Včera jsem se dívala na rasistický film

Nebudu se vůbec vyjadřovat k zabití černocha bělochem, nebo taky grázla policistou, ani k tomu infernu, které se potom rozpoutalo. Myslím, že názorů bylo dost a dost a není třeba to znovu pitvat. 

Co mě ale nadzvedlo, byla informace, že z nabídky různých poskytovatelů on-line filmů byl mimo jiných stažen Jih proti Severu.

Knižní předlohu jsem četla už jako puberťačka a znám ji téměř zpaměti. Když se k nám dostalo filmové zpracování, první promítání po roce 1989, pokud se správně pamatuji, bylo v tehdejším Paláci kultury, a já tam pochopitelně nesměla chybět. Byl to pádný důvod k tomu, abych svého tehdy několikaměsíčního syna poprvé svěřila k hlídání babičce. Scarlett a Rhetta jsem prostě musela vidět na vlastní oči. 

Od té doby jsem je viděla mnohokrát, stejně, jako jsem si mnohokrát znovu přečetla knihy. A nyní jsem si říkala, jestli nejsem nepozorný divák (a čtenář), jestli jsem něco nepřehlédla, nějaké rasistické urážky, chování...

Tak jsme si tento víkend Jih proti Severu pustili. A mám pocit, že ti, kdo ho zakázali, ho nejspíš nikdy ani neviděli. Ano, jsou tam černí otroci, ale film to nijak nevypichuje ani nekomentuje. Je to prostě historický fakt. Jediné "rasistické" urážky byly spíše úsměvné - třeba když černošská chůva pokřikovala něco o bílé chátře. 

A záporné postavy? Vedle bělocha Jonase Wilkersona je to další běloch, který Scarlett přepadl při cestě na pilu. Bylo to sice poblíž černošského tábora, ale asi tím lépe, protože ji nezachránil nikdo jiný, než bývalý otrok z Tary Velký Sam.

Tak já tedy nevím, o co vlastně těm, kdo film zakazují, jde. Možná jen viděli pár fotek nebo záběrů a z toho soudí. Jsou tam postavy různých charakterů, ale autorka ani filmaři je, dle mého názoru, nedělili na bílé a černé, ale na kladné a záporné. 

Pokud jde o mě, na film se ráda podívám znovu, naštěstí nejsem závislá na rozmarech těch, kteří jej poskytují on-line. 

A jsem moc zvědavá, kdy nějakého myslitele napadne zabavit knihy a po vzoru jezuitů je spálit. Každopádně, já ty svoje výtisky nedám!!! 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Anna Novacek | pondělí 13.7.2020 8:48 | karma článku: 37,99 | přečteno: 1619x
  • Další články autora

Anna Novacek

Čekání na obra

15.5.2023 v 11:32 | Karma: 11,53

Anna Novacek

Po letech...

26.4.2023 v 17:17 | Karma: 16,92

Anna Novacek

Máme covid? - II.

21.12.2020 v 16:34 | Karma: 15,72