Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kalouskův svatý boj za zdražení paliv

Váhal jsem, jestli má smysl ještě reagovat na lži a výmysly bývalého ministra financí, které pramení asi z neznalosti toho, co sám jako ministr před lety schvaloval. Bývalý ministr financí se snaží národu sdělit, že Agrofert by měl díky schválení zákona o biopalivech vydělat pět miliard korun. Jen v deníku Právo na to tento týden dostal prostor hned dvakrát.

Pokud bychom vycházeli z jeho logiky, tak by miliardy Agrofertu v roce 2008 při schvalování programu podpory biopaliv na léta 2010 až 2015 přihrál jako ministr financí on. Je to samozřejmě nesmysl, stejně jako jeho nynější tvrzení.

Co se týče společností Agrofertu, které příměsi do biopaliv vyrábějí, tak těm opravdu nezáleží na tom, aby tento zákon sněmovnou prošel. Když totiž sněmovna daňové zvýhodnění biopaliv nepodpoří, budou se příměsi do biopaliv vyrábět ve stejném objemu dál a o to více přimíchávat do běžné nafty a do benzínu tak, abychom splnili podmínky EU na snížení emisí v dopravě.

Všichni motoristé, kteří dnes tankují zlevněná biopaliva u čerpacích stanic, budou mít ale v případě nepřijetí novely smůlu. A jediným efektem pro ostatní motoristy bude zdražení běžného benzínu a nafty.

Ministr zemědělství Jurečka ve čtvrtečním Právu správně připomněl, že nižší prodej biopaliv znamená nejen hrozbu sankcí Evropské komise, ale že by znamenal i nižší zaměstnanost lidí na venkově, že biopaliva budou díky novele této vlády podporována méně než za éry pana Kalouska a že díky tomu stát v roce 2016 vybere na daních o stovky milionů více.

Argumentů proti zavádějícím lžím pana Kalouska, který své názory mění podle toho, jak se mu to proti mně hodí, by bylo ještě mnoho. Téma nakonec všichni uslyší ve sněmovně, až se bude o zákonu hlasovat. Přijdou určitě trefné glosy, možná i křik a barvitá nonverbální komunikace, prostě jeho klasická show. Prosím, má je mít.

Já se hlasování zdržím stejně, jako jsem to udělal na vládě, a budu jen kvůli lidem doufat, že vyhraje zdravý rozum a ne hysterie. Nezavádíme zde nic nového, podporu biopaliv naopak snižujeme, ale pouze tak, abychom ještě naplnili požadavek Evropské unie.

Pan Kalousek by na místě ministra financí neudělal nic jiného. Nakonec vlastně ani jako ministr financí nic jiného nedělal a jako nezařazený poslanec na schůzi 27. května 2010 hlasoval i pro zvýšení bioložek v běžném benzinu a naftě. Teď mu jen vyhovuje mediální humbuk proti Babišovi.

Andrej Babiš

Autor: Andrej Babiš | pátek 20.3.2015 8:50 | karma článku: 35,11 | přečteno: 3627x
  • Další články autora

Andrej Babiš

Krajské zdravotnictví: těžce dotovaná stabilita

České zdravotnictví stále nezná pojmy, jako jsou hospodárnost, ekonomická efektivita či transparentnost. Jde o netransparentní systém, v němž prostředky spíše mizí, než aby se někde pozitivně projevily. Platí to bohužel i při pohledu na hospodaření nemocnic, jejichž zřizovateli jsou kraje. Až na čestné výjimky se tyto nemocnice pravidelně ocitají v hlubokých ztrátách. A to přesto, že někteří čelní představitelé českého zdravotnictví tvrdí, jak je české zdravotnictví stabilizované.

11.3.2015 v 18:00 | Karma: 27,96 | Přečteno: 2422x | Diskuse| Ostatní

Andrej Babiš

Platy poslanců? Pro mne zbytečná diskuse

Politolog Stanislav Balík se v pátečních Lidových novinách rozepsal o tom, jak je vlastně debata o platech ústavních činitelů směšná (Dehonestace politické třídy, LN 5. 12.). V mnohém s ním souhlasím. V porovnání s tím, jaké má země problémy, ta debata skutečně směšná je. Podobně směšné je, když se do debaty přidávají lidé s různými názory, aby ji ještě víc rozdmýchali. Naštěstí už je to za námi a v médiích se snad bude psát o skutečných problémech.

9.12.2014 v 9:01 | Karma: 29,94 | Přečteno: 2050x | Diskuse| Ostatní

Andrej Babiš

Přebytek v hospodaření VZP? Hodně drahých 250 milionů

Ředitel VZP Zdeněk Kabátek se v Otázkách Václava Moravce 23. listopadu pochlubil, že jeho pojišťovna po dlouhodobých miliardových propadech letos skončí v přebytku 250 milionů korun. K tomuto "A", ale zapomněl dodat velice podstatné "B". Tedy že si Všeobecná zdravotní pojišťovna vytvořila z veřejných prostředků polštář celkem za 5,3 miliardy. Stačilo trochu pohrozit kolapsem zdravotnictví a předchozí vláda tyto prostředky ráda uvolnila.

2.12.2014 v 8:58 | Karma: 38,47 | Přečteno: 6078x | Diskuse| Ostatní

Andrej Babiš

Svůj ministerský plat posílám rodičům-samoživitelům

Paní europoslankyně Kateřina Konečná mě před pár dny na Parlamentníchlistech.cz označila za asociála, který "absolutně nemůže mít pojetí o reálném životě většiny lidí“. Pominu fakt, že sama byla do Poslanecké sněmovny zvolena už ve svých 21 letech, což znamená, že nikdy v životě neměla žádné „normální“ zaměstnání. Nikdy tedy nevydělávala peníze tak jako ona „většina“, za jejíž mluvčí se vydává.

19.11.2014 v 11:59 | Karma: 45,17 | Přečteno: 13476x | Diskuse| Ostatní

Andrej Babiš

Pan Němeček překvapen? Upozornili jsme ho několikrát

Je mi to trochu hloupé, ale mám za to, že to veřejnosti dlužím: vysvětlení, co máme za problém s panem ministrem zdravotnictví Němečkem. Hnutí ANO šlo do politiky pro to, aby se nekradlo a neplýtvalo s veřejnými prostředky. Na netransparentnost a úniky v resortu zdravotnictví jsme pana ministra upozorňovali během roku naší vlády několikrát. Protože vždy jen sliboval a nic se nedělo, šli jsme za premiérem, aby situaci řešil. No a pan Němeček přešel do protiútoku, aby tak zakryl podstatu věci.

10.11.2014 v 12:01 | Karma: 46,90 | Přečteno: 20752x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

VIDEO: Jak vidí EU maturanti? Do Unie se už narodili, cení si cestování

1. května 2024  11:45

Česko ve středu slaví dvacáté výročí vstupu do Evropské unie. Redakce iDNES.cz při této...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39,  aktualizováno  11:16

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvaceti požárů, u dalších pak zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  11:13

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Policie v Tbilisi nasadila proti davu plyn i vodní dělo, zadržela 63 lidí

1. května 2024  11:13

Gruzínská policie a demonstranti se v úterý večer střetli v Tbilisi u sídla parlamentu, který v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5612x
Podnikatel, okolnostmi (a českými politiky) donucený jít do politiky.

Seznam rubrik