Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Už nechci pejska

Před sedmnácti lety jsem si na svém tehdejším partnerovi doslova vyvzdorovala psa. Trvalo mi to mnoho měsíců, než jsem ho přesvědčila, a když konečně souhlasil, ještě tentýž den se Nikki stal členem naší rodiny.

Za pár dnů mu bude 17 let, z toho 10 let už ho máme ve střídavé péči. Dluhy jsme nezvládli, "výchovu" psa jsme naštěstí ustáli. Zpočátku jsme však udělali velkou chybu, kterou se už později nepodařilo napravit. Měli jsme vlastní obchod, do kterého jsme si štěně brali s sebou, a propásli jsme vhodnou dobu k tomu, aby se naučilo být samo doma. 

Když jsem později hledala zaměstnání, vždy bylo jednou z mých podmínek, abych s sebou mohla vodit psa. Byla jsem velmi mile překvapena, kolik firem, které v inzerátech ani neuvedly dog-friendly office, s tím nemělo sebemenší problém. V mém současném zaměstnání jsem dokonce směla trochu přestavět nábytek, aby to měl Nikki pohodlnější, a mé úžasné kolegyně mě navíc přiměly k tomu, abych ho nedržela striktně v pelechu, ale v rámci kanceláře mu dopřála volnost, protože "je přece starej, bolej ho záda a občas se potřebuje protáhnout".

Už pár let Nikki bojuje s různými chorobami, dvakrát prodělal mrtvici a pro mě je hrozně bolestivé pozorovat, jak chřadne. Mluvila jsem o tom i s veterinářkou, o svých obavách z toho, že se trápí, že má bolesti. Ona mě ubezpečila, že až se začne trápit, určitě to poznám... 

Četla jsem různá pojednání o tom, jak se chovat a co dělat v podobných případech - že je vhodné ke starému pejskovi si pořídit štěně? Možná to pomůže majiteli překonat bolest z odchodu starého pejska, ale vůči pejskovi samotnému mi to přijde kruté. Už není tak roztomilý, jako štěňátko, není tak hravý... a vidí, jak se "jeho smečka" zabývá tím malým vetřelcem a on je druhý... nikdy bych to neudělala, stejně jako vím, že až tu Nikki jednou s námi nebude, nebudu svůj smutek zahánět novým pejskem. Pes přece není věc, která se dá vyměnit, když se porouchá... A to štěně si nezaslouží být jen náhradník.

Nedávno jsem mluvila s neteří svého partnera, která si strašně přeje pejska. Když jsem jí řekla všechna pro a proti, byla hodně překvapená. Myslela, že coby "pejskařka" jí to jednoznačně schválím. Je jí 18 let. Chce studovat, chce cestovat. Bez pomoci rodičů se neobejde... Stejně jako já. Moje mamka mi Nikkiho často hlídala, spolu se svým pejskem, třeba když jsme jeli na dovolenou. Ale už to nejde. Letos jsme moře odpískali nejen kvůli koroně, ale hlavně kvůli Nikkimu. Nemůže už chodit po schodech, musí se nosit, být pořád pod dozorem, protože občas si kecne na zadeček a nemůže se zvednout... vyžaduje nepřetržitý dohled, a to po rodičích prostě nemůžu chtít. 

Expřítel  už si Nikkiho bere jen o víkendech, takže téměř veškerá péče zůstala na mě a na mém partnerovi. Jsem mu moc vděčná, protože celý náš život se přizpůsobil nemocnému pejskovi. Nejen o dovolené. Během korony měl partner několik měsíců home office, takže Nikki si díky tomu užil volnost na zahradě a hlavně žádné cestování, které nemá úplně rád. Vím, že partner by se tam rád vrátil natrvalo, ale denní dojíždění do Prahy i s Nikkim prostě není možné. Dlouho dopředu také musíme plánovat veškeré aktivity s ohledem na možnost hlídání. Je to hodně náročné, ale to není ten důvod, proč už nechci dalšího psa. Už nikdy nechci vidět pejska, který je nemocný, který stárne, a který se možná i trápí, i když veterinářka tvrdí něco jiného. Pejska, který občas nezvládne vydržet do vyvenčení a pak strašně provinile kouká, i když jsme ho za to nikdy nepotrestali. Už ne.

Autor: Anna Novacek | pátek 28.8.2020 8:36 | karma článku: 30,14 | přečteno: 1603x
  • Další články autora

Anna Novacek

Čekání na obra

Už jako malou holčičku mě děda často brával na Ruzyni. Byl to snad nejoblíbenější cíl našich častých výletů z pražského Karlína.

15.5.2023 v 11:32 | Karma: 11,53 | Přečteno: 291x | Diskuse| Osobní

Anna Novacek

Po letech...

Začátkem devadesátých let jsem byla na pionýrském táboře jako praktikantka. Na návštěvu tam přijel syn jednoho z vedoucích se svým kamarádem, oba tehdy byli v prvním nebo druhém ročníku na konzervatoři.

26.4.2023 v 17:17 | Karma: 16,92 | Přečteno: 617x | Diskuse| Osobní

Anna Novacek

Já jsem o tom fakt nechtěla psát...

Myslím, že o válce na Ukrajině píše kdekdo, tak co bych k tomu mohla říct. Ale dnešní návštěva fastfoodu byla asi ta poslední kapka. Sice malá, ale zkrátka pohár přetekl.

9.4.2022 v 12:13 | Karma: 33,29 | Přečteno: 1163x | Diskuse| Osobní

Anna Novacek

Máme covid aneb Jak se navyšují čísla

Včera byl na testech můj syn i jeho partnerka. Setkali se s námi v době, kdy jsme díky "propracovanému" trasovacímu systému vůbec netušili, že k nějakému rizikovému kontaktu došlo a měli bychom být opatrní.

29.12.2020 v 12:08 | Karma: 31,40 | Přečteno: 1208x | Diskuse| Osobní

Anna Novacek

Máme covid? - II.

V sobotu jsme se dozvěděli, že je jeden z nás pozitivní a druhý negativní. Ale jak dál? Jsou v tom docela zmatky...

21.12.2020 v 16:34 | Karma: 15,72 | Přečteno: 620x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1513x
Dřív, než mě budeš pomlouvat a soudit můj život, obuj si mé boty a projdi mou cestu, projdi mou minulost, pociť mé slzy, zažij mou bolest, projdi kroky, které jsem prošla já, zakopni na každém kameni, na kterém jsem zakopla já. Za každým vstaň a jdi dál, tak jako já! A až potom můžeš soudit moje chování a tvrdit, že mě znáš...

Seznam rubrik