Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

kaktusak

20. 7. 2009 1:05
Kde nereguluje stát,

tam nastupuje regulace, kontrola, restrikce, nesvoboda od nejmocnějších podnikatelů. Ať tedy žije státní regulace.

0 0
možnosti
M

medovec

20. 7. 2009 8:07
Re: Kde nereguluje stát,

Stát neni žádná abstraktní mocná morálně čistá vyšší bytost. Sám o sobě stát neni nic. Stát představují lidé, každý člověk už od své podstaty chce být živý a chce co nejlépe uspokojit svoje potřeby. Pokud se představitel státu dopustí na svobodném trhu násilí formou regulace je to totéž, jako když vlivný korporátník (podnikatel je jen termín, který jse se v tomto kontextu rozhodl dehonestovat), jenž je vlastně "majitelem" představitelů státu, tedy stát osobně, násilně přiměje na trhu druhého účastníka směny k pro něj nevýhodnému obchodu. Vaším přízpěvkem jse předvedl, že nerozumíte pojmům: stát, podnikatel, regulace. Říkáte nenávidím státní regulace a proto chci státní regulace - nepřipadáte si poněkud zmateně? Stát je prvek jehož jedinou funkcí je použití násilí, pokud stát sám iniciuje násilí, nebo neochrání jedu stranu směny proti násilí jedná se o selhání státu. Tedy selháni jedince představující stát, je zkorumpován, nebo nejdená na základě racionální úvahy.

0 0
možnosti
M

medovec

20. 7. 2009 0:33
Regulace...

Už samotný pojem regulace mě v kontextu se státními zásahy často rozesměje. Ještě jsem nikdy žádného státníka neviděl, aby identifikoval model systému, nikdy nikdo nepředložil ani základní dynamické parametry, nikdy nikdo neřešil jakou chybou je zatířena zpětná vazba, je li vůbec nějaká zětná vazba. Když jsem se na tohle ptal ekonomů, málo kdy vůbec někdo tušil o co se jedná. Ekonomika je ohromně složitý silně nelineární, časově proměnný systém. Naštěstí sám o sobě stabilní. Vysvětlovat si pojem regulace postupem tady to zapálím a snad uvidím, kde všude to shoří, to opravdu neni regulace. Regulace určitých prvků ekonomického systému snad někdy možná je (například při spojování dvou rozdílných ekonomik), aby nedošlo k prudkému přechodovému jevu, ale pokud možno rychle doregulovat. Postup, kdy státník takzvaně zreguluje jednu stranu doposud svobodné směny, přičemž ho vůbec žádné parametry ani následky jeho regulačního zásahu nezajímají, je směšný...

0 0
možnosti
NB

j@ck

20. 7. 2009 11:10
Re: Regulace...

regulace = zakony. Namitate snad proti tomu, ze spolecnost potrebuje ke svemu fungovani zakony=regulace? Chcete anarchii nebo anarchokapitalismus?

0 0
možnosti
Q

qwerty1234561

19. 7. 2009 21:24
další student

fakulty národohospodářské.

narozdíl od jacka bych Vám naordinoval obyčejnou práci

0 0
možnosti
A

abel

19. 7. 2009 21:38
Re: další student

A Vy jste kdo? Dr. Komsomol?

0 0
možnosti
NB

j@ck

19. 7. 2009 18:16
staci nekolik prvnich par vet

a je jasne odkud vane vitr - velmi pravdepodobne dalsi student ekonomie indoktrinovany jednoduchymi ideologickymi slogany a postradajici schopnost myslet samostatne a do hloubky (typicky rys studentu i absolventu ekonomie). Svet se udajne dopousti chyby prenosu zodpovednosti z jednotlivce na stat (to by me zajimalo jako to ten svet dela a proc si ten svet autor personifikuje)

Vazeny, dokud nenaleznete rovnovahu mezi nutnosti regulovat a nutnosti prenest zodpovednost na jednotlivce, tak budete mit jen jednostrany a nepravdivy pohled na svet i spolecnost. Doporucuji krom ekonomie taky studium historie, prava, psychologie a politologie, a taky intenzivneji premyslet vlastni hlavou a necist tak jen dogmata liberalu. Utopisticka spolecnosti liberalu se v nicem nelisi od utopicke spolecnosti komunistu, obe jsou jen idealy. Rozdil jen pouze v tom, ze komuniste to uz zkusili.

0 0
možnosti
JB

beda venerabilis

19. 7. 2009 17:58
jasné, logické a průzračné

Chvíli jsem přemýšlel, kdy jsem něco tak průzračného četl naposled. Aha. Jasně. Bylo to asi takhle:  Materiální hodnoty jsou vyráběny spoluprací velkých kolektivů, proto musí být v souladu s tím i výsledky této práce přivlastňovány a distribuovány nějakou vyšší entitou a nemohou být ponechány sobeckému a náhodnými vlivy určovanému rozhodnutí individua.

Zdá se, že svazáci je vše jasné nezávisle na ideologii.

Ale, albych si jen nedělal šprťouchlata. Osobně si myslím, že mezi liberálnem a regulací musí být soustavné napětí a přetlačování jednou na tu podruhé na onu stranu. Tím se zajistí oscilování kolem optima (které je asi nestanovitelné a kromě toho také dynamické). Klasický liberalismus hovořil o státě - nočním hlídači.  Tento stát je ale takový Hlustvisihák, který v noci nevystrči nos ze své kukaně, aby mu zloději neublížili, ale vyroste, když jdou lidé ráno do práce, a hned je na vrátnici začne šikanovat. Někde je přeregulováno, jinde trestuhodně bezprizorno.

0 0
možnosti
  • Počet článků 101
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1911x
Ctím liberální principy. Nemyslím, že vím nejlépe, co by měl, kdo dělat, nebo jak by měla vypadat kultura. Chtěl bych objasňovat některé myšlenky svobody.