Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ano, souhlasím s tím, že současná podoba zastupitelské demokracie přestává fungovat a že by bylo nanejvýš potřebné ji nějak reformovat.

Autor pak říká, že je otázkou jak a do jaké podoby. To je teoretická otázka, protože reálně je jakákoli změna systému zastupitelské demokracie téměř nemožná. Kapři si totiž vlastní rybník nikdy nevypustí.

Podle mě tedy teoreticky jsou klíčem k lepšímu fungování zastupitelské demokracie (kterou jako takovou považuji za nejlepší možný způsob vládnutí a souhlasím zde s W. Churchillem, který říkal, že je hrozný, ale lepší jsme dosud nenašli) dvě věci:

1. nastavení volebního práva a

2. nastavení odpovědnosti za výkon volebního mandátu.

U volebního práva je podle mě největším problémem jeho současná naprostá bezbřehost, kdy stejnou sílu jednoho volebního hlasu mají např. i vězni, naturalizovaní cizinci, či naopak také občané žijící trvale v zahraničí, apod. Uvítal bych, kdyby volební právo bylo více "zásluhové" a vážené, a tedy aby bylo více jakýmsi privilegiem, než automatickou věcí pro všechny - tedy i pro ty, kteří si něco takového vůbec neváží, výsledek voleb se jich samotných ani nijak nedotýká, o své volbě proto vůbec ani jakkoli neuvažují a v zásadě stejně často volí jen podle toho, kdo jim za jejich hlasy nějak "zaplatí" nebo jim řekne jak a koho mají volit. Kupčení s volebními hlasy je hrozným nešvarem zkreslujícím celé volební výsledky.

U odpovědnosti za výkon volebního mandátu je to dnes tak, že žádná taková odpovědnost v podstatě není (po skončení voleb si jejich vítěz pak dělá v podstatě co chce bez ohledu na to, co voličům dříve slíbil) a jediným údajným "trestem" za zneužití nabyté moci je, že až napříště (někdy po letech) už teoreticky a možná proto nedostane volební hlasy. To je strašně nefunkční, pozdní a bezzubý a naprosto nedostatečný "trest" za takovou věc, jakou je zneužívání moci. To by se také mělo změnit.

0 0
možnosti
Foto

1 zrušení privilegií všech funkcí které v tomto státě existují. Na každého jednotlivce musí platit stejný soubor zákonů.

Tím bych začal já.

0 0
možnosti
Foto

Podstatné a důležité není, zda funguje či nefunguje zastupitelská demokracie, ale existuje dělba mocí zákonodárné, výkonné a soudní.

0 0
možnosti
Foto

Kapitalismus je založen na soukromém vlastnictví a svobodě. Demokraci je založena na vládě, složené z několika jednotlivců, kteří stanovují míru a rychlost s jakou se omezuje svoboda milionů lidí a vyvlastňuje jejich majetek. Proto jakákoliv vláda, tedy i demokraticky sestavená, bude brzdou a ničitelem kapitalismu a tím pádem i rozvinutí bohatství dostupného všem lidem.

0 2
možnosti
Foto

Jakmile použijete termín soukromé vlastnictví, tak hovoříte o státu a o násilí jako prostředku jeho zachování prostřednictvím veřejné moci a veřejného vlastnictví. Takže ve vztahu ke stateless society by se měl použít termín osobní vlastnictví jako protiklad vlastnictví společenského.

0 0
možnosti
Foto

Demokracie je režim jako každý jiný. Primárním úkolem režimu je udržovat pořádek a odvrátit chaos - tedy stanovit pravidla a vynutit jejich dodržování.

1 0
možnosti
Foto

Celé jsme to neměl sílu číst, ale slovo kapitalismus používal guru komunistů Marx, jako hanlivé označení pro tržní hospodářství. Tržní hospodářství, nebo-li chcete po vašem kapitalismus nemůže existovat bez demokracie. Tržní hospodářství nebylo v komunismu, nacismu, fašismu, protože jak jistě víte to nebyly demokracie. Jinak to co píšete jsou neuvěřitelné ptákoviny.

1 0
možnosti
Foto

Většinou cituji profesora Almonda ze Stanfordské univerzity. Nevím jestli na této univerzitě běžně zaměstnávají blbce co píší ptákoviny, ale dle vašeho názoru asi ano.

0 0
možnosti
  • Počet článků 272
  • Celková karma 25,27
  • Průměrná čtenost 1972x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik