Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Násilí v křesťanství a v islámu

Častokrát slýchávám argumenty typu – co „kopete“ do islámu, vždyť inkvizice, křižácké výpravy, náboženské války mezi katolíky a protestanty, všechna náboženství jsou přece stejná. Já nesouhlasím.

Začněme tedy křesťanstvím. To je založeno v první řadě na učení Ježíše Krista, proto také i jeho název, Angl. „christian“, je odvozeno od slova Kristus. A co najdeme v jeho učení? Snad inkvizici? Snad výzvy k upalování kacířů? K nenávisti vůči nevěřícím/pohanům? Pravý opak – dočtete se tam, abyste milovali své nepřátele, abyste odpouštěli, a když dostanete facku, abyste nastavili i druhou tvář. Dokonce, když byl Ježíš křižován, i ve svém utrpení prohlásil o svých trýznitelích, teda takto je to aspoň napsáno v Bibli… ?  otče, odpusť jim, neboť nevědí, co činí. Z toho plyne, že násilí, kterého se dopouštěly církve, ať už ta katolická nebo ty ostatní…, bylo v naprostém rozporu s křesťanským učením.

Ano, je tu ještě Starý zákon, ale i jeho tvrdost Ježíš zpochybňoval viz – kdo jsi bez viny, hoď první kamenem, nebo sobota byla stvořena pro člověka, nikoli člověk pro sobotu…, týkalo se zákazů některých činností o šabatu. A nejdůležitější věc, která z toho vyplývá, na rozdíl od islámu, je, že pakliže křesťanské zlořády nemají oporu v písmu a vymyslela si je církevní vrchnost, tak stejná vrchnost je může zrušit. A u drtivé většiny se tak již stalo.

A nyní k islámu. Např. ono často propírané kamenování za cizoložství je obsaženo v tzv. hadíthu/hadísu…, hadíthy jsou, pokud vím, příběhy ze života proroka Mohameda, jak se stavěl k různým situacím, včetně otázky trestu za cizoložství. Není to záležitost, kterou by zavedl nějaký mocný chalífa několik století po založení islámu, aby je jiná muslimská duchovní autorita mohla „jen tak“ zrušit, jako katolická církev zrušila např. upalování kacířů. Ostatně pro kacíře (odpadlíky od víry) má islám jediný trest, a to trest smrti, což je praktikám středověké církve velmi podobné. Ovšem tento trest smrti si rovněž nevymysleli nějací muláhové, ulemové, ajatolláhové apod., ale vychází z hadíthů a jistou oporu pro něj lze nalézt i v Koránu, viz zde…, stejně jako svatá válka, džihád. Pokud jde o postoje k nemuslimům, tak opět vývoj od „lepšího“ k „horšímu“, ve starších pasážích Koránu můžeme najít ono tolerantní ? vy máte své náboženství a já mám své náboženství…, ovšem v pozdějších pasážích Koránu, který byl Mohamedovi „zjeven“, když již byl se svými přívrženci pronásledován mekkánskými vládci, najdete ony výzvy k zabíjení nevěřících. A platí zásada, že novější verše mají přednost před těmi staršími.

Tak mi řekněte, jak mají muslimové „zrušit“ svou šaríu a násilnou formu džihádu, když to, na rozdíl od křižáckých výprav či pálení čarodejnic, mají „černé na bílém“ ve své svaté knize, příp. v oněch hadíthech, jež by se daly přirovnat k novozákonní knize o Skutcích apoštolů??? A právě v tomto vidím největší problém, pokud jde o integraci většiny muslimů do naší společnosti. K tomu, aby muslim mohl přijmout aspoň základní evropské hodnoty a žít podle nich, musel by se stát „vlažným“, tedy velmi nedůsledným muslimem. Naopak, pokud by chtěl zůstat muslimem poctivým, který věří ve stoprocentní pravdivost Koránu, příp. oněch obecně uznávaných hadíthů, nemůže zároveň žít po západním způsobu. Muslim se např. nemůže oženit s ateistkou, ale pouze s muslimkou, židovkou či křesťankou, zatímco muslimka je na tom ještě hůř, ta si nemůže vzít ani žida či křesťana, ale pouze muslima – opět zakotveno přímo v Koránu!

Korán ?  súra 2, verš 221:

„Nevstupujte ve sňatek s modloslužebnicemi,A pokud neuvěří; a věřící otrokyně je věru lepší než modloslužebnice, i když se vám tato více líbí. Neprovdávejte dcery své za modloslužebníky, pokud tito neuvěří; a věřící otrok je věru lepší než modloslužebník, i když se vám tento více líbí. Takoví lidé vás zvou do ohně pekelného, zatímco Bůh vás zve do ráje a k odpuštění, s dovolením Svým, a objasňuje znamení Svá lidem - snad si to připomenou!“

http://islamweb.cz/koran/koran.php?action=search&sura%5B%5D=-1&word=modloslu%9Eebn%EDky

A právě toto je podle mě hlavním důvodem, proč se muslimské komunity tak často uzavírají do svých kulturně-náboženských ghet, místo aby postupně splynuly s většinovou společností.

A právě pro skutečnosti, které jsem stručně a zjednodušeně popsal v tomto svém článku, nemohu schvalovat „vítací politiku“ vůči muslimským přistěhovalcům. Necítím k muslimům žádnou nenávist, ovšem nepřeji si, aby se u nás či v EU usidlovali lidé, kteří jsou pevně přesvědčeni, že podle božího zákona je nutné kamenovat cizoložníky a zabíjet odpadlíky od islámu, protože je to v naprostém rozporu s našimi moderními zákony, s naší kulturou a způsobem života!

Pokud je toto mé přesvědčení protizákonné (stále věřím, že není a že žiju ve svobodném, demokratickém a sekulárním státě…), pak se raději nechám uvěznit, než abych „odvolal“ jako Galileo Galilei, a pak si někde v ústraní řekl – a přece se točí!

 

Autor: Adam Mikulášek | pátek 24.3.2017 10:31 | karma článku: 32,36 | přečteno: 1171x
  • Další články autora

Adam Mikulášek

Zbabělá DVTV smazala vlastní výtvor i kritické komentáře diváků

Jde o rozhovor moderátorky Emmy Smetany se zpěvákem Alešem Brichtou. Ta jej bez představení náhle „přepadla“ s dotazy – co tu děláte, co jste dělal před tím..., a diváci si tuto neprofesionalitu nenechali líbit.

31.10.2017 v 11:19 | Karma: 40,13 | Přečteno: 3761x | Diskuse| Média

Adam Mikulášek

Demokracie zvítězila, aneb kdo štěpí jednotu, z kola ven

Možná to zní divně, když máme ve sněmovně nejvíc stran od vzniku Čr, ale přesto tomu tak je, v rámci jednotlivých názorových proudů se voliči více méně sjednotili na jednom hlavním politickém subjektu.

29.10.2017 v 20:12 | Karma: 28,38 | Přečteno: 920x | Diskuse| Politika

Adam Mikulášek

Američtí „sluníčkáři“ si s islamisty mohou podat ruku

Našli si společného koníčka – bourání soch, nepohodlných jejich netolerantní ideologii. Taliban svého času odstřeloval sochy „bezbožníka“ Buddhy, americkým sluníčkům zase leží v žaludku třeba „otrokář“ Columbus.

28.10.2017 v 11:26 | Karma: 38,87 | Přečteno: 1396x | Diskuse| Občanské aktivity

Adam Mikulášek

Demogracie ohrožena, už nemáme kde krást!

A za vše mohou pomýlení voliči, kteří dopustili, aby nám ty penězovody demograticky vyfoukli jiní. Dokonce i ty státní příspěvky do partajních kas budou jak pro žebráky!

27.10.2017 v 14:10 | Karma: 39,88 | Přečteno: 1930x | Diskuse| Politika

Adam Mikulášek

„Kavárna“ se bojí politizace zpolitizované ČT a ČRo

V souvislosti s Okamurovým nápadem na zestátnění veřejnoprávních médií. Jenže jednostraně probruselská a promigrační orientace ČT ukazuje, že ČT si již dávno zprivatizovaly pseudoelity, jež zastupují jasnou menšinu občanů!

26.10.2017 v 11:50 | Karma: 43,14 | Přečteno: 2304x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 497
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1625x
Jmenuji se Adam Mikulášek, jsem od narození nevidomý, již od dětství se zajímám o dění v této zemi i ve světě a vzdělávám se v oblastech politiky, historie, ekonomie a psychologie. Od června 2010 jsem členem Čssd a snažím se prosazovat tematiku zdravotně postižených, dlouhodobě nemocných, větší účast občanů na rozhodování a demokratizační procesy v této straně.

Seznam rubrik