BOJ O ZEMSKÉ SYMBOLY ČECH, MORAVY, SLEZSKA

České a Slezské symboly ponechávám stranou neboť k těm by se měli vyjadřovat hlavně čeští, slezští patrioté a vlastenci.                                           

Téma: Návrh zákona o zemských znacích a vlajkách    

Když jsem se dozvěděl, že moravský patriot a právník Zdeněk Koudelka prostřednictvím poslance Radka Vondráčka předložil návrh zákona o zemských znacích a vlajkách jenž následně podpořili další poslanci. Byl jsem velice roztrpčen, že jednal bez konzultace s ostatními pro moravskými organizacemi, které dlouhodobě propagují Moravské symboly. Zároveň byla vyloučena veřejnost k tomuto tématu se vyjádřit a návrh zákona byl rovnou dán do poslanecké sněmovny ČR. 

Základní informace o Moravské vlajceMorava přitom svou zákonnou vlajku má a je hojně rozšířena mezi obyvateli Moravy.     V roce 2022 vyvěsilo tento symbol 1588 radnic nejen na Moravě, ale též v Čechách a ve Slezsku. Otázka je zda rozhodnutí zákonodárného sněmu Moravanů bude respektovat též stát ČR? 
Moravský zemský sněm, přijal dne 14. srpna 1848 památné usnesení: „Země Moravská podrží svůj dosavadní erb co erb země, totiž: v modrém poli zlatem a červenou barvou šachovaného, napravo hledícího, korunovaného orla. Zemské barvy jsou zlatá a červená.“

Žijeme ve státě jenž nerespektuje dávné tradice a ohýbá zákony a pravidla podle svých aktuálních potřeb. Mnozí namítnou, že premiér je z Brna. Ano je a jeho vláda škodí nejen naší Moravě, ale všem občanům v České republice. Navíc se veřejně k rodné zemi nehlásí a mlčky přehlíží státní čechizaci obyvatel Moravy a Slezska. 
V preambuli ústavy ČR je sice napsáno, že stát je tvořen zeměmi Čechy, Morava, Slezsko, ale jde jen o prázdné gesto neboť tyto země nemají vlastní hranice, samosprávu ani zemské orgány jako tomu je v sousedním Německu nebo Rakousku.

Závěrečná část projevu předsedy vlády ČR Petra Pitharta ze schůze ČNR 3.7.1990
„Zrušení zemského zřízení poškodilo zemi Českou i Moravskoslezskou. Plná rehabilitace zemského zřízení na základě samosprávného principu bude definitivně řešena novou ústavou České republiky. Ještě předtím bude možné a nutné přijmout ústavní zákony, které budou definitivní řešení předjímat.“

Dočkali jsme se jenom morálního zadostiučinění bez skutečné nápravy.
Usnesení Federálního shromáždění 9. května 1990
Zdroj: https://www.moravskynarod.cz/usneseni-federalniho-shromazdeni                   Konec moravské samosprávy: Česká televizeNově navrhovaný zákon zahrnuje vyznačení zemských hranic.                                       V tomto bodě s navrhovateli plně souhlasím a považuji za velice prospěšné. Moravské města Dačice, Jevíčko, Slavonice, Telč, Svitavy, Moravská Třebová a další. Nebudou moci již média a mnozí politici označovat manipulativně a lživě za české města. Pokud ano, dopustí se dezinformace a stávají se nedůvěryhodnými.
Pokud parlament ČR schválí tento zákon. Očekávám k tomu navazující zákony:                 1) Změnu způsobu označení chráněných území, přírodních rezervací, památných stromů, atd. S cedulí zmizí samotné české lvy a budou u nás na Moravě a ve Slezsku nahrazeny znakem země kde leží tj. Moravskou a Slezskou orlicí.                                   2) Změna volebního zákona s krajského na zemský. Jak již dříve navrhoval právě Radek Vondráček.

O našich Moravských symbolech nejspíš rozhodnou o nás bez nás v české Praze.                                        Po zrušení 14 krajů a pražského centralismu jenž škodí celému státu. Na což si budeme muset ještě chvíli počkat a návratu k zemskému zřízení v ČR. Tak tyto symboly bude muset potvrdit nebo změnit obnovený Moravský zemský sněm popř. samotní moravané v referendu.

Cesta k obnově našich zemí Čech, Moravy, Slezska a návratu k tradici je započatá.                    Přes počáteční výhrady a zvážení pro a proti tuto iniciativu plně podporuji.

Video: Moravská vlajka + hymna země Moravy  

 

Autor: Antonín Ševčik | středa 22.3.2023 21:42 | karma článku: 14,30 | přečteno: 438x