Trhy drtí Evropu

Kde je primát politiky nyní, když se trhy bouří proti logikám vlád, jak národních, tak té nastupující evropské? Je euro-zóna na pokraji rozpadu?

Steve O´Brien

Záchranné balíčky jen oddalují a prohlubují problémy, které jsou spojené s Evropskou měnovou unií (EMU). Vykoupení Řecka trhy neuklidnilo, žádost Irska o pomoc taktéž ne. Jako domino se hroutí Evropská dluhová unie. Po každé když přijde bailout (vykoupení) jednoho, přesunou se zraky investorů na dalšího v řadě. Ani se nestačila schválit pomoc Irsku a již se poukazuje na nutnost pomoci za Pyrenejemi.

V tuto chvílí neexistují příjemná či spásonosná řešení, pouze si vybíráme, jak dlouho nás z téhle kocoviny bude bolet hlava. Vlády bohužel jdou cestou zapití kocoviny alkoholem. Z dlouhodobého hlediska se však toto zapíjení zřejmě musí projevit, buď těsnější unií, nebo částečným rozpadem EMU. Protože ani tisknout peníze nelze donekonečna. A protože i u bailoutu platí klesající mezní výnosy!

V titulku píšu, že trhy drtí Evropu. Mnohem přesnější je však vyjádření, že dluhy a Euro drtí Evropu prostřednictvím trhů, jehož aktéři jsou racionální a vyhýbají se riziku. Žádná země v Evropě nemá přebytek, který by mohl pokrýt záchranu krachujících zemí. Na krytí dluhů je využíváno dluhů. Jednoduše řečeno jsme svědky dluhové spirály. Mnozí tržní aktéři toto vidí a i proto je jejich reakce na záchranné balíčky ostražitá.

Jedním nabízeným (Merkelová) a nabízejícím se řešením je vytvoření Evropské fiskální unie, která ovšem v praxi již existuje tím, že probíhají transfery mezi zeměmi na vykoupení bankrotujících zemí. Německo přišlo ještě s návrhem, který by zajistil určitou provizi z dluhopisů jakékoli země. Obrovský hazard tohoto typu je na pozadí celého pokrizového vývoje. Nemůžeme přece ručit tímto způsobem, vždyť to jen oddaluje problémy a splácení dluhu. Další možností je také rozpad EMU. Ten ovšem nese také svoje náklady, které jsou velmi těžko vyčíslitelné a politiky napříč EU označované za katastrofální. Neboli Euro nesmí padnout. Uvidíme, zdali se neukáže, že trhy nakonec dotlačí EU do kouta a evropští politici kapitulují před svým příliš ambiciózním plánem na jednotnou měnu pro celou EU.

Uvidíme jaké náklady je EU schopna a ochotna nést. Je třeba nezapomínat, že nakonec to budou daňoví poplatníci, kteří ty náklady ponesou.

Autor: Adam Ábelovský | úterý 30.11.2010 12:58 | karma článku: 22,77 | přečteno: 1704x
  • Další články autora

Adam Ábelovský

Budu volit Drahoše ale

25.1.2018 v 23:00 | Karma: 13,30

Adam Ábelovský

Proč budu volit Mirka Topolánka

11.1.2018 v 22:12 | Karma: 28,49

Adam Ábelovský

Trójský kůň pravice

6.3.2017 v 9:59 | Karma: 11,10

Adam Ábelovský

Evoluční pauza

25.2.2017 v 17:50 | Karma: 17,26

Adam Ábelovský

Děkuji

17.11.2014 v 17:00 | Karma: 15,52