Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PJ

PájaZítra

23. 10. 2010 10:06
Hloubka ostrosti

No, moc jste toho o té hloubce ostrosti (HO) očí nenapsal. Tak já to doplním:

Jde v podstatě o to, že HO našich očí závisí na intenzitě osvětlení. Čím více světla, tím více se zmenšují zorničky a tak se oku, podobně jako objektivu fotoaparátu při zvyšování clonového čísla, zvyšuje rozsah vzdáleností, ve kterých vidí ostře.

Prakticky je to nelíp patrné při pokusu přečíst si takové ty titěrné texty na obalech sušenek či čokoládových tyčinek o jejich složení. Při slabém světle si toho moc nepřečtete, protože když si dáte ten piditext na 15 cm od očí (aby byl větší) nezaostříte na něj, páč zorničky máte otevřené a těch 15 cm je mimo HO. Jakmile si ale na piditext pořádně posvítíte (třeba ekvivalentem žárovky 60W), zorničky se vám zúží, HO oka se zvětší a těch 15 cm je v jejím rozsahu a můžete na písmenka zaostřit.

Jinými slovy - čím více osvětlení, tím menší detaily jsme schopni rozlišit.

0 0
možnosti
R

Richard2

23. 10. 2010 10:50
Re: Hloubka ostrosti

Jistě naprostý souhlas fotografuji a tyto věci jsou mi naprosto jasné, akorát jsem nechtěl nabobtnávat rorsah článku.

0 0
možnosti
F

Fanýs

23. 10. 2010 9:49
brýle

Měření očí si nechávám dělat přimo v optice a lékaři vysvětlím na co brýle potřebuji a odkud kam chci vidět. On mé představy usměrní podle technických možností.

Např. brýle k PC. Požadavek od 30 cm (text na papíře) po 1.5 m monitor. Nakonec mám multifokální zv. office (nehodí se mimo místnost) a v kanceláři je vůbec nesundavám. Venku si je nasazuji na čtení jízdních řádů nebo novin (v tom případě krajinu sleduji přes horní okraj).

0 0
možnosti
R

Richard2

23. 10. 2010 10:45
Re: brýle

Myslím si , že naše názory nejsou v rozporu. Nyní jsem v měsíc o prvního operačního zákroku, a týden od operace druhého oka. předpisu brýlí se dočkám přibližně za měsíc. V této době potřebuji nějak alespoň provizirně vidět. Brýle ze supermarketu jsou v tomto okamžiku jediným řešením. Při operaci došlo k redukci o 4 dioptrie se současnou redukcí astigmatizmu. Cílem mého přišpěku nebylo schazovat schopnosti očních lékařů a optometristů. Jistě jste při pozvolné změně vašeho vidění byl schoen formulovat své požadavky. Při náhlé změně o 4 dioptrie + redukce cylindrů , potřebuji si svoje požadavky upřesnit. Z vašeho príspěvku jsem pochopil, že pracujete v kancelářáří nedovedu si představit, co by vám řekl váš specialista, kdybyste mu ke svým požadavkům sdělil, že petřebujete číst typové štítky na strojích, které se nacházejí ve výšce cca 2m.

0 0
možnosti
  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1945x
Z fotky vídíte, že už nejsem nejmladší.
Snažím se napsat něco jiného než výzkumnou zprávu, článek v odborném časopise, nebo zkušební protokol.
Doufám, že se vám to bude líbit

Seznam rubrik