Czexit close door, Kaufland, Lidl co pak dál

Je hodně pohledů a názorů na tzv."czexit", hodně ohlasů a hlasů proč jít ven, které jsou patřičně i zdůvodňované. "Brusel a diktát" je většinou všeho příčinou, jako by "bruselské oko" dohlíželo na každou domácnost v republice.   

O hlasy o vystoupení z EU a umožnění referenda volají i samotní politici, ale mají tito politici dostatečné argumenty a zpracované reálné podklady jak dál, co by následovalo po našem odchodu z EU ?  

Zvykli jsme si chodit nakupovat do obchodních řetězců, jako je např. Kaufland či Lidl aj. Jak by asi tyto obchodní řetězce reagovali po našem možném odchodu z EU ?

"S velkou pravděpodobností by došlo ke zvyšování cen. A jaké by měl czexit dopady dál na obchodní řetězce, jako jsou Kaufland či Lidl, nelze nyní s určitostí říci. Záleželo by na smluvním ujednání mezi EU a vystupující zemí. Nicméně již nyní je jasné, že o dohodu s Českou republikou nebude takový zájem, jako o tu v Velkou Británií. A i ta, již nyní zažívá ekonomický propad.  

S velkou pravděpodobností by u nás tyto obchodní řetězce nevytvářely nové pobočky. Spíše by se z českého trhu stahovaly, jelikož chtějí čerpat výhody volného trhu EU, které by pro Českou republiku již neplatily. Pro zahraniční investory bychom nebyli tak atraktivní. Z Británie již nyní kvůli brexitu odchází zahraniční firmy. Pro Česko by měl odchod ještě horší následky. 

Czexit by byl katastrofální nejen pro český export, ale rovněž pro import výrobků z jiných zemích EU. Ten by byl na rozdíl od současného stavu zdlouhavější, administrativně a kvůli zvyšování cel také finančně náročnější. Z těchto důvodů by se pravděpodobně zúžila také nabídka zboží, které by bylo do České republiky importováno. Vzhledem k omezení volného pohybu zboží, služeb i kapitálu by po czexitu následovalo snížení konkurence, což by se nejspíš rovněž odrazilo v cenách zboží."

  Další, samostatnější položkou jsou pak pracovní příležitosti, které nabízejí tyto obchodní řetězce a nejen ony, českým občanům. Odchodem z EU by enormně ubylo pracovních příležitosti.  

Dotace a dotační systém využívaný občany i pře onen odpor "bruselského diktátu" . 

Střední Morava 2011obce s největší dotací
Střední Cechy 2011 obce s největší dotací

 

Autor: Alena Stratilová | čtvrtek 22.2.2018 14:30 | karma článku: 10,60 | přečteno: 732x