Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

petrph

29. 5. 2012 15:18
Vědecky vzato možná ano, ale filozoficky je to složitější

Neboli, se musíme dále ptát, na jaké úrovni toto všechno působí a na jaké úrovni je zaznamenáno. Kdybych dal příklad v případě tahu té Sportky - zaznamenávají se pouze výherní čísla, cokoliv jiného už ne.Třeba nějaké bližší charakteristiky těch míčků, jejich pohybů, atd...Podobně třeba i my "existujeme na několika úrovních", od té atomární, molekulové, chemické, biologické,s společenské  až úplně nahoře je naše vědomí smysly, zpětná vědomá reakce, jak na vnitřní tělo (příkazy svalům apod..), tak i externě vůči našemu okolí, a zase jak přírodnímu či společenskému.

Čili,na toto všechno reagují - a zaznamenávají uvedené teorie, nebo to všechno působí jen tam dole, při formování přírodních a fyzikálních sil, ale my jako myslící společenštější tvorové  už jsme na tom nezávislí? Zaznamená se u nás "Jan políbil Petru" a nebo "molekuly úst se posunuly v prostoru o xx rozměrových jednotek dopředu",bez jakéhokoliv hlubšího významu?

0 0
možnosti
D

dasty33

29. 5. 2012 14:48
Moc pěkný článek...

Doporučuji knihu Poslové úsvitu, tam je to samé, jen trošku srozumitelněji vysvětlené.

1 0
možnosti
F

Faustino

29. 5. 2012 15:02
Re: Moc pěkný článek...

Ano, je to samé. Poslové úsvitu - Učení Plejáďanů sdělené obyvatelům planety Země. Duchovní poselství mimozemšťanů, dobývající po celém světě srdce čtenářů. Proroctví a rady k úspěšnému rozvoji jednotlivce i lidstva. Bestseller v USA i SRN. 

A vesmírní lidé pana Bendy:

http://www.andele-svetla.cz/svetelna_knihovna/cz_poslove_usvitu.htm

1 0
možnosti
F

Faustino

29. 5. 2012 14:29
Už Einstein se na to pokusil odpovědět:

"Odmítám uvěřit tomu, že svět je jiný, protože se na něj dívá jedna malá myš."

1 0
možnosti
MT

Fermi

29. 5. 2012 14:26
Celkem zajímavé

Docela pěkný článek. Jen nevím, jestli je vhodné se opírat o teorii, která ztratila veškerou prediktivní sílu a má velký počet volných parametrů. Navíc ještě nikdo nedokázal vnitřní konzistentnost teorie. Až se teorie snese z matematických výšin zpět k experimentátorům, možná bude veselo. Do té doby je to jen a pouze nepotvrzená hypotéza. Ale přesto děkuji, článek mě zaujal.

1 0
možnosti

Mablung

30. 5. 2012 9:48
Re: Celkem zajímavé

JJ, strunová teorie je svým způsobem geniálním dílem, jejím problémem je to, že stále nic nepředpověděla, takže může skončit tak, že zjistíme že to je nezúčelná onanie nad dokonalostí nic neříkajících matematických vzorců (to teď nemyslím pejorativně, úspěšné věci mají vždy spoustu slepých větví a mnoho z těch slepých větví se jevilo jako velice slibných)

0 0
možnosti
JZ

Josef Zelený

29. 5. 2012 14:15
Císařův pekař a Pekařův císař

My ti nerozumíme, ale my ti věříme.

0 0
možnosti
II

Igor Indruch

29. 5. 2012 14:17
Re: Císařův pekař a Pekařův císař

Já mu rozumím, ale nevěřím ;-)

1 0
možnosti
II

Igor Indruch

29. 5. 2012 14:13
Jste nepochybně velmi integintní člověk

A hodně jste toho přečetl. Proto je zarážející, že jste některé zásadní věci vůbecnepochopil. Nebo je záměrně špatně interpretujete? Například čas samozřejmě existuje i bez inteligentního pozorovatele. Bez toho pozorovatele ho akorát nemá kdo měřit. Ale jevy závislé na čase - jako např. zvětrávání hornin - budou samozřejmě probíhat dál. Podobně ta kvantová mechanika - vezměme si pro názornost Schrodingerovu kočku: Tím, že pozorovatel otevře krabici, ZJISTÍ určitý stav. V žádném případě ho nezpůsobí. Zrovna tak vesmír by mohl docela dobře existovat i bez inteligentního pozorovatele. Akorát by o tom nikdo nevěděl, no.Stačí si představit situaci, že se lidstvu nakonec podaří nějak se celé vyhubit…

2 0
možnosti
PK

Pavel Kolar

29. 5. 2012 14:20
Re: Jste nepochybně velmi integintní člověk

Nebo spíše to jste nepochopil vy, o čem to je. Právě že ta kočka zkolabuje do toho stavu pouze v případě, že někdy někdo se podívá. Jinak ne.

2 0
možnosti
F

Faustino

29. 5. 2012 14:04
S Goswamiho teorií

skvěle polemizuje Peter B. Lloyd:

http://www.peterblloyd.org/essays/goswami.htm

0 0
možnosti
PK

Pavel Kolar

29. 5. 2012 14:22
Re: S Goswamiho teorií

mrknu na to

0 0
možnosti
  • Počet článků 133
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4885x
Dalo by se tvrdit, že otázka života vesmíru a tak vůbec již byla nejen zodpovězena a pár let to už je.