Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Korespondeční volba je marginální problém. Nevím kolik voličů žije v zahraničí, ale z těch zabydlených bez velkého napojení na ČR bude volit jen minimum. Takže reálný odhad hlasů bude tak jedno procento. Spíše méně. Je to množství, které by dokázalo rozhodnout jen velice těsné volby

Nicméně si myslím, že naše zákony a ústava mluví jasně. Kdo má naše občanství, má právo volit. Kdo to chce omezovat, bojuje proti zákonům (tipl bych si že i ústavě, ale nejsem právník) ČR. Pokud někdo, jako autor, chce uměle vylučovat určitou skupinu, kálí na ústavu hůře než nám předchozí prezident.

Tohle nepíšu jako velký liberál. Kdyby se třeba zavádělo, že kdo neplatí daně (vyjímka důchodci, studenti, ...), nevolí, ruku bych zvedl. Ale teď ústava (dle mých omezených znalostí) mluví jasně.

20 0
možnosti
PK

To je ještě blbější nápad, než omezit volební právo důchodcům, úředníkům, státním zaměstnancům obecně nebo nezaměstnaným. I tam by se jistě našla spousta argumentů, proč to udělat.

12 0
možnosti
Foto

Jinde to funguje, tak proč je u nás tolik výhrad?

11 0
možnosti
Foto

A když někdo pracuje, nebo studuje v zahraničí, tak byste mu na tu dobu odebral volební právo? Nebo jak to myslíte?

A co když probíhají volby třeba týden před skončením jeho studia/práce v zahraničí a cele volební období už bude zpět v ČR?

20 0
možnosti
DR

O těch studentech to bohužel spousta diskutérů, tedy nejen vy, vůbec nečetla.

VÝJIMKA: na ambasádách a konzulátech mohou volit osoby (a jejich rodinní příslušníci), které jsou v zahraničí „služebně“ a studenti českých vysokých škol na zahraničních pobytech.

4 4
možnosti
Foto

Až bude u koryta ta správná straně, tak zrušíte volby ba zavedete diktaturu.

13 1
možnosti
MS

Zcela ignorujete spoustu lidí, kteří jsou dočasně v zahraničí pracovně či studijně. Ti následky své volby nesou, ale mají ji většinou prakticky nedostupnou. Pro ně je korespondenční volba rozumný kompromis, a tajnost volby před okolím si v drtivé většině případů umí zařídit, když se dokážou uplatnit v zahraničí.

13 1
možnosti
JZ

Mně korespondenční volba nevadí, ale také to není moje priorita.

2 1
možnosti
Foto

Předpokládám, že jste tedy i proti elektronickým volbám. Nebo tam vidíte nějaký rozdíl?

9 1
možnosti
Foto

I19v28o 94C28i66l23i97c19h

7. 1. 2024 20:26

Kéž by zavedli možnost elektronické volby pro všechny, dost by mi to usnadnilo život u voleb, kde nemohu volit s voličským průkazem...

7 2
možnosti
HH

Zajímavý je, že zásadním argumentem proti je prý nejistota nátlaku na voliče (samo o sobě mimo)... A teď ten paradox: hlavně o tom mluví strany ANO a SPD, kde se všichni poslanci zásadně nenechají ovlivnit svými vůdci...to nevymyslis...

26 8
možnosti
MK

Já jsem PRO korespndenční volbu i PRO volbu v zahraničí. Jak jinak by mohli volit lidé, pobývající v zahraničí dočasně? Studenti. Pracovníci, které tam vyslala jejich firma.

Autore, vy zde vyzýváte k odejmutí volebního práva právoplatných voličů. Vy vyzýváte k porušování Ústavy.

28 8
možnosti
  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1261x
66 let, absolvent fakulty řízení VŠE v Praze, analytik. Znalec veřejné dopravy, zvl. letecké a železniční, politické geografie a příbuzné obory.

Seznam rubrik