Po roce v USA - je to lepší než v UK nebo Česku?

Tak už je to přes rok, co bydlíme v Texasu. A musím přiznat, že už jsem si zde zvykla a Texas je můj nový domov. Chtěla bych se podělit o celkem zajímavé? postřehy a porovnání s UK. Za tento rok jsme obdrželi zelenou kartu, tak jsme oficiálně trvalí residenti USA. 

Dům v UK je už prodaný a my jsme si koupili náš první dům zde v Texasu. Je zde velmi běžné, že vlastníte více než jednu nemovitost. Podařilo se mi udělat řidičák, na který jsem pyšná. Zvykáme si také na opak počasí. V UK neustále prší, zde je neustále teplo a slunno, ale když zde prší, tak to stojí za to. 

Na ty jejich bouřky není jeden zvyklý...

Dům jsme koupili v komunitě, kde jsme si prvně pronajímali dům, protože se nám tu moc líbilo. Škola je vynikající, spousta rodičů v ní pomáhá a já jsem měla příležitost pomáhat také. Do které školy Vaše dítě půjde se rozhodne podobně jako v UK - tzv. catchment - prostě na mapě je oddělena určitá oblast pro určitou školu, když se odstěhujete, tak automaticky musíte i dítě přeřadit do nové školní zóny.

S novějšími školami je to tak, že většinou postaví tzv. gated community, ke které potom přistaví školu a pokud bydlíte v této komunitě, tak navštěvujete určitou školu.

Není to mc dobré pro děti v tom, že nebudou mít variaci a nepoznají děti z různých prostředí Naše škola má 99.5% bílých dětí, zbytek jsou děti Hispánské a Afro Americké. Někdy si říkám, že možná více  "diversity" by bylo lepší, protože potom bohužel máte 5leté, kde každý má Iphone, Ipad a samozřejmě se čeká, že Vaše dítě bude mít to samé. Bylo mi říkáno, jak špatné školství v Americe je, ale v místní škole mají program pro nadané děti, kde se učí o hodně více a zhruba  1/3 dětí školy tam je. Školní obědy jsou šílené, jak se dalo očekávat, ale dítě si může přinést i své, což je dobře. Zhruba tak polovina dětí  přinese svůj vlastní oběd. Každý mi také kdysi říkal, jak jsou Američani tlustí. A já jsem na to celkem těšila :) Jak budu v té Americe štíhlá... bohužel jsem se mýlila. Ženy zde jsou do fitness jako jsem nikde předtím neviděla  a hodně o sebe dbají. Takže mám smůlu :)))

V naší komunitě máme výběr 3 bazénů, 8 tenisových kurtů, v některých je nabídka i golfu (ale my golf nechtěli, nehrajeme ho). V létě teda jsou vedra, tak se stráví hodně času na lodi, ven se chodí hodně brzy ráno, než to dusno začne, spousta lidí pořádá různé pool party a BBQ. Poznali jsme zde spoustu lidí, našli spoustu nových přátel, což je prima. Toho jsem se trochu bála.

Během léta buďte připravení na pořádnou pálku za elektriku, bez klimatizace se totiž neobejdete :).

Velmi zajímavé mi také přišlo, že v Dallasu se platí tzv. daně na dům (V Anglii platíte council tax, zhruba tak 250 liber za měsíc - tolik byl náš starý dům), zatímco zde platíte za hodnotu domu. Takže průměrný tax je zde kolem těch 8 - 9 000 dolarů za rok, ale u některých domů je to až 60 000 za rok. Hned vás to poučí přemýšlet, jaký dům koupit! :)

V Texasu si člověk rychle zvykne na velmi dobrý životní standard. Je běžné mít uklízečky, stejně jako zahradníky  a musím přiznat, že člověk si na to hoooodně rychle zvykne. Manuální pracovní síla se dá najmout za velmi dobrou cenu.
Takže, když porovnám život v ČR, UK a USA, tak pro mě vyhrává USA v životním standardu, UK ve férovosti a ČR má stále to nejlepší jídlo na světě.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivana Ashby | pondělí 16.7.2012 10:42 | karma článku: 20,03 | přečteno: 2930x