Nebudu kojit, nechci mít vytahaná prsa a vykojený mozek

I tohle slyšíte jako argument, proč nekojit. Jistě, nekojení má děsně moc výhod. Dítě spí déle v noci, protože umělé mléko se déle tráví, tudíž dítko neotravuje každou hodinu nebo dvě. Nemusíte se bát o svoje prsa, že budou znárodněna tím malým velitelem, který právě velí vaší rodině, manžel si s nimi pořád může hrát. Nemusíte se bát, že budete tak utahaná, že váš mozek bude jenom znít jako na poplach, je třeba kojit..je třeba kojit. Nebudete muset kupovat extra podprsenky na kojení. Nakrmit dítě může každý. Nemusíte teda být doma. Nebudete muset kontrolovat, co jíte, protože to nepůjde do mléka. Prostě svoboda. No tak dobře, budete muset sáhnout do peněženky a zaplatit nějakou tu umělou výživu, ale za ten klid to stojí, ne?

foodandhealth.com

Ale prosila bych i sáhnout do svědomí. Opravdu jste to zkusily? Protože těch žen, které opravdu nemohou kojit, je jako šafránu. Laktační liga ať si říká svoje, stejně tak slepicoidní ženské trendy časáky, které říkají, že kojení v dnešní době je přežitek.

Většina žen, které propagují láhev, je taková, že se jim prostě a stručně nechtělo. Prý to zkusily, ale nešlo to, tak to rychle vzdaly.Větší problém je u matek, které rodily císařským řezem.

Přiznám se, že jsem hrdá a lenošná matka. Hrdá, že kojila a mazlila se miminkem, měla pro něj vždy to správné jídlo, které mělo to správnou teplotu, všechny důležité imunní látky i látky pro rozvoj mozku, které se umělé mléko zoufale snaží napodobit, ale nemůže. Protože matka příroda se nedá napodobit docela. Jsem taky lenošná, protože vstvávat v noci a šourat se do kuchyně, abych připravila láhev, dala do ní prášek, ohřála vodu a celé to míchala a pak testovala teplotu, na to mne neužije. Raději jsem v noci spala a během noci se probrala na kojení, které jsem zvládla v polospánku. Přiznám se, byla to někdy otrava, zoufale jsem si přála vyspat se, na druhé straně jsem věděla, proč to dělám a hlavně pro koho. Neměla jsem vykojený mozek, jen jsem byla děsně utahaná. Ale stálo to za to.

 

Také se přiznám, že než jsem měla děti, nebyla jsem nijak zvlášť naladěna na dětičky, nestudovala jsem haldu brožurek o výchově a kojení dětí před porodem, nehlídala jsem cizí děti. Doteď nevnímám všechny děti jako úžasné a krásné. Ale jedno jsem věděla. Budu kojit. A také jsem kojila. Možná podvědomí dělá víc, než jsme si ochotné přiznat...Laktační ligu lze ignorovat, stejně jako lze ignorovat trendy ze západu. V Česku je teď trend nekojit, protože se tam zpětně dostává vliv západu. Jenže na západu si tím ženy prošly už dávno a je spíš trend kojit, v Anglii se snaží kojit aspoň těch prvních 6 měsíců života, což je doporučená doba pediatry. Samozřejmě déle je lepší, ale zase ne moc dlouho, protože i mě připadá kojené 4leté dítě trošku jako úlet.

 

V dnešní době je plno řečí, jak je důležitá spokojená máma, která se má věnovat svým koníčkům a nenechávat se omezovat dítětem, že spokojená máma znamená spokojené dítě. Ale jak je dítě spokojené, když se mu matka až tak nevěnuje a nakrmit ho může každý, kdo umí držet láhev a smíchat prášek s tekutinou? Spokojená máma je fajn, ale spokojené dítě je ještě lepší.

Myslím, že ženské by měly víc užívat selský rozum. A ten diktuje kojení, snažit se kojit. Jsme savci a matka příroda nám dala prsa, teda nám ženám, na kojení. Prsa se nevytahají kojením, to se stává možná a někdy u velkých prs, protože mlékem se zvětší, ale kdo má tak obrovská prsa, tak působí oním dojmem v 18 nebo 36, a co je důležitější - pevná prsa nebo zdraví dítěte? Kojení pomáhá děloze po porodu, aby se zase dostala zpět do původní podoby. Jde to rychleji, když kojíte. Mateřské mléko. Zázrak.  Jídlo máte vždy po ruce. Jídlo, které je i pití, je tak akorát vyvážené, co se týče cukru a tuku. Jídlo, které má i utišující účinek.

Mateřské mléko a mateřská láska, nesouvisí to tak trochu?

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivana Ashby | pondělí 22.11.2010 16:10 | karma článku: 29,25 | přečteno: 4708x