Diskuse v zpravodajství ČT 2 – kulhající na jednu nohu… !

Určitý čas jsem byl mimo Českou republiku, domů jsem se kromě jiného těšil i na televizní sportovní přenosy, publicistiku, zpravodajství v mateřském jazyce. Realita ale léčí rychle. První víkendový sportovní přenos přenášel jen satelitně-kabelový ČT4 Sport, který je na jihočeském venkově zatím pro mě nedostupný. Dnešní mezistátní fotbalové utkání s Dánskem nepřenášela pro jistotu žádná z českých televizních stanic, takže „natěšené očekávání“ mně nebylo nic platné. A publicisticko-polemické zpravodajství pod vedením moderátorky Drtinové mě přímo vyděsilo.

Mimo jiné se řešil velký problém ochrany osobních údajů. Přizváni k polemice byli odborníci – exposlanec Federálního shromáždění, exmistr a expovodňový pražský primátor Igor Němec (ředitel Úřadu na ochranu osobních údajů) a počítačový odborník prof.Vladimír Smejkal.

Téma nebylo nezajímavé, odcizování mobilních telefonů, činnost policie při jejich objevování a zadržení a možné zneužití „citlivých osobních“ informací jejich nových vlastníků.

Moderátorka Drtinová přes značnou sugestivnost svých slov sice nevysvětlila, zda si noví vlastníci nekupovali ukradený mobil v dobré víře v bazarech, či zda je náhodou policie, která je umí po odblokování i dohledat, nepřebírala případně přímo od výtečníka, který mobil původnímu vlastníkovi rovnou odcizil anebo ho třeba náhodně (např. někde zapomenutý…) nenašel.

Jediný snad 20 minut diskutovaný problém byl jasný – nedochází tím, že policie ukradený mobil objeví (a zabaví !) k zneužívání osobních údajů informací nových vlastníků ?  Vždyť oni si do mobilu mohou ukládat tak citlivé údaje jako „nejvyšší arbitr“ jejich ochrany v ČR z moci úřední Igor Němec, který v jednu chvíli řekl, že ve svém mobilu má čísla svých bankovních kont a později se opravil, že tam má vlastně jen čísla jejich „PINů“…!

Argumenty vyrážely dech. Zatímco profesor Stejskal policii hájil tvrzením, že novým vlastníkům nekroutí policisté ruce, ze kterých násilím nevytrhávají jim nepatřící mobily, moderátorka Drtinová a Igor Němec tvrdili opak a snažili se dokázat, že policie odebíráním ukradených mobilů a jejich vracením původním vlastníkům porušuje zákon a nechrání osobní data těchto dalších vlastníků.

Marně jsem do skončení besedy čekal, že si někdo vzpomene také na skutečnost, že když je někomu ukraden mobil, tak si určitě nestačí vymazat z něho své vlastní údaje a primárně tak dochází především k ohrožování ochrany osobních údajů legálního původního vlastníka. Skutečně o tom nepadlo ani slovo. Původní, legální vlastníci mobilů, kteří si je řádně zakoupili, uložili do nich své informace a mobil jim byl s nimi ukraden, byli přehlednuti “jak širé rodné lány“… .

Třeba nejsou zákonem chráněni !

Považuji to za zcela fatální chybu v přípravě celé diskuse, amatérismus a bojím se domyslet, že Igor Němec a státní instituce, v jejímž čele stojí, třeba dělí občany na první a druhou kategorii a chrání ze zákona jen tu druhou kategorii – tedy vlastníky již ukradeného mobilního telefonu ?   

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Václav Pecka | čtvrtek 27.3.2008 0:09 | karma článku: 14,81 | přečteno: 1539x