Zemřel Moravan, básník JIŘÍ KUBĚNA

Ve věku 81 let zemřel moravský básník Jiří Kuběna, vlastním jménem Jiří Paukert. Narodil se 31. května 1936 ve Prostějově na Moravě a patřil k našim nejvýraznějším básníkům, sám přitom zdůrazňoval, že k moravským.

Po srpnu 1968 nesměl dlouho vydávat svá díla a normalizační izolaci prožil hlavně v samizdatu. Větší příležitosti se Jiřímu Kuběnovi otevřely po pádu komunistického režimu. Po listopadu 1989 vydal řadu knih, včetně devítisvazkového Díla. „Kuběnovo úsilí spojit náboženskou exaltovanost a patos katolického řádu s avantgardními postupy dává jeho poezii apelativní gestaci a dramatičnost,“ píše se o něm ve Slovníku české literatury.

Od poloviny 50. let spojil svůj život s hradem Bítov, kde nejen prováděl turisty, ale také pořádal setkání českých a moravských básníků i výstavy předních výtvarníků.

Už navždy zůstanou v srdcích nás Moravanů jeho slova:

„… vždycky jsem cítil ponížení, že musím do nějakých obskurních rubrik psát: národnost česká, když jsem Moravan, ne Čech…. Moje vlast je Morava a žádné Čechy, a už vůbec ne infámní, hrůzné, bohorouhačské Česko, ten obludný výplod našeho zdivočelého, prohnilého, nekonečně zkorumpovaného, nestoudného, každou sebemenší hodnotu okamžitě špinícího, rozkládajícího, relativizujícího liberalismu.“

Kuběna Jiří – Identita Moravy
VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=wAzLGBWTJcw

Český rozhlas BRNO – Kdo byl básník Moravy Jiří Kuběna?

Šéfredaktor Petr Chňoupek v Horáckých novinách, přiblížil čtenářům moravanství velkého moravského básníka Jiřího Kuběny.

 

 

S modlitbou a s vděčností ve svém srdci vzpomínají věrní Moravané.

...ČEST JEHO PAMÁTCE. ?

     

Autor: Antonín Ševčik | sobota 19.8.2017 14:25 | karma článku: 13,63 | přečteno: 320x