Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JN

Jestli nevadí, tak budu ještě pokračovat, i když vy pane Mikolášku už všechno víte. Ta australská firma je odštěpek té americké a vznikla evidentně jenom kvůli tomu, aby koupila českou společnost Geomet, která už licenci na průzkumy dostala v roce 2010. European vznikla asi v roce 2013, je to malá firma bez kapitálu a bez těžební minulosti, která se od počátku na webovkách zajímá jenom o Cínovec a teď začíná být středem zájmu až kvůli našemu lithiu. V roce 2014 koupila firmu Geomet a tím získala i její licenci na průzkum. Na konci roku 2016 skončil na vlastní žádost pan Richard Pavlík z OKD, který tam dlouhá léta pracoval na vysokých postech vedení a pokud víme, vlastník byl Bakala. Také pracoval jako předseda dozorčí rady NWR Karbonia polská, také spoluvlastník Bakala. No a pan Pavlík nastoupil letos do European a v červnu se stal manažerem pro vyjednávání o těžbě s naší vládou. Zároveň byl jmenován generálním ředitelem Geomet, která je jejich součástí. No a pak už pouze stačilo na jaře vyměnit ministra za Havlíčka. Krásně to do sebe zapadá.!!

0 0
možnosti
JN

Pane Mikulášku, to samé napadlo mě. Právě se stále snažím zjistit jestli licence na průzkumy, znamená i ochranu investic, to je velmi důležité, klíčové a nemohu na to přijít. Podle mě ne, protože licence znamená po průzkumech, pouze přednostní právo POŽÁDAT o těžbu. To ale neznamená, že těžbu dostanou automaticky, musí ta firma splnit naše podmínky. Když nesplní, můžeme požádat jinou firmu, nebo můžeme začít těžit samy a zaplatit jim sice dost, za průzkumy, ale to je lepší, než teď přijít třeba o všechno. Myslím, že ochrana investic se podepisuje až když tu těžbu přidělíme a to udělal Havlíček. On tu těžbu jakoby "nezávazně" slíbil, ale tím, že podepsal v memorandu ochranu investic, tak z toho slibu nemůžeme cuknout a tu těžbu jim musíme přidělit, pokud to neuděláme, ochrana investic je na 15 let,aniž by firma kopla do země. Po tu dobu zaplatíme naprosto všechno co si vzpomenou, vymyslí a naúčtují. Po tuto dobu, nesmíme těžit my, ani jiná firma. Pak je tady druhý list memoranda a tam by bylo naopak nutné, aby to závazné bylo, ale myslím právě že bohužel není, to je dohoda o případně "možném" zapojení firmy Diamo a o částečném zpracování a výroby u nás. To je také velmi důležité vědět, jestli je to jenom taková dohoda, nebo závazek, protože jinak přijdeme o všechno. Český horní zákon říká, že vše co těžař vytěží, náleží po zaplacení poplatků pouze jemu a může si s tím nakládat jak chce. Takže jestli ta spolupráce a zpracování u nás není závazaná a je to jen dohoda, všechno si vezmou. A když k tomu vezmeme v úvahu, že ta firma European Metals se tváří jako australská, přitom její mateřská společnost je americká a ta je zapsaná v daňovém ráji na Panenských ostrovech, registrační a jednací číslo1655704, kde je majitel neznámý, tak to je teda dost katastrofa, že si to při podpisu nikdo nezjistil a nebo úmyslně nechtěl.!!

0 0
možnosti
DR

Koukl jsem na to a trapný je tam především Skála, který neustále mlel to samé a nechtěl si nechat nic vysvětlit.

0 0
možnosti
JS

Je to skutečně kouzelné. Politici se obviňují kdo za to může, ale biliony korun zisku jsou jsou v zahraničí. Vládla ČSSD tak není o čem diskutovat, stačí podat trestní oznámení.

0 0
možnosti
DR

Nedovedu si představit, že tady nějaká firma investuje nezištně nemalé finanční prostředky do průzkumu zásob lithia. To opravdu není dobročinná organizace. V případě, že najde něco, co stojí za těžbu chce být 1. na řadě. Představa, že to celé zainvestuje, realizuje průzkum, zdokumentuje a nezištně předá státu je opravdu úsměvná. Je s podivem, že tuto myšlenku propaguje spousta pravicově smýšlejících lidí a podnikatelů včetně miliardáře Babiše.

4 0
možnosti

Jen drobnost. Pokud je memorandum bez významu, proč ho Havlíček tak narychlo a bez projednání vládou podepisoval? To v instrukcích z Lihového domu nemáte?

2 3
možnosti
PT

P76e59t45r 84T44o13m60e43k

9. 10. 2017 14:01

Nikdo nebyl potrestán za OKD, nikdo nebyl potrestán za Veolii, takže se nemůžeme divit, že s jídlem roste chuť. A tady jde o tak velké peníze, že i tučný úplatek všem poslancům by se australanům hodně vyplatil.

1 0
možnosti

Přesně. Zrovna tak líná média převzala zprávu o Britovi zatčeném v Dubaji, protože se dotkl něčího boku, aniž se snažila pátrat proč. Určitě by to zajímalo spousty lidí, kteří do Dubaje chystají výlet - proč je prostý dotyk výtržností. Hledal jsem, nenašel jsem. Web Zamini je nedostatečný.

2 0
možnosti
MN

Karma. Řekl bych, že je to denní standard, ale tady je to selhání tak nějak víc vidět.

3 1
možnosti
PK

...socdem musí nějak uhradit tu sekeru a tak lithium je dobrý artikl pro částečnou úhradu, nebo ne?;-€

4 2
možnosti