Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Co takhle raději psát texty o BV i v norštině? Přispělo by to více tamní informovanosti.

1 0
možnosti
JC

Tato zrůdnost se do norské společnosti příliš zakořenila a proto Vámi očekávané změny nemohou problém vyřešit.

Spolehlivě by však problém vyřešilo, kdyby byl do norského trestního zákona přidán paragraf, že rozdělení sourozenců, z nichž aspoň jeden je mladší 12 let, je trestným činem. Zkuste oslovit některé norské zákonodárce a navrhnout jim to.

0 0
možnosti
OF

Prostudoval jsem všechny Vaše články o BV. Zajímavě a přesvědčivě popisujete norská specifika, která vedou k přehnané důvěře k úřadu a k nechuti řešit některé problémy. Jako právník bych však z Vámi zmiňovaných příčin považoval za zásadní, že rozhodování BV není podřízeno striktní soudní kontrole. Bez ní má každý úřad v každé zemi velký potenciál stát se svévolným a nevypočitatelným. V ČR podléhá vše důležité v rodinném právu přímo soudům. Ne že by soudci byli neomylní, ale na rozdíl od pracovníků "sociálky" v tom nejsou tolik zainteresováni, vidí to z širší perspektivy a nad nimi je několik stupňů soudů, které jim většinou rády "omlátí chyby o hlavu". U nás spíše dochází k opačnému extrému, to jest pro složitost soudního řízení se věci nevyřeší včas (například postup proti rodičům, kteří odpírají styk s dítětem).

0 0
možnosti
AR

Máte naprostou pravdu a jednou z příčin, proč to tady došlo takhle daleko a proč v roce 1992 získala BV takhle autonomní pozici bylo právě rozhořčení veřejnosti nad délkou soudního řízení a nad tím, že zatímco soudy soudí, týrané děti jsou ve svých rodinách a trpí. Není to jediný příklad takového drastického utužení poměrů - podobně bylo až do roku 1996 možné si dělat doma elektroinstalaci naprosto sám, což vedlo k mnoha požárům a naprosto strašlivě provedené práci na mnoha místech, a tak se vytvořila legislativa, která zase pro změnu vyžaduje elektrikáře prakticky na všechno (a ti toho zneužívají ve své tvorbě cen).

1 0
možnosti
Foto

Máte setsakra pravdu, že musí zafungovat změna obecného vědomí ve společnosti, protože dokud bude většina obyvatel s činnností BV spokojená, nestane se nic. 

Moc ponětí o problematice nemám (jen to, co se v ČR píše), ale ono to ani u nás není slavné (zase jiným způsobem) a protože to lidem nevadí (nevěří, dokud se sami nedostanou do soukolí systému), budeme se v tom plácat ještě léta letoucí.

2 0
možnosti
LS

Ja toho teda o tom " slavnem " Barnevernetu vim tolik co asi naprosta vetsina lidi  v cesku . To znamena  veskere informace pouze  z Youtube, Ceskeho tisku a to prevazne zdejsi blogy na iDnes a sem tam poruzne servery na internetu obecne. Takze vse jen zprostredkovane a nic osobne z vlastni zkusenosti . Ovsem I to relativni  malo mi ale staci k tomu,  abych si myslel   ,ze nejaka zmena v chovani Barnevernetu k lepsimu je  myslenka velice naivni az detina . Organizace o ktere sem z ruznych vyse uvedenych zdroju nabyl dojem ( mozna mylny nevim ,budoucnost ukaze ) ,ze je nad zakonem a ani Norska "vlada " nema zadnou moznost jim cokoliv naridit se NEZMENI ZA 1 ROK . Teoreticky  bych snad pripoustel jedinou moznost , ktera by  v nejblizsi dobe  rapidne  zatrasla s celym timhle fasistickym podkmenem a to je tvrda odveta  nejakeho  okradeneho rodice o jeho deti ,ze mu  kompletne preskoci vezme flintu a vystrili nejblizsi pobocku tehle fasistu V tedy se snad neco zacne dit . V opacnem pripade bude vse pri starem :-).

Ps: svym prispevkem samosebou nikoho k nicemu nenavadim ,je to jen take literarni   znazorneni toho ,ze  vetsina lidi by sice chtela zmenu ,ale je to  spis jen taka labuti pisen

2 0
možnosti
AR

On je tam jeden vlásek, na kterém to visí. Vláda s tím totiž něco dělat chce, ale nemůže, protože nemá podporu napříč politickým spektrem (vláda je menšinová). Opozice, tedy socialisté všeho druhu, jsou zatím vesměs proti jakémukoliv oslabování BV či reformě v tom směru, který tady všichni chtějí. Reformu by chtěli, ale na druhou stranu, ale to je už jiné téma. Jediné, co je dokáže přesvědčit k tomu, aby hlasovali za oslabení BV, je změna nálady ve veřejnosti a její otočení proti BV. K tomu jsou momentálně nejlepší podmínky za poslední roky - viz článek. Dojde-li k pořádné ztrátě dobré pověsti Norska jako celku, lidé se budou sami dožadovat nápravy, vláda navrhne změnu (vládní strany hovořily o nutnosti změny ještě když byly v opozici) a parlament ji schválí - a na BV přijde zákon.

2 0
možnosti
OU
JH

Napsal jsem na toto téma takový malý historický pohled na nedávnou norskou minulost, která je podle mne jedním z faktorů, proč v současném Norsku dochází k tomu, čeho jsme svědky v případě paní Michalákové. Článek má název "Norský návrat k fašismu" - http://www.literarnipokusyetc.bloger.cz

1 0
možnosti
JN

J81i34ř64í 30N81o50s56e16k

2. 1. 2015 15:26

Díky za vaše zasvěcené a přínosné informace.R^

1 0
možnosti
Foto

R^Sdílím vaši naději...A držím palce všem rodičům, kterých se zvůle BV tak bolestně dotkla. Sama si takovou situaci neumím a ani nechci představit....že by mi někdo nezvratně sebral dítě...

6 0
možnosti
JC

Nejenom, že Vám seberou dítě... Ale že rozdělí malé sourozence, to je zločinné.

1 0
možnosti
MM

"Až donedávna mělo mnoho Norů pocit, že důvod, proč se zemi daří, je ten, že v ní všechno funguje nejlépe na světě. " http://norwegianbubble.blogspot.cz/

2 0
možnosti