: Ty prostě žárlíš. On je úspěšný a ty nic. (Teda nevím, zda se pisatelé znají, ale zaznívá to často.)

Můj muž je zároveň můj přítel, a tak se s s ním bavím o všem možném. Nejen o tom, kolik kdo spapal kašičky a co a jak doma.... Vysvětlila jsem manželovi, jak funguje diskuse na idnes, jak se argumentuje a jak se dost často používá onen známý výrok o závisti nebo žárlivost. Je to pro něj trochu španělská vesnice, baví se tím a občas když se bavíme o něčem vážném, třeba řešíme politickou situaci a já mluvím o politikovi, kterého zrovna nemám ráda, on najednou na mě bafne Ale prosím že, ty jenom závidíš...Párkrát mne takto nachytal, a pak se bavil, jak je děsně český. Ano, zněl tak. Bohužel lidé, kteří takto argumentují, to myslí vážně.

Nejlepší je, že když se jich zeptáte, co přesně je jim k závidění a vyjmenujete pro a proti, tak se odpovědi nikdy nedočkáte, nebo když se zeptáte, z čeho čerpají, protože většina lidí se na diskusích nezná. Vždycky ticho po pěšině.

Já vím, o českém národě  sami Češi rádi říkají, jak jsou závistiví, jak jsou nepřející a podobně. Jenže víte co? Ona to není pravda. Protože drbny, burani, malí lidičkové, co závidí sousedovi nové auto a řeší, kde na to asi tak vzali, takoví se najdou všude. Lidi jsou totiž lidi. A všichni lidi mají špatné i dobré vlastnosti. Někde je možná větší koncentrace, ale nebuďme na sebe tak přísní. I Angličani se mezi sebou dokážou předhánět a kupují nová auta, a řeší,co má soused a co oni nemají.

A je vážně kritizovaným lidem co závidět? Opravdu se jedná o závist a žárlivost, když se člověk vyjádří kriticky vůči nečemu a někomu? Nebo je to jenom hloupý argument hloupého člověka, který nemá co říct, protože se ho ta kritika dotkla, ač není řeč o něm samém?

A tak tady napíšu pár názorů, čekám šťavnaté komentáře v diskusi, které mi budou říkat, jak závidím.

 

Michal Kocáb je průměrný hudebník a podprůměrný politik, mizerný manžel a pokrytec

Karel Gott a Helena Vondráčková patří do sběru

Důchodci v Česku falešně pláčí nad těžkým životem a malým důchodem

Tony Blair je jeden z horších věcí, které Anglii potkaly

Jeho švagrová je blázen, která se snaží dostat do milosti muslimů, až to vypukne...? O tom ještě napíšu víc.

 

 

Děkuji za pozornost, těším se na další virtuální setkáni s vámi. A už proboha nezáviďte!!!

Autor: Ivana Ashby | pondělí 1.11.2010 12:41 | karma článku: 18,05 | přečteno: 1797x