Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AM

No to je pravda, v poslední době se z různých předpokladů vyvozují tak "mimózní" závěry, že tento způsob dokazování by se poměrně notně musel osvědčit. Jenže často i ty samotné předpoklady jsou docela ...ehm... sporné, takže by se muselo jít hooodně hooodně pozpátku v tom logickém řetězu, až by se dospělo ke kořenům - k axiomům, na kterých různí ti všemožní ideologové staví své teorie. Často se ty nepravdivé nebo polopravdivé předpoklady vyskytují již někde v prvních článcích řetězu. A jak víme, z nepravdy může plynout cokoliv, což se pak nutně projeví v celých komplikovaných myšlenkových konstrukcích.

2 0
možnosti
Foto

R^Často jde ,,toliko" o toto:

AD ABSURDUM:Důkaz sporem (reductio ad absurdum) je typ logického důkazu, ve kterém se prokáže, že předpoklad vede k nesmyslnému výsledku (ke sporu), což znamená, že předpoklad je nepravdivý, a tedy platí jeho negace. Jelikož důkaz sporem je založen na zákonu o vyloučení třetího, lze jej použít pouze v těch logických systémech, ve kterých tento zákon platí. Důkaz sporem tedy nelze využít např. ve vícehodnotových logikách či v intuicionistické logice ( blíže, ač jak pro koho, ne-li až dále, i viz. ,,tetka" Wikipedie).

Zdroj: http://jiroudek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=549046

1 0
možnosti
  • Počet článků 497
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1614x
Jmenuji se Adam Mikulášek, jsem od narození nevidomý, již od dětství se zajímám o dění v této zemi i ve světě a vzdělávám se v oblastech politiky, historie, ekonomie a psychologie. Od června 2010 jsem členem Čssd a snažím se prosazovat tematiku zdravotně postižených, dlouhodobě nemocných, větší účast občanů na rozhodování a demokratizační procesy v této straně.

Seznam rubrik