Takové to domácí mlsání
Díky své rozložité postavě jsem se musela v životě začít zajímat o to, co se kdy má strkat do pusy a co ne. Na všech kurzech určených na hubnutí, které jsem kdy absolvovala, se vždy kladl důraz na sledování stravy. Museli jsme si zapisovat, co a kdy jsme snědli, jak nám to chutnalo, jaký jsme z toho měli pocit a také co jsme u toho dělali, co jsme si u toho mysleli a všelijaké další související okolnosti, které měly odhalit, co se děje v našem nitru, když jíme.
Ano, přiznám se, že jsem podváděla. Už při prvních pokusech o zapisování jsem zjistila, že vždycky při jídle mám dobrý pocit, že mě k němu přivede každá situace, že si i při pohledu na suchou housku představuji obloženou mísu s vybranými lahůdkami a chutná mi to stejně a všechno, co v průběhu dne dělám, mě nakonec dovede ke žvanci, kde aspoň na chvíli zapomenu, že jsou i jiné činnosti. Co se děje v nitru, raději nezkoumám, stačí to, co vidím na povrchu. A tak jsem do formuláře zapisovala vlastně pořád to samé a začala to opisovat. Nadále jsem obvykle napsala „uvozovky“, jaké se dělají, když se údaj opakuje.
Na hubnoucích kurzech jsem se naučila, že dodržování zdravého životního stylu má nekonečně mnoho úskalí a je dobré všechna řádně prozkoumat, protože naše návyky jsou nevyzpytatelné a někdy je ani nevnímáme. Například jedné spoluhubnoucí se díky zapisování odhalilo, že jí sice normálně a její "tajle" by za normálních okolností byla perfektní, ovšem byla navyklá si mezi jídly namazat krajíc chleba se sádlem a aby neumřela hlady, dala si ho i v noci. Tuto skutečnost zjistila až poté, co jí váha namísto klesání stoupala, a ačkoli se snažila být vzorná, zápisky neodpovídaly skutečnosti. Při příjmu 4000 - 5000 kJ totiž tělo zpravidla opravdu hubne. Jenomže ona asi 12 000 kJ zatajila a odhalila to až při složitém rozboru, z něhož vyšlo najevo, že ten krajíc si mazala, aniž by to registrovala a tudíž nepovažovala za nutné to zapisovat. Prostě v duchu zásady – co sníš a nepamatuješ si to, po tom se netloustne.
A právě proto, že u televize se zkonzumuje taky hodně jídla, všelijaké brambůrky, tyčinky, salámky a jiné pohoštění, nabádali nás, abychom to činili kontrolovaně a raději se obložili nakrájenou mrkví, jablky, zeleninou. Podobné fígle používala při hubnutí i Elizabeth Taylor, zřejmě taky ráda mlsala.
Máte-li však svoje tělo v normě a můžete si jednou týdně nekontrolované mlsání dovolit, tak si dejte. Nedávno jsem si při filmu o básnících vzpomněla na svoje oblíbená plněná vejce, proto přidám jednoduchý recept.
Plněná vejce
Uvaříte vejce natvrdo – počet nechám na vás podle potřeby. Rozkrojíte napůl a položíte na mísu. Spodek vejce doporučuji seříznout, aby lépe drželo polohu. Žloutek s okrojky vložte do mixéru a přidejte pomazánkové máslo, popřípadě měkký tvaroh, trochu soli, hořčice a lehce pepře. Přidat asi 2 lžičky horké vody, aby se hmota hezky vyšlehala. Pak se naklade do půlek vajec a přidá se ozdoba podle vaší chuti. Můžete dát zeleninu, kaviár, losos, kousek matjesa, salám, rajčátko, podle vaší fantazie. Nejlépe je, když jsou vejce pěkně barevná a lákají k nakousnutí. Stačí přidat pečivo a máte lehkou večeři, předkm nebo mlsání k filmu. Ale hlídáte-li váhu, pak si neberte víc než dvě půlky a namísto obyčejného chleba si vezměte raději jen toastový.
Alice Barešová
Jak jsem si „výhodně“ nakoupila

Nákupy přes internet už využíváme běžně, přesto je dobré se neukvapovat. Abyste nedopadli stejně jako já.
Alice Barešová
Škvarkové pagáčky

Kdo má rád „obyčejná jídla“, jistě si oblíbil i různé placky, které se dají vyrobit z těsta nebo brambor.
Alice Barešová
Jak se nezhroutit

Žijeme v době permanentního stresu. Lékaři radí na prvním místě se mu vyvarovat a užívat si klid. Ale je to vůbec možné?
Alice Barešová
Houbaření, to je potěšení

Jak nerada vítám podzim, protože přináší sychravé počasí, tak si ráda užívám podzimní radovánky. Hlavně houbaření.
Alice Barešová
Vzpomínka

Co bylo, bylo. Už se nevrátí. Vzpomínky se časem vytratí. Ale na ty, co ráda mám, nikdy nezapomínám.
Další články autora |
Poslala manželce zprávu, že jsme milenci. Sekal jsem ji do hlavy, vypověděl primář
Šokující detaily mimořádně brutální vraždy dnes zaznívají u Krajského soudu v Plzni, kde stanul...
Advokát Prouza spáchal sebevraždu. Nechal po sobě dopis na rozloučenou
V sobotu spáchal sebevraždu renomovaný padesátiletý advokát a bývalý českobudějovický soudce Daniel...
V Indii se zřítil letoun s 242 lidmi mířící do Británie, dopadl na lékařskou ubytovnu
Letadlo společnosti Air India s 242 lidmi na palubě mířící do Británie se krátce po startu zřítilo...
Rudé prádlo a finta se třpytkami. Strip klub v Charkově nabízí show i útěchu
Když si dvacetiletá Lisa na svou směnu ve striptýzovém klubu v ukrajinském Charkově obouvá boty na...
Sláva v Přešticích. Na svatbu komtesy z rodu Černínů přijel i belgický král
Své ano si v Kostele Nanebevzetí Panny Marie v Přešticích řekli v sobotu v poledne osmadvacetiletá...
Za zpožděný let dostanou cestující nižší odškodné a později, rozhodla EU
Rada Evropské unie schválila po dvanácti letech revizi, která upravuje podmínky odškodnění při...
Dovolená autem. Za kolik natankujete v evropských zemích a co si ohlídat
Premium Za letošní letní dovolenou chtějí Češi utratit v průměru 1 400 eur, což je v přepočtu téměř 35...
Jak Mosad prošpikoval Írán svými agenty. Jsou mezi diplomaty, vědci i běžnými lidmi
Premium Koncem dubna oběsili v Teheránu šéfa kontrarozvědky odpovědného za honění špionů izraelského Mosadu...
Bez obřích baterií to nepůjde. Jak funguje úložiště v Jeseníku a proč jsou budoucnost
Premium Elektřina je budoucnost. Ve společnosti FENIX Group jsou o tom přesvědčeni. Firma, jejíž ústředí je...

Dlouhodobá spolupráce (DPČ) – grafická činnost
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Praha
- Počet článků 184
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 452x