Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MM

captain cook

26. 1. 2012 3:01
mejte se tu, jdeme slavit Australia Day

Prapor uz visi, australske sampanske se chladi a ja musim jit dohlednout na dokonceni chlebicku nebot se sousedy soucasne se zpetnou platnosti oslavujeme i Vanoce a Novy Rok, ktere prozili v Evrope.

 Happy Australia DayR^V

----------------

Opakuji nabidku, pokud budes mit zajem, Alexandro, muzeme si o vztazich v australske spolecnosti podebatovat.

0 0
možnosti
AS

Baby_Blues

28. 1. 2012 10:44
Re: mejte se tu, jdeme slavit Australia Day

já jsem si vaše přispěvku předtím nevšimla, až teď ho vidím. Špica nápad - klidně se stavte.:-)

0 0
možnosti
DKK

Děkanka Katedry Kroupologické

26. 1. 2012 1:22
Zdravim down under, mila Alexandro

Nektere vase blogy jsem cetla jiz predtim, nektere dodatecne. Na to, jakou jste kratkou dobu v Australii, stihate ten turismus bajecne a dekuji za nadherne fotoblogy i pribehy. S nazory na deticky se vzdy neshodneme, ale co, zivot by byl nudny, kdybychom vsichni souhlasili se vsim. Anglii mam rada, byt si nejsem jista, zda bych tam chtela zit v soucasne dobe / Blairovoskocameronovske (ale jinak jsem roztomily Anglofil).

Co se tyce Aborigincu, moc se vyjadrovat nebudu, jednak je to pro mne trosku z ruky a take sama vim, jak je historie komplikovana. Ne vse je cernobile, vemte si treba situaci s Indiany v USA. Kazdopadne piste, cestujte, fandim vam, at se dari s detmi a pozdravujte doma v Melbernisku (ve kterem bydli jedna ci dve spriznene duse;-)).

0 0
možnosti
MK

Miska Kvakin

26. 1. 2012 1:48
Re: Zdravim down under, mila Alexandro

Ty seš taková hodná Wendulka, člověk by Ti dal hned korunu ;-D;-).

0 0
možnosti
MM

captain cook

25. 1. 2012 4:56
Jamajka pro Roberta (???)

Tva citace z Wiki o uvedeni otrokarstvi mimo zakon na Jamajce je sice spravna, nicmene faktum tak docela presne neodpovida. Britsti majitele plantazi dobre vedeli jak zakon obejit a prodlouzit neomezeny vliv nad pracovnimi silami na plantazich. Zakaz dovozu otroku vytlacil cenu za dospeleho muze na 160 - 200 tehdejsich britskych liber (hodne vysoko!!) a zeny kolem 130liber. Pro porovnani, rocni vydelek managera plantaze = hlavniho dozorciho byl mezi 170 a 200librami rocne.

Majitel plantaze jim ale daval moznost jak si privydelat prirozenym zvysovanim otrocke populace. Za kazde dite narozene na plantazi dostavali odmenu 3 libry. Vzhledem k tomu, ze manageri-dozorci byli vetsinou svobodni Anglicane s dobrodruznymi sklony, regulerne se starali o zvyseni platu kopulaci se svymi cernymi sverenkami. Odtud  takove mnozstvi misencu na Jamajce a vubec ostrovech Karibiku. Ruzni z nich pozdeji emigrovali do VB a patrioticky se hlasi k Anglicanum, Welsanum atd.

1 0
možnosti
MM

captain cook

25. 1. 2012 5:07
"strileni Aboriginu na potkani"

Uz jsem se zminil v reakci pod fotografickou casti tohoto blogu, ze tento vyraz je fakticky nesmysl a vysvetlil jsem tam take proc. Rozdil mezi necim, co zakon dovoluje, ale co se delo v praxi je vpravde propastny.

Zvlast v Australii, kterou neovlivnilo otrokarstvi jako treba Jamajku, byl nedostatek pracovnich sil o to citlivejsi a prioritou Britu pri kolonizaci Australie a jeji premene na ekonomicky vynosnou soucast britskeho imperia bylo ziskani pracovnich sil. Jakekoliv barvy kuze a odkudkoliv.

Proto Britove davali prednost s Aboriginci vyjit po dobrem a primet je k uzitecne praci nez je vystrilet a muset delat vsechno sami. Teprve kdyz se to zvrtlo a zvlast kde se Aboriginci bourili nebo Brity napadali, doslo k ozbrojenemu zasahu.

 Aboriginskou populaci zdecimovaly v prvni rade evropske nemoci, ne kulky britskych kolonistu.

1 0
možnosti
LF

fcelka maja

12. 1. 2012 8:57
Alex, vydrž!

Alexandra se nám snaží ukázat a přiblížit místa, kam se většina z nás nejspíš nepodívá. A já jsem za to ráda. Nechápu, proč tenhle dobrý záměr vyvolává místy až nenávistnou diskuzi. Kdyby měli všichni na všechno stejný názor, svět se nehne z místa. Pokud jde o Austrálce, podle mě je úplně jedno, jestli člověk žije v Austrálii nebo kdekoli jinde, protože to, co se odehrálo v době osidlování Austrálie, stejně už všichni znají jenom z knih. Logicky je jasné, že při střetu dvou "civilizací" ta slabší vždycky dostane na frak. Tak to zkrátka na světě bylo, je a bude. A pokud je mezi nimi tak propastný rozdíl, jako byl mezi Austrálci a např. tehdejšími Brity, mívá to pro ty poražené často katastrofální důsledky, Indiáni by mohli vyprávět. Ovšem že je to jev, který se v různých podobách opakuje v různých koutech světa s různými národnostmi (a myslím opravdu všude), ještě neznamená, že je v pořádku. Člověk by neměl používat jen svaly, ale taky mozek a cit. Howgh.

5 0
možnosti
AS

Baby_Blues

12. 1. 2012 9:16
Re: Alex, vydrž!

nedokážu to říct líp. moje řeč.

1 0
možnosti
K

kuba1234

12. 1. 2012 8:56
Dobrý článek, karma!

Alexandro, moc pěkné. Zajímavé. Jste akční a odvážná - po všech stránkách, to je dobře.

Koukám, že Zuzí tady zase řádí a prská jak stará opelichaná kočka;-). No to víte, ona si myslí, že je nejlepší blogerka ze zámoří - a ono to tak není, jste daleko lepší. Úspěch se neodpouští ani za velkou louží (za několika loužemi). Doufám, že jí to nandáte (samozřejmě psaním dalších super článků) a pořádně, ať se vzteká. :-)

3 0
možnosti
AS

Baby_Blues

12. 1. 2012 9:20
Re: Dobrý článek, karma!

;-D ;-D ;-D kde by mě napadlo, že při psaní a čtení blogů se dá takhle vztekat. se divím, že to lidi baví. že jim to stojí za to. to nemají nic lepšího na práci? nuda musí být hrozná věc. Dík.

3 0
možnosti
JS

Jerry Sakmikok-Fakmided

12. 1. 2012 4:12
Uz mlada dama slysela o padu Rima?

Zadna genocida se tady v Aus ze strany "bilych" nedela. To jenom deti strednich a vyssich socialnich trid vystudovaly ze penize danovych poplatniku "snadne" predmety na universitach (jak jiz byly nektere drive zmineny), a co teda s tim degree budu delat? Dam se na drahu politicke "korektnosti" (hezkej oxymoron...vezmeme-li v uvahu, ze drtiva vetsina zaveru, na ktere je ten cirkus postaven, je fakticky nespravna - a za predpokladu slusne diskuze snadno vyvratitelna), zvolim si karieru "aktivisty". Penize platej ve statni sprave celkem slusny, a treba na poli slavy to nekam dotahnu. At zije Al Gore, Bono, Shaun Penn atd. Tem budu slouzit...do roztrhani tela! A treba budu taky jednou slavnej (slavna). My ten zatracenej kapitalismus rozmetame! ;-O A vsem pak naridime, aby byli stastni. Jasny ?!! ;-O

3 0
možnosti
AS

Baby_Blues

12. 1. 2012 7:45
Re: Uz mlada dama slysela o padu Rima?

Mno, ono jsou taky lidi, kteří se ještě dnes křižují že žádný koncentráky nebyly.

Něco vás hodně pěkně žere jak tak koukám, takhle se nechat vytočit kvůli malýmu článku. To je u vás běžné? Vždyť tam toho ani o nich zas tak moc není? Co budete dělat, až opravdu ten článek zveřejním? nechte si to na potom, anebo ještě líp - běžte se projít, třeba do knihovny. To chce klííííd. Peace!V

2 0
možnosti
JS

Jerry Sakmikok-Fakmided

11. 1. 2012 15:37
Kapitane, tady nevyhrajes.

Veskrze moderni euro-ceska (Britka...ty blaho, me fakt vomejou ;-D ), v kapse asi uni degree (gender studies, multi-kulti studies, femmo-nazi studies, co jeste? jo, asi marxism-leninism studies, global warming studies, natural sustainability studies, homosexual marriage (and other people's children adoption - just to have some fun) studies, human rights legal studies...a tak.

Tohle je ten krasny, novy svet. Vymyty mozky. Trendoids on steroids. Za deset, dvacet let nekteri z nich prohlednou.

Alas, it'll be too late...;-(

4 0
možnosti
RDVS

Robert David, věčný student

11. 1. 2012 22:00
Re: Kapitane, tady nevyhrajes.

Krasny svet mozna ano, bez strachu rici so si mysli a moznosti otervenre diskutovat a obhajovat. A ze ma autorka radikalnejsi nazory nez ti "zkusenejsi"? Znama citace rika: Ukaz mi mladeho pravicaka a ja ti ukazu nekoho bez srdce - ukaz mi stareho levicaka a ja ti ukazu nekoho bez mozku.

Novy svet asi ne - staci se kouknout na nasi historii a 68: Jak byli mladi a jak si snili o reforme totalitniho rezimu

8-o i to byla "trendoids".

Inu mladi.... A ze bude pozdne? Tezko, myslim ze ta posledni anglicka veta by se dala prelozit jako: "to za nasich casu....";-)

2 0
možnosti
MM

captain cook

11. 1. 2012 4:41
dalsi poznamky

Vseobecne predpoklada, ze Aboriginci nejspis prisli do Australie z Asie, jako snad nejrannejsi lidska migracni skupina. Nicmene, pro Polynezany, kteri prekonali 5000km z dnesni Francouzske Polynezie na Hawaii, to byla uz jejich treti streka migrace. Oni totiz take puvodne zacali migrovat z Asie, stafetou pres ruzne tichomorske ostrovy na Spolecenske ostrovy a odtud na Hawaii. Podobny puvod maji Maorove, kteri jsou usazeni na Novem Zelandu asi jen 800-900let.

Odpocivadla pri ceste. Bylo by chybou porovnavat Evropu, kde je vesnice kazdych 2-7km a mestecko kazdych 10-15km. Vzhledem k vysoke hustote populace a zvlast pri frekventovanych silnicich se v Evrope ekonomicky vyplati mit odpocivadla se servisem kazdych par kilometru.

Australie ma 7 3/4milionu km2 a 22 milionu obyvatel, shromazdenych predevsim v okoli hlavnich mest a v mensi mire v regionalnich centrech. Mezi tim jsou jen rozsahle pozemky jednotlivych farem anebo bus.

5 0
možnosti
MM

captain cook

11. 1. 2012 4:53
Re: dalsi poznamky

Kdyz frekvence silnicniho transportu tu neni nic ani priblizne tak husta jako ve 450milionove Evrope, neni zapotrebi mit obcerstvovaci a benzinovou stanici kazdych 20km. Mistni klokani by to stejne neocenili.

Proto jsou centra ve mestech a mimo ne v podstatne vetsich mezerach pri hlavnich tazich. Pro zdejsi cestoivani se moc vyplati byt clenem jednoho ze statnich autoklubu jako RACV, NRMA atd . V jejich strediscich je mozne mj. ziskat informace o nadchazejici ceste vcetne lokality servce- center.

 Predstava, ze aboriginske kmeny mezi sebou zily tisiceleti v miru je mytus rozsirovany jistou skupinou lidi, v jejimz zajmu je popsat vse aboriginske jako idealni a vzorne a naopak tvrde odsoudit belosskou civilizaci jako invazi, ktera "znicila Australii".

 Pravda je, ze kmeny mezi sebou valcily jako vsude jinde. Jediny duvod proc tech stretu nebylo tolik jako jinde je ten, ze kvuli zdejsim nesmirnym vzdalenostem nedochazelo k tak castemu kontaktu mezi kmeny jako je tomu jinde.

5 0
možnosti
MM

captain cook

11. 1. 2012 3:28
velice politicky korektni clanek

neni divu, ze mistni rezident-bolsevik strycek Joe aplauduje.

V clanku chybi podstatna informace: ze kdyz se radovemu obcanu statu Victoria rekne "jedu kempovat do Gariwerdu", dotycny zvedne oboci a zepta se "kam?"

Vetsina nas totiz zna toto pohori jako Grampians. Bylo prejmenovano na puvodni aboriginsky Gariwerd nekdy v 1989 pod natlakem vlivne levicove skupiny v tehdejsi laboristicke statni vlade( ministr pro turismus Steve Crabb). Pres koncentrovanou snahu vlady a jejich instituci, ktere zmenily veskery informacni material pro tuto oblast (placeno danovymi poplatniky statu Victoria), se nazev neujal masove. Kdyz o 3 roky pozdeji ve volbach zvitezila konzervativni aliance Liberalu a Narodni strany (pozor! v Australii Liberalove= konzervativci a Narodni = vpodstate agrarnici) vedena hodne pravicovym Jeffem Kennettem, prestalo se na prejmenovani dlit a oficilane se postupne zacal pouzivat nazev Grampians-Gariwerd. Nicmene radovi obcane stale rikaji Grampians.

6 0
možnosti
MM

captain cook

11. 1. 2012 4:02
Re: velice politicky korektni clanek

Nikdo samozrejme nepopira aboriginskou populaci zijici v teto oblasti desitky tisic let, ani nynejsi pouzivani aboriginskych nazvu pro jednotlive narodni parky v oblasti.

Pises peknym stylem, Alexandro a musim ti slozit poklonu za mnozstvi informaci, ktere sis o nas osvojila za pouhych par mesicu v Australii.

Doufam, ze promines, kdyz te upozornim na nektere nepresnosti. Pokud jste jeli po Western Freeway/ W. Hwy, stred Melbourne -Halls Gap v Grampians neni 350km, ale ofic. 262km, tak v prumeru 2 1/2 hodiny cesty bez zastavek. Od vas z domova pridej nejakych 30km navic. Vsimni si v linku pouzivani nazvu Grampians

http://www.filmballaratandbeyond.com.au/filming/town/town/halls-gap

Solarni elektrarny ve Vic. nejsou a solarni panely se obvykle instaluji na obydlich. Asi jsi zaspala kousek za Ballaratem, napravo pobliz odbocky na Sunraysia Hwy. jsou zdaleka viditelne skupiny vetrnych turbin rozmistenych po blizkych kopcich. "Wind-Farms" tu nejsou ojedinele, ac ne tak caste jako v Evrope.

6 0
možnosti
KK

KKacicka

10. 1. 2012 11:10
Saso,

vazne zajimave cteni a klobouk dolu za vsechny ty informace, je videt, ze Vas to zajima. kdybyste mela nejake dalsi tipy na cesty po Australii, tak je rada uvitam, objevovani AU me ceka a moc se na to tesim. Kaca

0 0
možnosti
AS

Baby_Blues

11. 1. 2012 2:20
Re: ???my se známe?

dík, ráda jsem poskytla řadu zbytečných a nepotřebných informaci. O AU toho zatím moc nevím a nic moc jsem neviděla, takže tam musíte konzultovat někoho jiného. nemám nic jiného než plány kam jet.

1 0
možnosti