Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Novou daň nechystáme, chceme trestat zloděje

Deník Právo přišel minulý týden s informací, že úředníci ministerstva financí připravují zavedení takzvané „daně ze životního stylu“. Přesněji řečeno, zřejmě tuto informaci získal z Úřadu vlády. Tam ovšem ležela analýza, která nabízela řešení, jakým způsobem stát může získat zpátky nelegálně nabytý majetek. Ministerstvo samotné žádnou daň zavádět nechce, úředníci tedy ani nic takového nepřipravují, ale média si žijí z nesmyslného tématu dál.

Analýza, z níž zřejmě deník Právo a vzápětí i další média, která opět nevěděla, o čem píší, čerpaly, navazuje na programové prohlášení vlády a koaliční smlouvu. Strany vládní koalice se zavázaly, že přijmou opatření, která úřadům umožní žádat prokázání původu majetku a v případě, kdy tento původ majetku dotyčná osoba nebude schopná prokázat, tento majetek buď vyžadovat soudní cestou, nebo žádat jeho zdanění.

Když už média něco „investigativně“ obdrží, mohla by se alespoň zeptat daného úřadu, který dokument vydal, jak to myslí. Bylo by to rychlé: Žádnou daň z životního stylu či luxusu nechystáme, chceme, aby finanční úřady měly efektivnější nástroje ke zdanění příjmů, které pocházejí z nepoctivých zdrojů.

Česká média ale fungují jinak. Napíší nesmysl (Pozor, chystá se „daň ze životního stylu“!) a ostatní média tento nesmysl bez jakýchkoli skrupulí převezmou. A některá si k tomu nesmyslu ještě podle potřeby přisadí své, jako třeba v úvodníku Reflexu pan Stoniš, který má za to, že se na financích zřizuje odbor, jenž bude zkoumat, „zda si občanstvo nežije nad poměry“. Osobně je mi jedno, zda si někdo žije nad poměry (na dluh), ale není mi jedno, když někdo krade.

Kdyby se někdo z důvtipných novinářů zeptal na ministerstvu financí, jak chceme podezření o nelegálně nabytém majetku řešit, řekli bychom mu to. Mimochodem, třeba ve Francii dodatečné zdanění už i při podezření, že někdo nabyl majetek nelegálně, zavedli. Nejde o žádnou „daň z luxusu“, ale o daň z nabytých věcí, u nichž člověk není schopen doložit, kde na ně vzal a kde je zdanil (je jedno, zda jde o dům za deset milionů, nebo o jachtu za sto milionů).

My se touto cestou vydat nechceme. Právě na základě analýzy, kterou někdo vynesl z Úřadu vlády se senzačním zjištěním, že Babiš chce zavádět „daň z luxusu“, jsme došli k závěru, že pro české prostředí bude nejvhodnější cestou tzv. „přenesení důkazního břemene“. Základní princip je poměrně jednoduchý: správce daně má právo se poplatníka dotázat, z jakých zdrojů financoval svůj majetek. Poplatník by měl povinnost doložit, že zdroje financování byly řádně zdaněny. Pokud poplatník neprokáže, jak svůj majetek financoval, může ho správce daně zdanit běžnou sazbou. Povinnost dokladovat zdroje nabytí majetku se bude vztahovat pouze na majetek, jehož cena přesahuje určitou hodnotu. Drtivé většiny daňových poplatníků se tedy nijak nedotkne. To vše ale bude teprve diskutováno v koalici, takže nemá cenu se pouštět do podrobností, natožpak do jakýchsi závěrů, že se chystá odbor na „daň ze životního stylu“.

Chápu, že média mají ráda zkratku a jednoduchost, ale život tak jednoduchý není. Babiš opravdu nepřipravuje nic, co by šikanovalo poctivé podnikatele, kteří si na své majetky poctivě vydělali. Nejsem sám proti sobě. Proti mně je spousta jiných. Včetně médií, která hledají cokoli, co by mi mohla omlátit o hlavu. Házet na mě „daň ze životního stylu“ nebo „daň z luxusu“, to je ovšem opravdu střelba vedle. Trestat někoho za životní styl ani za luxus nehodláme. Hodláme konečně trestat zloděje.

Andrej Babiš, psáno pro Lidové noviny

Autor: Andrej Babiš | úterý 5.8.2014 10:06 | karma článku: 30,41 | přečteno: 2444x
  • Další články autora

Andrej Babiš

10 odpovědí k elektronické evidenci tržeb

Elektronická evidence tržeb zasáhne daňové poplatníky, kteří v rozporu se zákonem nevykazují všechny tržby. Nelze se tedy divit, že navrhovaný systém je pod soustředěným tlakem a řada informací publikovaných v médiích je nesmyslná. Rád bych odpověděl na 10 otázek, které trápí poctivé daňové poplatníky.

12.3.2015 v 9:36 | Karma: 32,65 | Přečteno: 10905x | Diskuse| Ostatní

Andrej Babiš

Krajské zdravotnictví: těžce dotovaná stabilita

České zdravotnictví stále nezná pojmy, jako jsou hospodárnost, ekonomická efektivita či transparentnost. Jde o netransparentní systém, v němž prostředky spíše mizí, než aby se někde pozitivně projevily. Platí to bohužel i při pohledu na hospodaření nemocnic, jejichž zřizovateli jsou kraje. Až na čestné výjimky se tyto nemocnice pravidelně ocitají v hlubokých ztrátách. A to přesto, že někteří čelní představitelé českého zdravotnictví tvrdí, jak je české zdravotnictví stabilizované.

11.3.2015 v 18:00 | Karma: 27,96 | Přečteno: 2422x | Diskuse| Ostatní

Andrej Babiš

Platy poslanců? Pro mne zbytečná diskuse

Politolog Stanislav Balík se v pátečních Lidových novinách rozepsal o tom, jak je vlastně debata o platech ústavních činitelů směšná (Dehonestace politické třídy, LN 5. 12.). V mnohém s ním souhlasím. V porovnání s tím, jaké má země problémy, ta debata skutečně směšná je. Podobně směšné je, když se do debaty přidávají lidé s různými názory, aby ji ještě víc rozdmýchali. Naštěstí už je to za námi a v médiích se snad bude psát o skutečných problémech.

9.12.2014 v 9:01 | Karma: 29,94 | Přečteno: 2050x | Diskuse| Ostatní

Andrej Babiš

Přebytek v hospodaření VZP? Hodně drahých 250 milionů

Ředitel VZP Zdeněk Kabátek se v Otázkách Václava Moravce 23. listopadu pochlubil, že jeho pojišťovna po dlouhodobých miliardových propadech letos skončí v přebytku 250 milionů korun. K tomuto "A", ale zapomněl dodat velice podstatné "B". Tedy že si Všeobecná zdravotní pojišťovna vytvořila z veřejných prostředků polštář celkem za 5,3 miliardy. Stačilo trochu pohrozit kolapsem zdravotnictví a předchozí vláda tyto prostředky ráda uvolnila.

2.12.2014 v 8:58 | Karma: 38,47 | Přečteno: 6078x | Diskuse| Ostatní

Andrej Babiš

Svůj ministerský plat posílám rodičům-samoživitelům

Paní europoslankyně Kateřina Konečná mě před pár dny na Parlamentníchlistech.cz označila za asociála, který "absolutně nemůže mít pojetí o reálném životě většiny lidí“. Pominu fakt, že sama byla do Poslanecké sněmovny zvolena už ve svých 21 letech, což znamená, že nikdy v životě neměla žádné „normální“ zaměstnání. Nikdy tedy nevydělávala peníze tak jako ona „většina“, za jejíž mluvčí se vydává.

19.11.2014 v 11:59 | Karma: 45,17 | Přečteno: 13477x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5612x
Podnikatel, okolnostmi (a českými politiky) donucený jít do politiky.

Seznam rubrik