Na celém světě více než 90 % uprchlíků potřebují podporu

Ale co to vlastně znamená, když se někdo musí svého vlastního domova, práce, rodiny a vlasti vzdát ? Příběhy lidí, vytvoření simulačního prostředí je snaha Národního muzea v Zürichu, aby se návštěvníci ztotožnili s uprchlíky.    

Výstava s názvem "Útěk" začala 29.října 2016 a potrvá do 5 března 2017 a je o ni velký zájem. Návštěvníci zde najdou příběhy lidí, kteří jsou nuceni uprchnout od násilí, války a pronásledování. Vidí jejich neštěstí a mají možnost zapojit se do situace postižených osob. Pohyblivé obrazy od režiséra Mano Khalil z únavných a nebezpečných cest, co často vedou do neznáma, zavedou návštěvníky na výstavní prohlídce do míst kde je válka a také do uprchlických táborů. Poznáváte, jaké to je přijet do místa, kde je nikdo nečeká. A uvidíte, kdo ve Švýcarsku a dalších zemích dostává ochranu. 

Na celém světě je více než 90 % uprchlíků, kteří potřebují podporu. Výstava zprostředkovává pohled na závazky Švýcarska a jeho mezinárodní pomoc. Kromě toho poukazuje jaká jsou rozhodnutí ve švýcarském azylovém řízení, které ovlivňují budoucnost žadatelů o azyl.  

Výstava je projektem Federální migrační komise EKM, Státního úřadu pro migraci SEM, UNHCR Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky a Švýcarské agentura pro rozvoj a spolupráci DEZA. 

Stálo by za úvahu totožný nebo podobný projekt realizovat i v České republice. Pohled mnohých by se možná přesměroval z jednostranného zafixovaného negativního pohledu na pozitivnější úhel pohledu. Efekt simulace prožitku, byť v muzeum je silný a na rozdíl od skutečných uprchlíků sledujeme vše v bezpečí.  

Expozice Flucht
Expozice Flucht
Expozice Flucht
Expozice Flucht
Expozice Flucht
Expozice Flucht
Expozice Flucht
Expozice Flucht
Expozice Flucht
Expozice Flucht
Expozice Flucht
Expozice Flucht

 

Autor: Alena Stratilová | středa 14.12.2016 15:43 | karma článku: 13,00 | přečteno: 1117x