Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DK

cool3d

26. 3. 2009 15:39
závislost?!

Cituju:Zbavily by nás závislosti na dovozu ropy a zemního plynu, který, jak

jsme nedávno zjistili, významné strategické riziko představuje.

Dodatek: a myslíte si, že palivo pro jaderné el. dovážet nemusíme?Sice vyvážíme uran, ale je ho minimum a nemáme technologie a "obohacení". Takže závislost to nesníží a při dostavbě temelína spíš zvýší!Rv

0 0
možnosti
P9

pavel 99

26. 3. 2009 17:18
Re: závislost?!

no jestli není "závislost" a "závislost". Kupříkladu paliva do JE máme zásoby na rok a není problém mít jej na dva roky či na pět let. A jelikož obohacováním se ve světě zabývá několik firem, není problém během roku změnit dodavatele.

Zatímco trubky plynovodu za rok nepřestěhujete a zásoby plynu máme maximálně na měsíc a z fyzikálních důvodů si je na rok prostě neuděláme. U ropy je to lepší jenom o málo.

A jestli nám zásoby zdoje energie dojdou za měsíc, nebo za dva roky - v tom vidím zatraceně velký rozdíl.:-)

0 0
možnosti
VF

Hackyfish

28. 1. 2009 13:22
....

Tak jsem si přečetla diskuzi pod Vaším článkem.No,zelené jsem volila-to je fakt, a atomovou energetiku jsem taky nenáviděla,protože to Bursíkovci hlásali! Nicméně po Vašem článku a po přečtení příspěvků Vašich kolegů...měním své stanovisko k jaderným,či atomovým elektrárnám.Ale to, že ...spousta lidí odmítá tuto energii je možná i tím...že v lidech po výbuchu Černobilu...zbyly opravdu děsivé fobie a teorie.. A tak Vás odborníky prosím,vysvětlujte více..v čem spočívá jaderná energetika,že paliva je celkem dost,jak je to s bezpečností...atd! Já vím,že je to težká práce a lidem jako jsem já- tedy neodborník a bázlivec ,se to mnohdy těžko vysvětluje...Ale zkuste to! Jde přeci o naši planetu! a komunikace je základ úspěchu!Jo mimochodem nepřipravujete nějaký článek ...odpad a co s ním?? Díky!V

0 0
možnosti
GJ

Grosiar Jan

28. 1. 2009 14:29
Re: ....

Důležitý je typ reaktoru!!! V Černobilu byl použit

reaktor s moderátorem z grafitových tyčí a u nas jsou v Temelíně i

Dukovanech reaktory VVER 1000.

0 0
možnosti
G

G_G

27. 1. 2009 10:44
pěkny článek

Jen bych tu připoměl, že větrné a solární elektrárny, aby se vubec vyplatili jsou dotované a je nařízeno jejich elktřinu přednostně vykoupit za cenu dost vysokou, kterou samozřejmě zaplatime my a za každým větrnym(solárním) parkem stejně musí být zdroj, který musí zalohovat výkonově. A tyto jaderné a plynové a uhelné elktrárny musí vydělávat at dodávají malo nebo hodně a zrušit je nemůžeme čili stavění vetrných a solarních el. je dosti nehospodarné. Jediný k dnesku dobrý a ekologicky zdroj elktřiny jsou vodní. Případne Jaderné, když pomineme vyhořelé palivo.  

0 0
možnosti
AH

alex hart

26. 1. 2009 14:46
Jiné souvislosti a hrátky našich politiků - 1 -

Souhlasím s autorem. Sám zde na blogu v diskusích opakovaně píšu v podstatě totéž. Jen bych trochu doplnil a upřesnil některá autorova tvrzení.

.

1) Bezpečnost atomové elektrárny samozřejmě je důležitou otázkou, ale v momentu krize a nedostatku (což zcela jasně poměrně brzy opravdu nastane) se pak samozřejmě rizika přehodnocují úplně jinak. Pro rozhodování tedy bude zásadní to, že jiný zdroj energie reálně použitelný ve velkém v současné době nemáme.

.

2) Časová souslednost: Nyní kdy je už pět minut po dvanácté, se stále jen debilně diskutuje, místo toho, aby se tyto velké a investičně náročné celky konečně začaly ve větším rozsahu projektovat, schvalovat a stavět. Autor uvádí, že stavba atomové elektrárny trvá cca 15 let, ale to myslím není správný údaj. Do délky stavby je totiž třeba počítat i vytvoření investičního záměru, geologický průzkum vytipovaných lokalit, všemožné schvalování ze strany vše zúčastněných úřadů a obcí i všech možných zelených blbců, ...

0 0
možnosti
AH

alex hart

26. 1. 2009 14:48
Jiné souvislosti a hrátky našich politiků - 2 -

 ... dále pak vlastní stavbu a pak také postupné uvádádění do chodu, zdárné najetí a předání do provozu.

Toto vše podle mne není otázka 15 let ale přinejmenším 20let, když ne 25 let nebo více. Navíc ani podle mne nebude možné použít všechny tyto úvodní procedury zahájené už za totality, protože se mezitím změnily územní plány krajů a také se zkomplikovala legislativa. Takže optimismus autora je potřeba trochu usměrnit.

  

  

3) Zhotovitel: Zatímco ještě před 20 lety bylo Československo světovou velmocí (nebo přinejmenším významným hráčem) v dodávkách energetických zařízení včetně atomových elektráren, dnes tomu tak již dávno není. Zůstala jen výroba turbin ve Škodovce v Plzni ale reaktorová hala tamtéž už je prodaná cizímu vlastníkovi a je otázka, zda by tato produkce byla pro nás použitelná.  Protože polistopadové vlády záměrně utlumily a nechaly v podstatě padnout celý český energetický průmysl tím, že 20 let nic většího neobjednaly, nelze si naivně předstatavovat, .....  

0 0
možnosti
PK

kraken

25. 1. 2009 23:49
super clanek

Vyborne.. Snad jen jeste dodat - cetl jsem clanky erergetiku a vyplyva mi z nich nasledujici:

a/ soucasny jaderny odpad je palivo pro budouci reaktory, maji snad byt 2 typy reaktoru, ktere si sve "vyhorele" palivo budou navzajem predavat, taklze palivo se vytezi maximalne, prezije nekolil cyklu

b/ uranu a thoria (snad je vyuzitelne jeste polonium?) je dostatek, je jen otazka jeho ceny, kdy se zacne tezit z mene vydatnych zdroju

c/ podle prubehu narustu spotreby a moznych zdroju u nas nastane energeticka krize v r. 2017. 2 nove bloky Temelina by to v pohode vyresily...jenze se stavi tak 15 let. Cili uz ted nestihame, kazde zdrzeni to prodrazuje

d/ energeticka krize dle bodu c/ nastane zrejme v cele Evrope. Takze zastanci nakupovani energie zjisti, ze nebude kde kupovat. Naopak kdo bude mit prebytky na tom bude moc vydelavat...a ceny energii pujdou do dnes nepredstavitelnych vysin..

0 0
možnosti
PK

kraken

25. 1. 2009 23:53
Re: super clanek

a snad jen jeste dodat - spousta lidi ma strach z vybuchu jaderne elektrarny. Ale nedokazou pochopit, ze reaktory (zvlaste moderni, 3. generace) v principu nemuzou vybuchnout. Ani Cernobyl nebyl jaderny vybuch, ale "jen" vybuch natlakovane rezhavene pary a nasledna reakce s grafitovym prachem (clanky?), rozklad vodni pary na vodik a kyslik.

0 0
možnosti
SZO

standa z Ostravy

25. 1. 2009 19:05
Rozumné úvahy.

Bohužel není v zájmu uhlobaronů, aby ministr životního prostředí po dobu své působnosti našel jakékoliv řešení. Co nejdéle bude tajtrlíkovat a vymýšlet nereálné varinaty. Nyní se mu nahrává aby mohl za chvíli tlačit proti prolomení limitů předložených Římanem. To je další šou pro veřejnost. A OKD? ti o ničem nevědí. Přitom chtějí dolovat v Beskydech, což má být součástí návrhu Římana. Odedávna na nás hrají jen divadélko, aby kryli zájmy někoho jiného.

0 0
možnosti
VF

Hackyfish

25. 1. 2009 16:35
konečně...

Někdo kdo atom, či ne atom hezky zpracoval! Ale píšete...že ho bude ubívat....tak tedy co potom až zase ten atom nebude??V

0 0
možnosti
JP

Zelenej Raul

25. 1. 2009 16:50
Re: konečně...

Tady jen malá poznámka: Pokud by se spotřeba atomu zhruba zdesetinásobila proti současnosti pak ze známých zdrojů vydržíme na tomto palivu pár set tisíc let.

Proto je ta vaše otázka poněkud marná ;-)

0 0
možnosti
BH

BoboHml

25. 1. 2009 16:08
Dobrý

R^

0 0
možnosti
P9

pavel 99

25. 1. 2009 16:08
Ještě jeden aspekt

mezi "ekologisty" existuje, mimo "věřících" s iracionální nenávistí k jádru, ještě jedna skupina. Tito lidé si uvědomují, že jádro by bylo fungujícím zdrojem energie (a dokonce si i uvědomují, že veškeré "zelené alternativy" ve skutečnosti alternativami nejsou, neboť přes všechny deklarace neposkytnou potřebné energie dostatek). Jejich výhrady by se daly shrnout pod výrok - "...ale jaderné zdroje by lidstvu poskytly dostatek energie, aby mohlo pokračovat v dosavadním plýtvání..." - jinými slovy. Oni CHTĚJÍ, aby došlo k energetické krizi a věří, že lidstvo tím bude "donuceno" začít žít úsporněji a chovat se tak "ekologicky" - ale velmi neradi to přiznávají (z pochopitelných důvodů). Proto navenek pouze podporují ony iracionální protijaderné argumenty a využívají oněch "věřících".

0 0
možnosti
VF

Hackyfish

25. 1. 2009 16:37
Re: Ještě jeden aspekt

ale je fakt,že nebýt krize...tak se snad ani nezačalo šetřit...možná se snad dokonce začne žít ohleduplněji...doufám!V

0 0
možnosti
J

jupp

25. 1. 2009 16:08
jednoduche reseni sloziteho problenmu

jneexistuje, leda v ceskych televiznich pohadkach. vymenit zavislost na ruskem plynu a rope za za zavislost na ruskem uranu je z blata do louze.

autor sugeruje, ze spotreba elektricke energie pres den je lepe pokrytelna (jadernymi) elektrarnami s konstantnim vykonem. nic neni vzdalenejsiho skutecnoisti.

provoz jaderne elektrarny je znacne rizikovy. kdyby nebyl, byly by komercne pojisteny, zatim zadna jaderna elektrarna komercne pojistena neni. nikde na svete neni vyreseno ulozeni odpadu. posledni pikantni afera z nemeckeho docasneho uloziste ASE (geologicka prognoza byla puvodne bezpecnost dostracujici na konecne uloziste) se zmenila na soucasny havarijni stav, vyzadujici okamzite reseni, lec nemoznost vstupu do problematickych prostor i pro roboty

krome teho, mily pane, jaderna energie dnes pokryva neco malo pres 5 procent svetove spotreby energii a paliva je asi na 30, 50 let pri dnesni spotrebe.

odpad nebezpecne zari  desitky tisic let a toxicky je navzdy. zarne zitrky ???

0 0
možnosti
LH

zdeseny obcan

25. 1. 2009 16:34
Re: jednoduche reseni sloziteho problenmu

"Rusky uran" je uranove palivo upravene  jednou firmou z Ruska. Ta to sice umi nejlepe ale monopol na to nema a prinejhorsim si tu technologii muzeme postavit i u nas.

0 0
možnosti
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1197x
Student práv na Islandu uprostřed krize.