Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Stát, politici, podnikatelé by se podle vás měli změnit. Co takhle kdyby se změnili zaměstnanci?

Ve firmě jsme kdysi v 90. letech nastavili mzdy podle našich vlastních výkonů tak, aby si zaměstnanci vydělali přes dvojnásobek tehdejší průměrné mzdy. Za celou dobu, co jsme někoho zaměstnávali, nikdo nedosáhl našich výkonů ani poté, co se několikrát navýšila cena fakturované práce, z níž byla mzda počítána. Naproti tomu se neustále zvyšovaly zásahy státu do zaměstnávání a tak jednoho krásného dne jsme se se zaměstnanci rozloučili a máme po starostech. Čas, který jsme věnovali byrokracii a starání se o zaměstnance se změnil na volný čas a na penězích se to příliš neprojevilo.

Stát by měl v prvé řadě přestat přílišně regulovat pracovní trh a tím umožnit dobrým zaměstnancům, aby si dohodli výrazně lepší podmínky než lemplové. Ale protože lemply stát podporuje, podnikatelé se brání tím, že uberou těm lepším, aby mohli zaplatit ty lemply, když už se jich nemohou jen tak zbavit.

1 0
možnosti
JL

Vazeny pane Merto a vsichni ctenari. Chcete vedet kdy dozeneme ten zapadni svet? Je to velmi jednoduche rici a velmi slozite udelat. Moje predstava vychazi z doby pana Rasina a z odpovedi Tomase Bati na jeho (Rasinovo) ztvrzeni koruny ve 20 letech. Toto ztvrzeni (2:1) postavilo vsechny podnikatele pred otazkou, co udelat, kdyz se prace v CSR dvakrat zdrazila vuci okolnimu svetu a to pres noc. Donutila k inovaci a modernizaci prumyslu. (viz uspechy batovych podniku). Republika se z tehoto kroku vzpamatovala a cesky prumysl byl ukazkou. Platy (mzdy) se vyrovnaly a v mnohych odvetvich i prekonali ty evropske. (znovu viz batovy podniky) Toto je ukazka spatne politiky CNB a pana Singera. On a cely stab CNB zabrzdil tu inovaci a modernizaci prumyslu. To je jeden aspek naseho problemu.

Druhy problem lezi v nas. Slovo "investice" je pro ceskeho cloveka neznama nebo hruzostrasna. Musime tu nechut a hruzu prekonat, a zacit si kupovat podily podniku a tim se stat castecnym "vlastnikem" !!!! Stat MUSI jen zajistit "duveruhodnost" podniku, ktere tu investici za vas a podle vas uskutecni. Potom se budete (obrazne) podilet na rozdelovani zisku toho vaseho podniku, kde mate tu svoji investici. Zisk tohoto podniku (tedy vase cast) zustane v CR a tim obohati vsechny. (zase je dobry pohled na cinnost batovych zavodu a zamestnancu).

Pochopitelne, ze je zde mnoho uskali a velka rizika. Toto je vsak, jak rika pan Kuchta v prispevku pod mim, "Reálný kapitalismus je pěkné svinstvo, ale bohužel nic lepšího nemáme". Toto je podstata kapitalistickeho systemu vsude na svete. Ten se ridi dvema vetami.

Nesmime pracovat jen pro penize protoze penize musi pracovat pro nas take !!!

0 0
možnosti
JL

Mám dojem, že český kapitalismus nám tu založili klasici Klaus s Třískou (režimem hýčkaní kom. ekonomové, kteří si mysleli, že jsou nejchytřejší). Platy jsou důsledek. Když posloucháte ekonomy, jak odpovídají na otázku, kdy doženeme Západ (v platech), dozvíte se vždycky - pokrčení rameny. Málokdo řekne popravdě: Nikdy, takhle to nejde.

1 0
možnosti
PK

Tak ideální cestu od reálného socialismu k reálnému kapitalismu ještě nikdo nevymyslel, natož realizoval. Reálný kapitalismus je pěkné svinstvo, ale bohužel nic lepšího nemáme. Navíc lidé jsou jen lidé, jak ti u pásu tak na Wall streetu. Klaus hodně pokazil, možná úmyslně a ani ve stáří žádnou chybu nepřiznal. Osobně si myslím, že třeba zaostalí Poláci neměli kuponovku a udělali dobře. Mzdy Západu nedoženete, navíc Němčouři mohou vyrábět po celém světě, když se nám to nelíbí.

0 0
možnosti
JF

J70a40n 37F61r61o42l82í29k

3. 6. 2016 17:16

Mzdy odpovídají cenám práce na tuzemském trhu. Vyjimkou jsou státní zaměstnanci, kde rozhoduje vláda a svaz známých.

0 0
možnosti
Foto

Stát nemá nic podporovat. Podpora státu jednoho sektoru, zapříčiní krach jiného a nekonkurenční schopnost toho podporovaného. Mzdy rostou proto pomalu, že stát klade překážky na jakoukoliv pracovní činnost.

3 0
možnosti
VH

Dvě poznámky:

1. Dobře jste popsal situaci: ne vždy vyrábíme s dostatečnou přidanou hodnotou. Nedodal jste, ovšem, že je to pozůstatek jednoho - ekonomicky příšerného - půlstoletí. (Drobný důkaz: Ekonomika východních zemí SRN zůstává stále hluboko pod průměrem celého státu. Přes masivní podporu zbývající části státu /např. cca deset let mimořádná daň, obecně přesuny do slabších částí země/). Jen snad nerozumím poznámce "...přílišné podhodnocení koruny v 90. letech, snaha přilákat na nízkou cenu práce zahraniční investory a tím držet na uzdě nezaměstnanost, jsou /tedy v současnosti?/ .. faktory pomalého růstu mezd. Měl byste říct, jak by vypadala ekonomika, kdy Vámi popsané nenastalo. Jak se to odráží do současného růstu mezd netuším.

2. Průměr je vždy ukazatel. U skupiny cca 5 miliónů průměrovaných hodnot je téměř jisté, že pohyb průměru reprezentuje i pohyb většiny hodnot. Mimochodem: stejně razantně roste i medián. Musí tedy růst i mzdy pod mediánem. Ano - existují velké rozdíly mezi jednotlivými skupinami - ale to nemá nic společného s růstem mezd. Ostatně odpovídající rozdíly jsou i v případě zemí s vyšším průměrem.

No - a maličkost: Stát neumí finančně podpořit nic a nikoho. To jen daňový poplatník musí solit.

A úplně na okraj: jen automobilky v nových fabrikách zaměstnávají téměř 70 tis. lidí (převážně nekvalifikovaných). Další desetitisíce v navazující výrobě. Jak byste je zaměstnal (r e á l n ě) Vy?

1 0
možnosti
Foto

Kdyby nebyla příliš oslabena koruna tak reálná hodnota dnešních mezd by byla zřejmě vyšší. Snaha lákat zahraniční investory na nízkou cenu práce znamená stagnaci a né modernizaci. Lepší by bylo lákat tyto investory na kvalifikovanou pracovní sílu, rozvinutou infrastruktůru, kvalitní zákony a vymahatelnost práva. Škoda auto je poměrně dobrý příklad úspěšné privatizace, kde firma poskytuje pracovníkům solidní zázemí. Další automobilky se chytily na státní dotace a právě na tu levnou pracovní sílu, což sice na čas řeší situaci, ale z dlouhodobého hlediska to není nejlepší řešení.

0 0
možnosti
JS

Naprosto skvělá analýza R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 272
  • Celková karma 25,28
  • Průměrná čtenost 1973x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik