Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MZ

zajicek8

18. 5. 2011 9:54
Dotaz na redakci a autora

Redakce:

Proč je článek v rubrice Zaujalo nás? Je to proto, že má ten správný "na..írací" tón?

Autor nemá nejmenší ponětí ani o daňové soustavě(struktuře a výběru), natož o tom, jak souvisí ekonomika s výběrem daní, hlavně je naštván na stát, že pro něho nic nedělá.

Autor:

Co by pro Vás osobně stát měl dělat? A pro ostatní lidi?

0 0
možnosti
RP

Romiiik11

18. 5. 2011 10:08
Re: Dotaz na redakci a autora

Článek je v rubrice "Zaujalo vás" - to asi redakce neovlivní.

0 0
možnosti
MZ

zajicek8

18. 5. 2011 9:47
Což takhle z druhé strany?

Výběr daní v 1. kvartále závisí především na velikosti vybrané DPH.

Aby podnik DPH státu mohl zaplatit, musí vyrobit, prodat a dostat zaplacenou fakturu. Běží už výroba naplno? Nakupuje se? Platí si firmy v dodavatelském řetězci včas - tady všude může být skryt důvod - vyrábí se méně, méně se prodává, splatnosti jsou prodloužené (vyrobím v lednu, prodám v únoru na fakturu se splatností 90 dnů = odpočet na vstupní materiál uplatním v lednu a "svou DPH" odvedu až v červnu).

Navíc na konci stojí vždy zákazník, který je ochoten peníze za zboží utratit. No a ty peníze jsou buď jeho vydělané nebo jím vypůjčené. Vzhledem k první zkušenosti z "hospodářské krize" ( ona to tedy nebyla krize, ale pouze stagnace) si peníze většina zákazníků(jak osob tak firem) půjčuje již mnohem opatrněji a raději svou spotřebu oddálí(osoby) nebo zpomalí rozvoj firmy.

0 0
možnosti
B

Brutvann

17. 5. 2011 21:07
Naprostý souhlas !

Skvěle napsané !!!R^[>-]

0 0
možnosti
VH

Stará kára

17. 5. 2011 17:21
Já chápu, že vás mate ten debilní pojem

"nedaří se vybírat".  Důvod je prostý: krize trvá, takže je menší základ daně.  Vláda může zkoumat, proč to tak je. Nic jiného s tím neudělá.

Mimochodem: Jedním z důvodů může být i fakt, že si vzalo víc podniků daňové poradce a tím odložilo doplatek daně až na konec června.

0 0
možnosti
JV

Jan Veselý

17. 5. 2011 18:06
Re: Já chápu, že vás mate ten debilní pojem

To myslím že ne, hodnotí se první měsíce roku, takže vliv, zda se platily daně k poslednímu dubnu a nebo ke konci června, nebude hrát roli. A u DPH a daně z příjmu (která se jistě platí zálohově) jsou naprosto stejné termínovcé podmínky jako v loni, kdy jsme v krizi opravdu byli až po uši. Na rozdíl od letošních prvních třech měsíců, kdy jsme v ní jen po kolena. A přesto je srovnatelný propad oproto loňsku. 

Zkoušíte se z toho vylhat, ale myslím, že to děláte špatně.

0 0
možnosti

jeanetka

17. 5. 2011 16:12
A to se chystá pár budoucích důchodců

díky penzijní reformě do předčasného důchodu, aby nedostali za uši po letošním listopadu - někteří zvažovali pracovat i roček dva přesčas, takhle frčí do důchodu o rok či pár měsíců dříve, což znamená, že nejen nebudou sypat daně, ale zároveň budou brát důchody. Dílčí minianalýzu dávám zadara, nic za ni nechci. ;-D Jana Šimonová

0 0
možnosti
JV

Jan Veselý

17. 5. 2011 21:20
Re: A to se chystá pár budoucích důchodců

Opravdu si myslíte, že někdo aby dostal penzi o 2-3 stovky větší, přestane dříve pracovat? A předčasný důchod je postihován možná větší srážkou, než nový výpočet.

0 0
možnosti
Í

í-mejlka

17. 5. 2011 16:04
Povzdech - nikoliv na autora

Ach šemíku, šemíku - že ses nedržel své kádinky!

0 0
možnosti

jeanetka

17. 5. 2011 15:55
prosííím, prosííím, ...

Prosíííím, ať Kalous Ušatej dohlídne, ať zaplatí daně a sociální odvody parlament, ať se jejich ekonom nevymlouvá, že se kvůli těmto daním a odvodům musí zadlužit, přece se na konto zaměstnanců posílají částky čisté, zdaněné, tak jaképak copak. Rradu dávám zadarmo, nic za ni nechci ;-D Jana Šimonová

0 0
možnosti
VH

Stará kára

17. 5. 2011 17:22
Re: prosííím, prosííím, ...

Je zbytečné podotýkat, že ten smajlík patří vaší inteligenci.

0 0
možnosti
MB

buxus

17. 5. 2011 15:31
Tohle není správně položená otázka

Jsem si jist, že i kdyby stát fungoval jako švýcarské hodinky, stejně bude většina populace platit daně neochotně. Člověk, který by ochotně a s nadšením platil daně se asi ještě nenarodil. Výběr daní je otázka systému a ten je u nás špatný. Složitý systém s mnoha výjimkami, zaměřený na dodržování často formálních, byrokratických  a často se měnících pravidel, ve kterých se běžní lidé prakticky neorientují.

Navíc, státní byrokracie nemá a asi nebude nikdy mít podnikatelský talent. Proto se stane, že navalíme na motorovou naftu vyšší daň, než v okolních státech, takže tranzitní přepravci (a to je 80% nákladní dopravy na našem území) čerpají  naftu (platí daň) všude jinde, jen ne u nás. A když k tomu připočteme, že např. v Praze připadá daňová kontrola z FÚ v průměru jednou za 120 - 160 let, není čemu se divit, že výběr daní u nás je takový jaký je.

0 0
možnosti
JV

Jan Veselý

17. 5. 2011 15:43
Re: Tohle není správně položená otázka

Ale jde také o pokles daně z příjmu a z výběru DPH. Ono předpoklady, že když se všem státním zaměstnancům sníží platy, že odvedou na pojistkách, na daních více a že také více utratí a zaplatí tak větší DPH případně spotřební daně, se za první třetinu roku ukazují jako špatné. :-)

Respektive, že když státní zaměstnanci udělají ve výběru díru, že ji někdo nějak zacelí.

0 0
možnosti
MK

Bob-an

17. 5. 2011 15:17
Nikdo nechce platit dane

kazdy se snazi zaplatit na danich co nejmin bez ohledu na to jak "dobre" stat poskytuje sluzby..... nebo vy byste dobrovolne platil na danich vic ?

0 0
možnosti
  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2810x
LEGIO PATRIA NOSTRA (Legie je naše vlast)

Seznam rubrik