Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Jitka Srdečná

15. 5. 2011 15:42
Chce to být objektivní

Nesouhlasím, že Husité byli lupiči a lapkové. To je jen Váš názor, zřejmě ovlivněný katolickou církví. Ona každá nepřiměřená akce (upálení MJH) totiž vzbuzuje reakci. To byla naopak velká odvaha českého lidu bojovat proti nespravedlnosti, která tehdy přetekla. A díky Jiráskovi víme, jak v době temna jezuité zacházeli s lidmi, kteří jim nebyli po vůli. Doufám, že se to nebude v budoucnu opakovat.

0 0
možnosti
AL

nechci vyrusovat

16. 5. 2011 0:14
Re: Chce to být objektivní

Vaše víra v Jiráska je jako vira v prospěšnost absolvování VUMLU. S tím rozdílem, že Jirásek byl laskavý pohádkář a VUML nutný pro další kariéru - viz Zaorálek a další komsomolci.

;-D;-D;-D

0 0
možnosti
PH

petrph

15. 5. 2011 13:26
ale no jistě

Asi to bylo mnohem lepší ještě před zahájením husitských bouří,kdy nám z boží milosti vládl Václav IV,opilec,smilník a slaboch, kterého sami kurfiřti sesadili z místa římského krále,protože šlo o krále "„nepotřebného a nečinného i nedbalého“.

A že skutečně spousta husitských vůdců získalo svou zkušenost jako lapkové a zbojnících v rozkradené zemi,kde platilo "Bůh je vysoko a král daleko". A že se to netýkalo jen těch neznabohů,připomíná osud katolického světce Johánka z Pomuku (alias Jana Nepomuckého),kterýžto byl skutečně roku 1393 zajat,mučen a zabit na příkaz krále IV,ovšem z důvodů ryze ekonomických,pokusil se totiž, společně se svým nadřízeným, arcibiskupem Jenem z Jenštejna "zprivatizovat" klášter v Kladrubech,Není divu, že s takovým "mučedníkem" nechtěla ani církev svatá  mít po 300let nic společného

0 0
možnosti
ZK

SID09

15. 5. 2011 13:54
Re: ale no jistě

Příčin, z nichž nakonec vykrystalizovala Janova smrt, bylo několik. Hlavním důvodem bylo církevní schizma, a z toho vzniklé nepřátelství mezi králem Václavem IV. a arcibiskupem Jenštejnem. Králi velmi záleželo na tom, aby mohl ovlivňovat dosazování biskupů a dalších vyšších církevních hodnostářů. V roce 1393 se tyto spory vyostřily v souvislosti s volbou nového kladrubského opata. Historické prameny hovoří o tom, že Jan zemřel proto, že stvrdil volbu kladrubského opata, a také proto, že byl úředníkem pražského arcibiskupa Jenštejna, králova úhlavního nepřítele. Jiné prameny zase uvádějí jako dominantní příčinu Janovy smrti skutečnost, že se opovážil kritizovat samotného krále. A jako další možná příčina se uvádí, že Jan nechtěl vyjevit králi zpovědní tajemství královny. Nelze jednoznačně prokázat, co bylo hlavním důvodem, nejpravděpodobněji to prý bylo zachování zpovědního tajemství, co dovedlo krále až k nepříčetné nenávisti. O tom svědčí především králova nebývalá aktivita v mučírně.

0 0
možnosti
R

raks

15. 5. 2011 12:49
podle mého názoru

opilec Hašek a tajtrlík Švejk byli schopni větší sebereflexe, než vzvýváté ve svých dogmatech. Vraťte se směle do osmnáctého století k F.L.Věkovi, tam je Vaše místo a modlete se za nás za všechny a naše hříchy. Předem děkujiRv

0 0
možnosti
SN

kuča

15. 5. 2011 12:44
Velmi dobré ....

:-) ...........R^R^R^

0 0
možnosti
CB

centaur beta

15. 5. 2011 12:23
S rozdáváním karmy jsem dosti skoupý

ale tento článek by zasloužil tuplovanou!

0 0
možnosti
JB

baranka

15. 5. 2011 12:22
Tak Vy si tu vládu zasloužíte

:-/

0 0
možnosti
  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2810x
LEGIO PATRIA NOSTRA (Legie je naše vlast)

Seznam rubrik