Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Strašení stavěné na nepravdách

Rád bych zareagoval na komentář Petra Nováčka z úterní MF Dnes nazvaný Hrad versus Strakovka, 2. kolo. Nebudu polemizovat o smysluplnosti "inspekčních návštěv" pana premiéra na jednotlivých resortech. Nebudu se ani pouštět do spekulací, zda může premiér na návštěvě resortu zjistit, zda v něm došlo k nějakému zásadnímu personálnímu zemětřesení či nikoli. Budu polemizovat pouze s tím, co napsal komentátor Petr Nováček o mně a panu prezidentovi. Ať už z nevědomosti či záměrně totiž nepíše pravdu.  

Pan Nováček se domnívá, že "inspekční cesty" premiéra mají být jistým vymezením se pana Sobotky vůči Hradu. V odstavci nazvaném Kdo se radí u Zemana pak tvrdí, že jsem pravidelným hostem na "sobotních pracovních poradách" na Hradě. Tím chce asi dokázat, že jsem oblíbencem pana prezidenta, kdežto pan premiér nikoli.

Pravda je, že jsem s prezidentem po svém jmenování ministrem pracovně potkal třikrát. Dvakrát to bylo v Lánech. Jedna z těchto návštěv, na kterou jsme byli pozváni s celým týmem, se skutečně týkala rozpočtu. Informovali jsme pana prezidenta, jakým způsobem rozpočet setsvaujeme. Potřetí jsem se s prezidentem viděl na Hradě (bylo to shodou okolností v úterý, nikoli v sobotu), když jsme ničili milionový dluhopis z prezidentovy sbírky na splácení státního dluhu. Za žádného "pravidelného hradního hosta" se tedy nepovažuji. Nevím ani, že bych prezidenta "navštěvoval v poslední době", jak pan Nováček tvrdí.

Komentátor dále usuzuje, že si pan prezident dělá ze mne a z hnutí ANO spojence, aby mohl prosazovat své ideje skrze parlamentní politickou sílu. Důkazem jsou pro něj právě tyto tři "časté schůzky". Pan Nováček píše: "Autor těchto řádek si troufá předpokládat, že mezi oběma muži už došlo k rámcové dohodě o spolupráci a vzájemné pomoci. ... Bude to právě a především hnutí ANO, jež nebude Miloši Zemanovi překážet na cestě k poloprezidentskému systému, po níž se vydal už za Rusnokovy vlády."

Je sice hezké, že komentátor bije na poplach za udržení parlamentní demokracie, ale neměl by k tomu používat nepravdy. K žádné dohodě nedošlo a nedojde. Bylo to hnutí ANO a byl jsem to i já osobně, kdo podpořil v prezidentské přímé volbě Karla Schwarzenberga, bylo to hnutí ANO a byl jsem to já, kdo jsme odmítali vládu Zemanových kamarádů, byl jsem to opět já osobně, kdo podpořil pana Sobotku v povolebním pokusu o puč v ČSSD. To ovšem neznamená, že s některými názory pana prezidenta nesouhlasím.

Komentář pana Nováčka ukazuje, jaký systém je tu zakořeněný. Politické strany a politici si zvykli na to, že veškeré mocenské kroky, které se tu dějí, vznikají na základě nějakých zákulisních dohod. Zvykli si na to i političtí komentátoři. Nescházím se někde tajně s panem prezidentem ani s lidmi kolem pana prezidenta. Nevím, proč bych to dělal.

Už vůbec pak nechápu pointu komentáře, kdy se pan Nováček odvolává na "obvykle spolehlivé a dobře informované zdroje". Ty prý tvrdí, že pan prezident usiluje o to, aby měl své lidi na postech ministra zahraničních věcí a obrany. Resort zahraničí je v gesci ČSSD, resort obrany v gesci našeho hnutí. Nevím, co říkají "obvykle spolehlivé a dobře informované zdroje", ale my se ministerstva obrany vzdát ve prospěch pana prezidenta nehodláme. ČSSD to podle mě bude mít velice podobně.

Nemám problém se s panem prezidentem bavit o ekonomických a hospodářských otázkách, souhlasím s ním, že je potřeba investovat, aby byl nastartován ekonomický růst a snížila se nezaměstnanost, ale vyvozovat z toho, že se tu chystá "poloprezidentský systém s podporou ANO", je naprostý nesmysl.

Andrej Babiš, zkrácená verze reakce vyšla v dnešní MF Dnes

Autor: Andrej Babiš | čtvrtek 17.7.2014 8:57 | karma článku: 26,99 | přečteno: 2841x
  • Další články autora

Andrej Babiš

10 odpovědí k elektronické evidenci tržeb

Elektronická evidence tržeb zasáhne daňové poplatníky, kteří v rozporu se zákonem nevykazují všechny tržby. Nelze se tedy divit, že navrhovaný systém je pod soustředěným tlakem a řada informací publikovaných v médiích je nesmyslná. Rád bych odpověděl na 10 otázek, které trápí poctivé daňové poplatníky.

12.3.2015 v 9:36 | Karma: 32,65 | Přečteno: 10905x | Diskuse| Ostatní

Andrej Babiš

Krajské zdravotnictví: těžce dotovaná stabilita

České zdravotnictví stále nezná pojmy, jako jsou hospodárnost, ekonomická efektivita či transparentnost. Jde o netransparentní systém, v němž prostředky spíše mizí, než aby se někde pozitivně projevily. Platí to bohužel i při pohledu na hospodaření nemocnic, jejichž zřizovateli jsou kraje. Až na čestné výjimky se tyto nemocnice pravidelně ocitají v hlubokých ztrátách. A to přesto, že někteří čelní představitelé českého zdravotnictví tvrdí, jak je české zdravotnictví stabilizované.

11.3.2015 v 18:00 | Karma: 27,96 | Přečteno: 2422x | Diskuse| Ostatní

Andrej Babiš

Platy poslanců? Pro mne zbytečná diskuse

Politolog Stanislav Balík se v pátečních Lidových novinách rozepsal o tom, jak je vlastně debata o platech ústavních činitelů směšná (Dehonestace politické třídy, LN 5. 12.). V mnohém s ním souhlasím. V porovnání s tím, jaké má země problémy, ta debata skutečně směšná je. Podobně směšné je, když se do debaty přidávají lidé s různými názory, aby ji ještě víc rozdmýchali. Naštěstí už je to za námi a v médiích se snad bude psát o skutečných problémech.

9.12.2014 v 9:01 | Karma: 29,94 | Přečteno: 2050x | Diskuse| Ostatní

Andrej Babiš

Přebytek v hospodaření VZP? Hodně drahých 250 milionů

Ředitel VZP Zdeněk Kabátek se v Otázkách Václava Moravce 23. listopadu pochlubil, že jeho pojišťovna po dlouhodobých miliardových propadech letos skončí v přebytku 250 milionů korun. K tomuto "A", ale zapomněl dodat velice podstatné "B". Tedy že si Všeobecná zdravotní pojišťovna vytvořila z veřejných prostředků polštář celkem za 5,3 miliardy. Stačilo trochu pohrozit kolapsem zdravotnictví a předchozí vláda tyto prostředky ráda uvolnila.

2.12.2014 v 8:58 | Karma: 38,47 | Přečteno: 6078x | Diskuse| Ostatní

Andrej Babiš

Svůj ministerský plat posílám rodičům-samoživitelům

Paní europoslankyně Kateřina Konečná mě před pár dny na Parlamentníchlistech.cz označila za asociála, který "absolutně nemůže mít pojetí o reálném životě většiny lidí“. Pominu fakt, že sama byla do Poslanecké sněmovny zvolena už ve svých 21 letech, což znamená, že nikdy v životě neměla žádné „normální“ zaměstnání. Nikdy tedy nevydělávala peníze tak jako ona „většina“, za jejíž mluvčí se vydává.

19.11.2014 v 11:59 | Karma: 45,17 | Přečteno: 13476x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Nevítají přistěhovalce, jsou xenofobní, řekl Biden o Japonsku a Indii

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ sttáy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5612x
Podnikatel, okolnostmi (a českými politiky) donucený jít do politiky.

Seznam rubrik