Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MM

Ve Švýcarsku bylo nedávno referendum o návrhu zvýšit placenou dovolenou ze čtyř na pět týdnů. Návrh neprošel. U nás by určitě prošel a odboráři by ještě vyšli do ulic a žádali šest týdnů.

1 1
možnosti
Foto

Ani v tak vyspělé zemi, jako je Švýcarsko, se taký způsob přímé demokracie neobešel bez pěkných kopanců. Jako příklad za všechny bylo v referendu schváleno postavit dálnici středem Basileje. Za pár let si lidé rvali vlasy z toho, jaký to mělo dopad.

Věci vyloženě technické povahy nebo podmíněné hlubokým rozborem, je lépe nechat odborníkům a posléze projednávat za účasti "dotčeného" obyvatelstva.

Byl jsem před časem na přednášce americké profesorky Rusnok, která tuto metodu předvedla na několika konkrétních případech.

1 0
možnosti
TH

Spravne, jakoby vzniklo pri referendu nejae perfektni reseni.

0 0
možnosti
KB

Už jsem to kdysi psal, ale ono to není tak jednoduché. Švýcarská referenda neznamenají jenom právo říct ano/ne v referendu, ale nést za své rozhodnutí i důsledky. Ve Švýcarsku existuje jen minimální přerozdělování a samozřejmě žádné dotace.

Můžete samozřejmě v referendu říct, že v obci nechcete např. továrnu XY. Výsledkem ale bude, že obec nebude mít její daně a bude mít proto rozmlácené silnice, zatímco ve vedlejší obci řekli ANO a podle toho budou hospodařit.

Já mám dojem, že někteří u nás mají představu, že referendum znamená v první řadě říkat NE, NE, NE. A na druhou stranu pak přijdou a říkají státe dej, kraji dej, okrese dej.

2 0
možnosti
JJ

J59a83n 56J24a86n17e81č83e66k

29. 3. 2016 11:57

Vypadá to strašně jednoduše, ale česká mentalita na to není připravená a kdoví, jestli někdy vůbec bude ;-)

0 0
možnosti
MJ

Velkým neštěstím je, že socialisté svou politikou vychovávají k neodpovědnosti. I k odpovědnosti a moudrosti musí společnost dozrát. Pořád jen odkazovat na to, že lidé jsou hloupí a vnucovat jim "moudrá" rozhodnutí, nikam nepovede. A v případné kampani kolem referenda používat pravdivé, férové argumenty. Ne takovou šílenou, demagogickou propagandu, co se poslední dobou valí z médií a úst politiků.

0 0
možnosti
AJ

já jsem proti, dokud jsou u nás lidé chopni volit Zemana, Babiše ... , tak by to hrozilo strašným průšvihem.

6 0
možnosti
PP

P35a31v51e23l 43P17o24n34e23c

29. 3. 2016 21:05

Zůstává naděje, že se lidé naučí nástroje přímé demokracie používat. Současný systém řízení státu nám dává jistotu, že se to výrazně nezlepší nikdy, bohužel.

1 0
možnosti
  • Počet článků 497
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1614x
Jmenuji se Adam Mikulášek, jsem od narození nevidomý, již od dětství se zajímám o dění v této zemi i ve světě a vzdělávám se v oblastech politiky, historie, ekonomie a psychologie. Od června 2010 jsem členem Čssd a snažím se prosazovat tematiku zdravotně postižených, dlouhodobě nemocných, větší účast občanů na rozhodování a demokratizační procesy v této straně.

Seznam rubrik